sunnuntai 30. elokuuta 2009

Pätkiskakku on ihan parasta


Sunnuntaina piti kehittää jotakin tarjottavaa aitatalkoisiin. Leipominen ei ole mikään mun ykköshuvi, mutta sitten muistin pätkiskakun! Mahtavan hyvä ja syntyy ilman ihmeellisiä kommervenkkejä. Ei tarvitse edes sotkea sähkövatkainta. Suklaan sulattaminen on tietenkin oma hommansa, mutta vesihauteessa sekin onnistuu aika näppärästi.

Ohjeesta on varmaan monia variaatioita, mutta alkuperäinen (?) löytyy tästä. Ripottelin lopuksi kakun päälle Marianne-raetta ja se sopikin tarkoitukseen oikein hyvin.

.riikkis

Kantarellisoppa


Kesä ja alkusyksy ovat olleet sienten puolesta ihan mahtavia. Olen palannut melkein joka päivä koiralenkiltä taskut täynnä kantarellejä. Pussiahan ei voi ottaa mukaan, koska silloin ei löydä sieniä. Taikausko todettiin hölynpölyksi kun mukaan otettu kaupan hedelmäpussi on täyttynyt lenkillä noin puolilleen. Osa sienistä on pakastimessa ja on niitä syötykin aika ahkerasti.

Tein tänään varmaan ekaa kertaa koskaan kantarellikeittoa ja osui kyllä aika nappiin. Ohje löytyi Hesarin ruokatorstaista, eikä sitä muunneltu kuin vaihtamalla kanaliemi kasvisliemeksi ja valkopippuri mustapippuriksi. Kas näin (annos neljälle):

200 g kantarelleja
1 sipuli
50 g voita
5 dl kasvislientä
3 dl kuohukerma
suolaa ja mustapippuria

Sienet pilkotaan ja käännellään pannulla kunnes neste on kiehunut pois. Sekaan laitetaan voi ja pilkottu sipuli. Kuullotetaan hetki. Sekaan kaadetaan kasvisliemi (5 dl vettä plus kasvisliemikuutio), kuohukerma ja mausteet. Annetaan kiehua hiljalleen puoli tuntia. Lopuksi soseutetaan sauvasekoittimella. Mietin ensin että miksi ihmeessä, mutta oikeasti sopasta tuli tosi kuohkea tällä menetelmällä.

.riikkis

maanantai 24. elokuuta 2009

Oi ihana Budapest!


Ensimmäinen kuva menee langokselle,
ainoalle oikealle festarimätölle
(uppopaistettu leipä, ranskankermaa, juustoa, valkosipulia)

Kahtena peräkkäisenä kesänä Unkarin pääkaupungissa Budapestissä aikaa viettäneenä alan lämmetä ihan oikeasti kaupungin ravintolatarjonnalle. Hyvää perussettiä, seassa paljon hauskoja erikoisuuksia ja hintataso meikäläiseen verrattuna varsin kohtuullinen. Budan jälkeen Prahan ravintolat olivat kerta toisensa jälkeen pettymys. Piste Budalle siis.



Tällaisen juustohiiren näkökulmasta ruokalistat ovat ilahduttavia. Paistettua juustoa löytyy usein camembertiä, savujuustoa ja tavallista. Kylkeen grillattuja kasviksia ja tartar-kastiketta.


Syötiin yhtenä päivänä ketjuravintola Planet Sushissa lounasta. Valikoima oli yllättävän laaja ja ruoka hyvää. Jälkkäri oli paras naismuistiin: makirullia suklaasta, mansikoista ja hedelmistä. Rullat oli päällystetty mantelilastuilla ja lautaselta löytyi vaniljakastiketta. Ihan taivaallista.

Saman ketjun jenkkityylinen T.G.I Fridays´s on sekin ihan jees. Mutkatonta jenkkiruokaa, erikoisuutena jaakosta (lue: Jack Danielsista) valmistetut kastikkeet ja dipit. Ruokien innostamana oli aivan pakko ostaa kentältä mukaan oma jaakkopullo. Ihan kastikkeeksi vain.

Positiivinen löytö on Magyar utcalla sijaitseva Ruben -niminen ravintola. Minä valitsin monipuoliselta listalta lohimedaljongin tuorepastapedillä ja annos oli oikein mainio. Kuten myös jälkkäri creme brulékin. Viiniä saa seurueelle kätevästi isossa pullossa ja kohtuulliseen hintaan. Rubenissa alkuruoka, pääruoka, jälkkäri, vesi ja muutama viinilasi kustansivat reilut 15 euroa. Lounasaikaan paikasta löytyy edullinen kolmen ruokalajin lounassetti. Harmi ettei ehditty testata.

Muutaman varsin erikoisenkin ravintolan onnistuimme löytämään. Marxim Pub tarjoaa kommarihenkisiä pizzoja varsin autenttisessa ympäristössä. Sisustuksena on käytetty esimerkiksi piikkilankaa. Ruoka jää vähän sisustuksen varjoon, pizzat eivät ainakaan meidän käyntipäivänä olleet kovin kummoisia.

Dzungelissa
puolestaan pääsee valitsemaan istumapaikkansa joko merestä, savannilta, viidakosta tai piraattiluolasta. Sisustuksena löytyy isoja akvaarioita, kasveja sekä seinän kokoinen liskoterraario. Sisustus on tosi hieno, mutta pääruoat olisivat voineet olla parempiakin. Alkupalaksi syöty valkosipulikeitto ja erilaisilla tahnoilla päällystetyt leivät olivat kyllä oikein hyviä.

Hauska ravintolasuora löytyy Dob utca -nimiseltä kadulta. Katu oli molempina kesinä meidän lähikatumme, eli ravintolat tuli testattua useampaan kertaan. Melkein kadun päästä (Dob utca 60) löytyy supersympaattinen Pertu café. Valikoima on juomavoittoinen, muutamia leipiä ja croissantteja löytyy kylkeen. Omistaja on muuten mainio neuvoja kaupunkiin liittyvissä asioissa. Reittiä voi kysyä vaikkapa paikallisten suosimaan kauppahalliin.


Läheltä Pertua samalta puolen katua löytyy intialainen Shalimar. Keittiössä hääräävät oikeat intialaiset ja siltä ruoka maistuukin, ihan aitoa settiä. Ruoka on varsin kohtuuhintaista; palak paneer, puolikas osuus riisikulhosta ja naanleivästä, lasi viiniä ja toinen soodavettä kustansivat 12 euroa.


Tien vastakkaiselta puolelta löytyy ruokapaikan ja baarin yhdistelmä Bar Ladino. Listalla on sekä aamiaista, lounasta että illallistakin. Aamiaisesta testattiin pinaatti-vuohenjuustomunakas ja lounaasta kolmen ruokalajin setti. Lounas irtoaa hintaan 1190 paikallista rahaa eli noin viidellä eurolla. Kolmeen ruokalajiin saa esimerkiksi alkusalaatin, päivän pastan ja jälkkärin. Hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan.


Tämän kesän reissun aamiaispaikaksi vakiintui sympaattinen Cafe Spinoza (Dob utca 15). Aamiaislistalla oli kolme eri vaihtoehtoa, sen lisäksi valikoima bageleita ja täytettyjä patonkeja. Kahvi oli (kuulemma) kelvollista ja viimeisenä aamuna tuli testattua teekukasta haudutettu teekin. Harmi vaan hyvä tee meni hukkaan paikalliseen pahanmakuiseen vesijohtoveteen tehtynä... Iltaisin Spinoza tarjoaa elävää pianomusiikkia.


Viimeisenä iltana löydettiin sympaattinen teehuone ja -kauppa, Zöld Teknös Barlangja (mitä ikinä tarkoittakaan), joka myy irtoteetä laajasta ja erikoisesta valikoimasta. Myynnissä oli esimerkiksi cannabisteetä ja tryffeliteetä. Paikasta saa vuokrata oman rauhallisen ihanasti sisustetun huoneen ja tilata sinne pannullisen teetä. Käyntikortin mukaan paikka on valittu European Tea Associationin Vuoden parhaaksi teehuoneeksi 2008. Paikka löytyy osoitteesta Jokai utca 14 ja on ehdottomasti vierailemisen arvoinen.

Kaikella syömisellä on tietenkin hintansa. Kahden viikon jälkeen vaaka näyttää +3 kg. Taidankin hoitaa muutaman viikon lounaat salaatilla ja kasvissosekeitolla.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Sienirisotto


Tuli syötyä viikolla Prahassa erinomaista sienirisottoa. Siitä sitten idea omaan vastaavaan ja yritys laittaa paremmaksi. Sienet (tällä kertaa tatit ja kantarellit) löytyivät metsästä melkein talomme takapihalta ja muut ainekset olikin jo valmiina kaapissa. Eikun tuumasta toimeen.

2,5 dl risottoriisiä
2 dl voissa paistettuja metsäsieniä (paistettuina siis, tuoreena tuplasti tai triplasti)
20 cm purjoa
2,5 dl raastettua parmesaania
oliiviöljyä
pippuria
3/4 dl martini biancoa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
puoli tl sahramia
nippu ruohosipulia
pari oksaa sitruunamelissaa

Ensin kannattaa kerätä ne sienet, perata ne ja paistaa voissa pannulla valmiiksi. Valmiit sienet voi laittaa seuraavaksi sivuun odottamaan ruuan valmistumista. Varsinainen risoton tekeminen aloitetaan pilkkomalla purjo pannulle kuuman oliiviöljyn sekaan ja heittämällä siihen heti perään riisit. Niitä saa paistaa pannulla kolmisen minuuttia jotta riisit saavat kiiltävän pinnan.

Riisien päälle laitetaan soijakastike sekä martini bianco ja annetaan olla pannulla muutama minuutti kunnes nesteet ovat haihtuneet. Tämän jälkeen voi lisätä pilkotun sitruunamelissan, pippuria ja desin kuumaa vettä. Vesen lisäämistä jatketaan aina kun edellinen vesi on imeytynyt riiseihin ja niin kauan kunnes riisi on kypsää. Kypsän riisin sekaan lisätään sienet, ruohosipulisilppu, sitruunamehu ja parmesaaniraaste sekä lisää pippuria mausteeksi.

Homma oli siis helppo kuin mikä, mutta aikaa meni tunti. Sapuskaa riittää kolmeen annokseen ja oli todella hyvää. Parempaa kuin se Prahassa syöty....

-Pauli-