tiistai 5. elokuuta 2008

Tomaattipaahtis


Meillä on lähes joka ilta sama ongelma. Ongelma on kamala nälkä. Tähän iltanälkään teemme usein lämpimiä leipiä joista voisinkin laittaa parhaat vaihtoehdot joskus tänne näkyviin. Mutta yhtenä iltana tuossa useita kuukausia sitten teimme poikkeuksen ja halusin keksiä jotain uutta. Tämäkin idea alkoi kurkistuksella jääkaappiin ja tutkimalla sen sisältöä. Onneksi oli muutamia hyviä raaka-aineita.

3 palaa paahtoleipää
Salsakastiketta
2 tomaattia
rucolaa
Mustapippuria
Yrttimaustetta

Ensin paahdoin leivät leivänpaahtimessa ja leikkasin ne n. 1cm x 1cm kuutioiksi. Paahdetut kuutiot jaoin molemmille kulhojen pohjalle. Paahtiksen päälle asettelin kuutioidut tomaatit ja laitoin molemmille pari ruokalusikallista medium vahvuista salsakastiketta. Oma salsasuosikkimme on Santa Marian garlic salsa. Tähän päälle vielä mausteeksi myllystä hiukan mustapippuria ja yrttimaustetta. Koko homman kruunaa kuusi kappaletta n. 1cm paksuisia vuohenjuustosiivuja. Nämäkin siis jaetaan tasan niin että molemmille tulee niitä 3 kpl annoksen päälle.

Jälleen kerran sapuskat uuniin 175 astetta ja 10 min. Päälle vielä rucolat koristeeksi ja kyllä on hyvää.

Parvekepuutarhamme


Meidän perheeseemme kuuluu myös haaveilu omakotitalosta, eikä siihen varmaankaan pienin syy ole oman pihan ja puutarhan tekeminen. Mutta koska asumme kerrostalossa niin joudumme tyydyttämään viljelyn tarpeitamme lasitetulla parvekkeella. Toisaalta eihän tuo lasitettu parveke eroa kamalasti kasvihuoneesta, mutta ei sinne kyllä pysty kunnolla multaa laittamaan eikä tekemään kunnon kastelujärjestelmää.

Viimevuonna kasvatimme tomaattia ja kesäkurpitsaa mutta päätimme luopua niistä täksi kesäksi ja pysyä ainoastaan ruukkuihin mahtuvissa kasveissa. Tomaateissa oli ongelmana jatkuva kastelun tarve ja on meinaan aikamoinen tuska löytää kastelijoita tomaateille kesälomareissujen ajaksi. Omat tomaatit oli kyllä valtavan hyviä ja kasvit hienoja, mutta ei ehkä sen vaivan arvoinen mikä siitä loma-aikaan tuli.



Parvekkeellamme kasvaa tällä hetkellä muutama chili, basilikaa, salaattia, rucolaa ja rosmariinia. Varsinkin chili on innostunut kasvamaan hyvin tänä kesänä koska juuri tekemässäni tarkastuslaskennassa alkuja oli 25kpl.






































Kesäkurpitsaa ja lohkoperunoita

Taas olisi uuden sapuskan aika. Eilen tuli illalla tehtyä kesäkurpitsavuoka ja siihen mukaan rosmariini-lohkoperunoita. Oikeestaan alkuperäinen idea oli tehdä kalaa ja jugurttikastiketta, mutta kalan kalliista hinnasta ja jääkaapista löytyneistä jämistä päädyimme seuraavaan vaihtoehtoon joka alkaa perinteisesti kauppalistalla.

1 kesäkurpitsa
1 tomaatti
Aurinkokuivattua tomaattia
1 valkosipuli
1 punasipuli
Vuohenjuustoa
Tilsijuustoa
Parmesanjuustoa
Suolaa

Aloita pilkkomalla kesäkurpitsa n. 1cm paksuiksi renkaiksi ja ripottele niiden päälle hiukan suolaa. Suola saa olla hetken aikaa renkaiden päällä (15min) ennen kuin kaaavit sen pois ja samalla kaavit renkaisiin pienen kolon täytteitä varten. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi kuten myös punasipuli. Aurinkokuivatussa tomaatissa käytin itse jo valmiiksi kuutioitua mallia joten sitä ei tarvinut itse pilkkoa. Valkosipuli oli myös tuoretta joten siitä päädyin leikkaamaan pieniä siivuja ruuan sekaan. Juustoja oli molempia kaapissa pieni pala joten raastin ne aika isolla terällä raasteeksi. Raastetta tuli ehkä 1,5dl.

Kun kaikki raaka-aineet on esivalmisteltu niin laita kaiverretut kesäkurpitsarenkaat sopivan vuoan pohjalle. Laita jokaisen renkaan päälle vähän aurinkokuivattua tomaattia vaikka haarukalla suoraan purkista niin saat mukaan sopivasti öljyä. Seuraavaksi päälle tomaatti- ja sipulikuutiot sekä valkosipuliviipaleet. Laita jokaisen renkaan päälle muutaman millimetrin paksuinen vuohenjuustoviipale ja vielä lopuksi ripottelet päälle kaiken juustoraasteen. Itse en maustanut ruokaa mitenkään koska molemmat juustot oli niin voimakkaita, mutta miedompia juustoja käyttäessä laittaisin ainakin pippuria mukaan. Lopuksi koko komeus taas uuniin 175 asteen lämpöön ja annetaan olla kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Omassa uunissa siihen taisi mennä 20min.

Kesäkurpitsojen kyytipojaksi tein lohkoperunoita uusista perunoista. Kuorin kaksi isoa perunaa ja leikkasin ne lohkoiksi ja paistoin pannulla reilussa tilkassa oliiviöljyä. Sekaan pannulle laitoin mustapippuria ja suolaa. Valkosipuliakin sinne taisi vähän mennä koska se on vaan niin hyvää. Pastoin perunat pannulla lähes kypsäksi ja siirsin ne sen jälkeen uunipellille missä ripottelin niiden päälle tuoretta rosmariinia. Nämä vielä uuniin kesäkurpitsavuoan kanssa samaksi ajaksi niin kypsyivät loppuun ja saivat rapean pinnan.