tiistai 29. heinäkuuta 2008

Kasvispiffit




Tuli tuossa jokin aika sitten tehtyä kasvispihvejä jotka onnistuivat jotenkin todella hyvin ja olivat erittäin maukkaita. No toisaalta mikä vaan on maukasta kun laittaa siihen paketin voimakasta koskenlaskijaa. Nyt tuli otettua kuvakin tästä ruuasta.

No mitäs kaikkea sieltä kaupasta pitikään hakea:
1 keskikokoinen sipuli
3 perunaa
3 pientä porkkanaa

Lanttua semmoinen kohtuullinen kuutio
1 Bataatti, kahden ison perunan kokoinen

100g pakastemaissia

2 sipulinvartta

1 pkt voimakasta koskenlaskijajuustoa

1 dl korppujauhoja

3 munaa

liraus margariinia


Mausteiksi:
3 valkosipulinkynttä
1 oksa tuoretta rosmariinia

10 lehteä tuoretta basilikaa
suolaa

2 rkl teryakikastiketta

mustapippuria

sambal oelek-kastiketta
chilikastiketta

Aloita koko homma rikkomalla munat omaan kulhoonsa ja lisäämällä siihen korppujauhot. Niistä tulee semmoinen sopiva mössö mikä sitoo tuota taikinaa edes jonkin verran, sillä kasvispihvit tuppaa olemaan melko helposti hajoavaa tavaraa.

Toiseen kulhoon raastat perunat, porkkanat, lantun ja bataatin, sekä pilkot pieneksi sipulin ja silpulin varret. Raasteen ei tarvitse olla kovinkaan hienoa ja raastamisen jälkeen kannattaa vielä puristaa raasteesta ylimääräinen neste pois. Kun kaikki on raastettu ja sekoitettu niin lisää vielä maissi ja murustettu koskenlaskija. Lopuksi vielä mukaan mausteet oman maun mukaan sekä tietenkin juokseva margariini ja korppujauho-munamössö. Sekoita nämä huolella, sillä varsinkin juusto tuppaa jäämään helposti könteiksi taikinaan.

Taikinasta tuli muistaakseni n. 13 pihviä jotka sain juuri ja juuri mahdutettua kahdelle pellille, niin että pihvien läpimitta oli 12cm ja paksuutta lähes sentti. Pistä nämä uuniin 175 asteeseen ja anna olla kunnes ovat komian värisiä. 20 min on aika sopiva aika. Pihvejä ei käännetä kesken paiston.

Itse söin näitä ainakin uusien perunoiden kanssa sekä tein niistä iltapalaksi kasvishampurilaisia. Olivat oikein hyviä paahdetun reissarin välissä kun vielä lisäsi sinne muutaman siivun punaleima emmentaalia ja pohjalle mietoa salsaa.

tiistai 15. heinäkuuta 2008

Kasviscannelonit

Nyt olisi siis aika ensimmäisen reseptin. On näitä jo monta kertaa pitänyt kirjoittaa mutta aina on unohtunut ottaa kuva ruuasta. Niin kyllä unohtui nyttenkin mutta kerrotaampa resepti silti.

Tosiaan kun toinen meistä on kasvissyöjä niin aloitetaan tämmöisellä kasvisreseptillä. Tämäkin sapuska syntyi hiukan sen mukaan mitä kaapista sattui löytymään ja nettiä selaamalla joka on useimien tekemieni ruokieni syntyhistoria. Koska mitään sopivaa ei netistä löytynyt kehittelin tämän itse.

15 kpl pastaputkia
3 kpl porkkanaa
1 kpl sipuli
5 tomaattia
140 g aurajuustoa
1 dl soijarouhetta
5 rkl medium salsaa
valkosipulia
mustapippuria
yrttimauste
1/4 kasvisliemikuutiota

Kastike:
1 prk paseerattua tomaattia (mutti on hyvää)
1 prk raskankermaa 5%
100g juustoraastetta
valkosipulia
mustapippuria
yrttimauste
ripaus suolaa

Aloitin homman keittämällä (5min) desin soijarouhetta 2 desissä vettä ja lisäämällä siihen 1/4 kasvislimikuutiota. Soijaa voisi käyttää enemmänkin mutta olen hiukan kyllästynyt siihen ja diggailen enemmän kasviksista. Tämän jälkeen raastoin porkkanat, pilkoin sipulin ja tomaatin pieniksi kuutioiksi. Tomaateista poistin vain kannan mutta kaiken muun jätin. Saipa niistä hiukan nestettä täytteeseen. Seuraavaksi heitin sipulit pannulle ja kohta perään porkkanat, tomaatit ja valkosipulin. Valkosipuli tässä vaiheessa koska siitä tulee pannulla nin hyvä tuoksu keittiöön. Kun nämä olivat sopivan kypsiä niin murustin mukaan vajaan paketin aurajuustoa ja maustoin nämä salsalla ja mausteilla, sekä lisäsin valmiin soijarouheen. Seos saa hautua pannulla 10 min miedolla lämmöllä ennen kuin ovat valmiita pastaputkiin tungettavaksi.

Tässä samalla kun tein täytettä niin laitoin omaan kattilaan paseeratun tomaatin ja keitin sen ranskankerman ja mausteiden kanssa. Sitä ei välttämättä tarvitsisi keittää mutta mielestäni niin tulee parempi (ja enemmän tiskiä).

Pastaputkien täyttäminen onkin oma hommansa ja ainakin minulla meni siihen sen verran aikaa että uunin olisi voinut laittaa päälle vasta täytön aloittaessa, eikä 20min aikaisemmin kuten itse tein. Täytön tein pienellä lusikalla ja välillä hiukan veistä apuna käyttäen. Aina kun sain putken valmiiksi asetin sen laakeaan uunivuokaan. Vuuan pitää olla sen kokoinen että pastaputket mahtuvat yhteen kerrokseen eikä kuitenkaan tilaa ole niin paljon että päällelaitettava kastike häviä vuuan pohjalle. Kun putket on täytetty ja aseteltu vuokaan niin päälle kaadetaan kastike ja riipottellaa siihen vielä 100g juustoraastetta. Lopuksi koko komeus 200 asteiseen uuniin ja noin 20 minuutin päästä se on valmis. Anna sapuskan kuitenkin vetäytyä vielä 10 min ennen syömistä niin maistuu paremmalta ja saa helpommin vuuasta lautaselle.

Meidän uuni on semmoinen kiertoilmauuni joka on jostain syystä aika ärhäkkä, joten tavisuunissa tarvitsee lämpöä olla ehkä joku 225 ja aikaa menee 30 min. Kannattaa laittaa uunin alatasolle niin ei tummu pinta liian nopeasti.

Tämmöistä tänään ja nyt Pauli poistuu torille kahvittelemaan kesäpäivän ratoksi.