keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Raparperi-omenakeikauskakku


Raparperiteema jatkuu vaan! Tosin kohta alkaa riittää ja onneksi mansikka-aika alkaa jo olla täällä! Tätä kakkua on syöty koko alkukesä, se on ihanan mehevä. Paras kaveri kakulle on vaniljajäätelö. Ohje on niinkin kaukaa, kuin Pirkka-lehdestä 6-7/96. Ohjeesta on kiittäminen työkaveri-Saaraa.

Ainekset:

Vuokaan
50 g voita (ohjeen mukaan margariinia, mutta meillä käytetään voita!)
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperia paloina
2 omenaa

Taikina
150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle laitetaan voi ja fariinisokeri. Paistetaan 175 asteisessa uunissa noin 3 minuuttia ja tasoitellaan seos tasaisesti vuoan pohjalle.

Raparperit huuhdellaan ja pätkitään sentin mittaisiksi pätkiksi, omenat kuoritaan ja kuutioidaan. Ripotellaan vuokaan voi-fariinisokeritöhnän päälle.

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdotetaan sähkövatkaimella, lisätään huoneenlämpöiset munat yksitellen vatkaten (hmm, ohjeitahan ei pidä lukea kaksimielisesti...). Vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe sekoitetaan erikseen kulhossa ja lisätään taikinaan. Sekoitetaan varovasti ihan vaan sen verran kuin on tarvis. Taikina levitetään raparperi-omenakerroksen päälle kakkuvuokaan. Paistetaan uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40-50 min.

Valmis kakku kumotaan lautaselle hieman jäähtyneenä. Vinkki vinkkinen, ainakin mun irtopohjainen kakkuvuoka valuttaa uunin pohjalle tuota voiseosta, eli kakun alle kannattaa laittaa leivinpaperilla varustettu uunipelti.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Raparperipiirakka

Kolme raparperipuskaa lykkää satoa omaksi ja kavereiden tarpeeksi. Viime päivinä onkin keksitty monenlaista käyttöä tälle alkukesän herkulle. Mehu toimii hellekelin janojuomana ja siitä saa illan tullen tuunattua ihania drinkkejä.

Maku-lehden ohjeella tehty piirakka on tosi perinteinen ja toimii parhaiten vähän lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Nam.

Ainekset:

Murotaikina:
100 g voita
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
muna

Täyte:
10 dl raparperia paloiteltuna
2 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
muna

Huoneenlämpöinen voi ja kuivat ainekset nypitään taikinaksi. Lopuksi joukkoon sekoitetaan muna. Taikina taputellaan (tarttuu ihan saakelisti käsiin!) piirakkavuokaan ja paistetaan pohjaa ensin 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Raparperit laitetaan esipaistetulle piirakkapohjalle. Päälle kipataan täyteseos (muna, sokerit ja ranskankerma kulhossa sekoitettuna). Paistetaan siinä samassa 200 asteessa noin 30 min tai kunnes pinta on saanut vähän väriä.
















keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Suklaatasting Fiskarsissa

Maistelusetti.

Olimme viime viikolla Fiskarsissa viettämässä työpaikan virkistyspäivää - ja miten ihanaa sellaista! Fiskars oli minulle aivan uusi tuttavuus ja ihastuin siihen heti. Vanhoja kauniita taloja, kiinnostavia paikkoja, hyvää ruokaa ja ihana ihana suklaapuoti Petris chocolate room. En nyt ihan äkkiä keksi edes sanoja kuvaamaan ihastustani sympaattiseen suklaapuotiin ja sen järjestämään suklaatastingiin.

Maistelu alkoi maistamalla suklaan raaka-ainetta, kaakaovoita (jauhe lusikassa ylimmässä kuvassa). Jatkoimme suklaajutun lomassa kohti erilaisia suklaita ja paikan päällä käsityönä valmistettuja praliineja kohti. Oli hauska kuunnella niin intohimoista tarinaa suklaasta, opin ihan valtavasti kaikkea uutta tästä suosikkiherkustani. En yleensä pidä erityisen paljon suklaakonvehdeista, mutta nämäpä olivat aivan vertaansa vailla eikä ihme, sillä praliineissa ei käytetä mitään keinotekoisia raaka-aineita. Minttu on tuoretta yrttiä ja banaani oikeaa banaania. Ei kuulemma esansseja ja margariinia (vaan oikeaa voita!) tähän taloon.

Lopuksi maistoimme kakkuja, tosin jouduin nostamaan kädet ilmaan ja ihan vain maistamaan...

Harmikseni en uskaltanut ostaa herkkuja mukaan kotiin, koska päivän lämpötila lähenteli hellelukemia. Jos suklaat eivät olisi sulaneet bussissa, ne olisivat tehneet sen viimeistään työpaikan pihassa auringossa odottaneessa autossani. Mutta ensi kerralla sitten - ja se ensi kerta tulee toivottavasti vielä tänä kesänä. Fiskars on kätevä paikka päiväretkelle, niin lähellä mutta kuitenkin aivan erilainen. Melkein kuin ulkomailla olisi!

Suklaapuoti ulkoa.