lauantai 28. marraskuuta 2009

Kikhernemureke


Viime vuoden Maku-lehden joulunumerossa (6/08) oli monta kokeilemisen arvoista ohjetta, jotka jäivät sitten kuitenkin (kuten tavallista) testaamatta. Joka vuosi on joulu uusi, parempi tsemppi tänä vuonna. Minä en oikein tykkää perinteisistä jouluruoista, joten siksikin on kivaa löytää ei niin perinteisiä jouluherkkuja.

Murekkeesta tuli hyvää. Yllättävän hyvää oli Paulin tuomio. Raukka oli jotenkin ajatellut että kikhernemurekkeen täytyy olla tosi pahaa. No yllättyipä positiivisesti.

Ainekset:

3 dl kypsentämättömiä kikherneitä/ 600g kypsiä (minä laitoin kaksi säilykepurkillista, kun en jaksanut alkaa keittelemään)
150 g sipulia (koska minulla ei ole keittiövaakaa, laitoin kaksi kappaletta)
1 rkl rypsiöljyä (sipulin paistamiseen, luultavasti?)
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kermaa
1 dl rypsiöljyä (laitoin oliiviöljyä, koska meillä ei ole yleensä mitään muuta)
4 munaa
2 rkl punaista thai currytahnaa. (voi muuten laittaa ihan reilusti!)
2 1/2 tl suolaa
2 tl anista (hyi saakeli, en laittanut!)
2 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
150 g palsternakkaa raastettuna
2 dl auringonkukansiemeniä

Vuokaan: voita plus noin 1 dl seesaminsiemeniä

Jos setin tekee kuivista kikherneistä, niin niitä liotetaan yön yli ja keitetään sen jälkeen tunnin verran. Kuulosti sen verran aikaa vievältä, että ostin kaksi purkkia säilykeherneitä. Hyvä tuli niistäkin.

Sipulit pilkotaan ja paistetaan öljyssä. Kulhoon laitetaan kikherneet, sipulit, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet ja suristetaan takaiseksi sauvasekoittimella tai muulla koneella. Lopuksi lisätään palsternakkaraaste ja auringonkukansiemenet ja sekoitetaan sen verran vähän, että taikinaan jää rakennetta.

Leipävuoka vuorataan leivinpaperilla, voidellaan ja ripotellaan päälle seesaminsiemeniä. Taikina kipataan vuokaan ja paistetaan 175 asteessa tunnin verran.

Vaikka raaka-ainelista pitkältä näyttääkin, mureke valmistuu aika kätevästi. Leipävuokahan tähän tietenkin vaaditaan, meiltä sellainen sattuu löytymään erinäisten vuokaleipäkokeilujen ansiosta. Ja vinkkinä ettei ne kalliita ole, oma on ostettu kahdella eurolla Ikeasta.

Maku-lehdessähän mureke oli tosiaan listattu jouluruoaksi, mutta jättämällä aniksen pois siitä ei tullut mitenkään liian jouluinen. Toimi ihan mainiosti basmatiriisin ja salaatin kanssa.

torstai 26. marraskuuta 2009

Bataatti-porkkanasosesoppa

Onpa ollut vähän hiljaista ruokablogipuolella viime aikoina. Ankeat pimeät illat eivät oikein innosta uusiin kokeiluihin, äkkiä vaan jotain mättöä naaman eteen duunin jälkeen. Eikä valokuvatkaan onnistu niin hyvin kuin kunnollisessa päivänvalossa. Soppaa tuli kuitenkin kokkailtua ihan omasta päästä ja koska setti toimi varsin hyvin, niin tässä tulee ohje:

Ainekset (5-6 annosta)

kaksi isoa bataattia
neljä isoa porkkanaa
1,5 l vettä ja kasvisfondia
rasia Violan afrikan paprika -tuorejuustoa
purkki ruokakermaa
suolaa, mustapippuria, valkosipulirouhetta
loraus chili chipotle -kastiketta tai muuta vastaavaa

Bataatit ja porkkanat kuoritaan, leikataan reiluiksi paloiksi ja keitetään kypsiksi. Minä tykkään käyttää enemmän fondia kuin kasvisliemikuutioita, mutta nekin siis toimivat paremman puutteessa. Kasvisliemestä tulee ruokaan jotenkin vähän einesmäinen maku ja toisaalta vierastan myös niiden lisäaineita.

Kun kasvikset ovat kypsiä, kaadetaan vettä hieman vähemmäksi ja soseutetaan koko setti sauvasekoittimella. Sen jälkeen kattila siirretään takaisin hellalle ja sekaan kipataan tuorejuusto, kerma ja mausteet. Haudutellaan vielä joku kymmenisen minuuttia ja valmista on! Jos vettä tuli kaadettua pois liikaa ja sopasta tulee liian tönkköä, voi vettä taas lisätä. Tarjoillaan vaikkapa raejuuston kanssa.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Perussettiä taas: soijarouhekastike pastalle

Opiskeluajoista alkaa olla jo niin monta vuotta aikaa, että tomaattimurskaan tehty soijarouhekastike maistuu taas. Joskus nimittäin siitä tuli syötyä itsensä ulos vuosikausiksi. Oikeasti ruoka on tosi helppo ja hyvä. Ja aineksetkin löytyy ainakin meillä oletustavarana kaapista.

Ruokaan tarvitaan:

2 dl soijarouhetta
vettä, loraus kasvisfondia
punasipuli
kaksi valkosipulinkynttä
kaksi porkkanaa
purkki tomaattimurskaa (Mutti toimii mainiosti!)
neljä tomaattia
purkki ruokakermaa
puoli purkkia Violan tomaatti-basilika -tuorejuustoa
ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria
reilu teelusikallinen sambal oelekia
parmesaanilastuja

kaveriksi täysjyväspaghettia ja salaattia

Vesi keitetään kiehuvaksi vaikkapa vedenkeittimessä ja kaadetaan kulhoon soijarouheen päälle. Vettä kannattaa laittaa sen verran, että soijarouhe peittyy kunnolla. Sekaan lorautetaan teelusikallinen kasvisfondia. Soijarouheen annetaan turvota vartin verran, minkä jälkeen ylimääräinen neste valutetaan pois.

Sipuli ja valkosipulit pilkotaan, porkkanat raastetaan karkeaksi raasteeksi ja kaikki laitetaan paistinpannulle hetkeksi. Kun setti on vähän pehmennyt, lisätään soijarouhe ja käännellään hetki. Sekaan kipataan tomaattimurska, kuutioidut tomaatit ja ruokakerma. Lisätään sokeri, suola, mustapippuri ja sambal oelek ja annetaan hautua kymmenisen minuuttia. Lopuksi lisätään tuorejuusto ja tarkistetaan maku. Jos tarvitsee lisää potkua, laitetaan toinen lusikallinen sambal oelekia.

Spaghetti keitetään ohjeen mukaan. Annoksiin vuollaan päälle reilusti parmesaanilastuja.

.riikkis

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Marokkolainen kuskusilla kuorrutettu lohi

Uuniin menossa.


Glorian ruoka&viini -lehden (7/2009) numerossa otettiin tuntumaa uusiin lohiresepteihin. Ja totta onkin, että yleensä sunnuntain perusruoka eli uunilohi vedetään aika samanlaisella ohjeella. Kannatti testata, tämä ohje on hyvää vaihtelua perussettiin. Usein Glorian ruoka&viinin ohjeet on työlästä näpertelyä, mutta tämä lohi valmistui uunikuntoon noin vartissa.

Kaveriksi ei tarvita kuin salaattia. Valkkari toimisi varmasti mainiosti, ellei lauantaina olisi vähän venähtänyt reggae-keikalla.

Ainekset:

6-8 palaa lohta (noin 200 g per pala)

10 cm pala purjoa
2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 1/2 dl kuskusia
ruukku korianteria
20 mustaa oliivia (mä laitoin vihreitä, kun tykkään niistä enemmän)
2 limetin mehu
noin 1 1/2 dl öljyä

Ensin tehdään kuskuskuorrutus. Hienonna purjo ja pehmitä se pannulla öljytilkassa. Kuumenna kattilassa vesi, 2 rkl öljyä ja suola kiehuvaksi. Lisää kuskus ja valmista se paketin ohjeen mukaan.

Hienonna korianteri ja oliivit. Lisää ne, limettimehu ja purjo kypsän kuskusin joukkoon. Lisää öljyä sen verran, että kuskusista tulee kosteaa ja tahnamaista.

Laita lohipalat pellille ja ripota päälle vähän suolaa. Lusikoi kuskuskuorrutus lohipalasten päälle ja taputtele seos kalan pintaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min (meidän uunissa meni kyllä 45 min). Tarjoile salaatin kanssa.

.riikkis