sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Sitruunainen aurajuustolohi ja wasabiperunat



Olen ollut todella laiska tässä blogin tekemisessä, mutta koitan nyt taas ryhdistäytyä. Aloitan sen vaikka lisäämällä tänne tämän sunnuntain sapuskan. Jostain syystä usein sunnuntaisin teemme lohta ja niin teimme tänäänkin. Ohje on kahden hengen annokseen.

Lohi
400-500g lohifilettä
pippuria
suolaa
1/2 sitruuna
yrttimauste
150g aurajuustoa

Laitappa aluksi vaikka se lohi vuokaan ja leikkaa siihen vinosti syviä nahkaan saakka tulevia viiltoja n. 3 sentin välein. Rouhi pinnalle hiukan suolaa ja pippuria sekä yrttimaustetta oman mieliteon mukaan. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja ripottele se lohen päälle. Purista lisäksi puolikkaan sitruunan mehu. Anna lohen maustua kylmässä pari tuntia ennen kuin laitat viipaloidut aurajuustot viiltoihin ja lohen uuniin. 200 astetta ja 25 min pitäisi riittää. Tähän alle vielä kuva lohesta ennen uuniin menoa.



Wasabiperunat
6 perunaa
15cm wasabitahnaa
suolaa
pippuria
3rkl margariinia

Lohi pelkiltää on aika tylsää syötävää joten siihen tarvitaan kyytipojaksi (yleensä drinksiä) maukkaat perunat. Wasabiperunat kuulostaa aika rajulta mutta eivät ole sitä. Ne vaan maistuu hiukan mausteisemmilta ja makeammilta.

Mutta siis perunoiden tekoon. Kuori perunat ja pilko niistä isokokoisia ranskislohkoja. Vähän niinkuin maalaisranskikset. Laita lohkotut potut vaikka taikinakulhoon ja lisää sinne suolaa ja pippuria, n. 15cm pitkä mato wasabitahnaa ja margariini. Sekoita ainekset kunnolla kulhossa ja paista sen jälkeen kuumalla pannulla niin että perunoihin tulee tumma pinta. Pannulle rasvaa ei enää tarvitse laittaa kun niihin se on jo mausteiden kanssa sekoitettu.

Täydelliset soijapullat



Soijarouhe on terveellistä ja edullista, mutta maistuu puulta... Opiskeluaikoina sitä söi itsensä ihan ulos tomaattimurska-soijarouhekastikkeesta ja pastasta, mutta nyt useita vuosia myöhemmin tomaattikastikkeetkin alkaa taas maistua hyvältä. Tämä Hesarin ruokatorstaista löytynyt ohje on ehdottomasti parasta, mitä olen ikinä soijarouheesta syönyt ja tehnyt. Pullien rakenne on ihan mainio ja intiahenkinen maku superhyvä. Mausteita voi muuten laittaa vähän enemmänkin kuin tuossa ohjeessa on.

Intialaiset soijakoftat

1 1/2 dl tummaa soijarouhetta
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1-2 munaa
1 dl korppujauhoa
2 valkosipulin kynttä
punasipuli
1 rkl öljyä
2 rkl tuoretta korianteria
1 tl garam masalaa
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl paprikaa
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa

paistamiseen öljyä

Kastike:

1 tlk tomaattimurskaa (500g)
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl chilijauhetta
suolaa
1 banaani

1. Keitä soijarouhetta kasvisliemessä 5 min. Siivilöi liemi pois, mutta ota se talteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon muna ja korppujauhot. Anna turvota 10 min.
2. Hienonna sipulit. Paista sipuli-ja valkosipulisilppu öljyssä vaaleanruskeaksi.
3. Sekoita soijarouhe, sipuli ja mausteet tasaiseksi kiinteäksi taikinaksi. Jos taikinasta tulee liian kiinteää, lisää siihen kasvislientä niin että saat sopivan koostumuksen.
4. Muotoile pyörykät ja paista ne pannulla vähässä lämmössä.
5. Valmista kastike. Kuumenna tomaattimurskaa kattilassa ja lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 min. Tarkista maku ja lisää lopuksi viipaloitu banaani kastikkeeseen. Lisää koftat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Ripottele päälle tuoretta korianteria. Tarjoa riisin kanssa.

Joitakin huomioita: Tässä pitäjässä korianterinsiemeniä löytyi vain Punnitse&Säästä:stä. Ihmetellä tietenkin voi, mitä tuollainen kauppa edes täällä Härmässä tekee... No sieltä kuitenkin löytyy hyvät valikoimat kaikkia siemeniä ja pähkinöitä ja osittain jopa edullisemmin kuin ruokakaupasta.

Korianteria puolestaa saa tuoreena vain loppuviikosta, kun sitä ilmeisesti toimitetaan tänne aika harvoin. Eräänä maanantaina keksin korvata korianterin tuoreella basilikalla ja täytyy sanoa, että homma toimi ehkä jopa paremmin kuin korianterilla.

. riikkis