sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Chiliterveiset


Ylhäältä alas apache, pl 260560 ja inca red drop

Helmikuussa chilinsiemeniä istuttaessa kuvittelin kasvattavani chilit parvekkeella ruukkupuutarhassa. Aina homma ei mene suunnitelmien mukaan ja ennen juhannusta taimet joutuivat oikeaan kasvihuoneeseen. Kasvihuone on osoittautunut tosi hyväksi, mutta sen myöhäinen valmistuminen ja siten kasvien sinne siirtäminen näkyy myöhäisessä satokaudessa. Tomaatit ja suurin osa chileistä ovat edelleen vihreitä. Tarvitaan siis vielä aurinkoisia päiviä ja lämpimiä öitä...


Vaikka miten yritin olla järjestelmällinen ja pitää lajikkeet selvillä, onnistuin kuitenkin lopulta sotkemaan osan niistä. Kun kaikki taimet eivät mahtuneet kasvihuoneeseen, jätettiin osa altakastelevaan parvekelaatikkoon lasikuistille. Hyvin ne ovatkin siinä pärjänneet. Kaksi on ihan selkeästi apachea ja tämä kolmas ilmeisimmin pink habanero.



Inca red drop tekee paljon pieniä chilejä. Osa on puoliksi syöty ja syyllinenkin löytyi etsinnäin jälkeen ydestä palosta: pullea vihreä toukka! Miten ne syövät chiliäkin?



Paras sato näyttää tulevan koko ajan parhaiten kasvaneesta pl 260560:sta. Istutin kasvihuoneeseen neljä tainta ja niistä onkin muodostunut melkoinen chiliviidakko. Vihreitä palkoja on ihan hurjan paljon, osa alkaa jo onneksi punertaakin. Tämä lajike on tosi mieto, melkein kuin tavallinen paprika mutta hyvällä jälkipotkulla. Tästä voisi vaikka keittää salsaa yhdessä tomaattien kanssa.



Tomaatteja istutin alkukesällä yhden tavallisen, kaksi kirsikkatomaattia ja alle kaksi pientä ruukkutomaattia. Viimeksi mainitut täytyi siirtää pois isojen tomaattien varjosta, joten kasvihuoneeseen jäi kolme tainta. Kirsikkatomaateissa on valtavia terttuja vihreitä pikkutomaatteja. Ostimme kasvihuoneeseen pakkasvahdinkin, josko sillä saisi pidennettyä kasvukautta sen verran että tomaatit ehtisivät kypsyä. Tähän saakka yöt ovat onneksi olleet tosi lämpimiä.

.riikkis

Ei kommentteja: