keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Papu-bataattilaatikko

Ruoanlaitto lipesi taas vaiheeksi "kaikkea mitä kaapista löytyy" -henkiseksi helpoksi uuniruoaksi. Mikäs siinä, kun homma toimii. Annoksia tästä tulee ainakin neljälle.

Ainekset:

bataatti
kolme keskikokoista perunaa
punasipuli
muutama valkosipulinkynsi
tölkki Go Green -papusekoitusta
kaksi porkkanaa
puoli purkkia punaista pestoa
ruokakerma
pari kourallista emmental-raastetta
mustapippuria, suolaa

Ensin freesataan pilkotut punasipulit ja valkosipulinkynnet. Sekaan laitetaan porkkanasiivut ja huuhdellut pavut. Käännellään hetki ja kipataan sekaan pesto. Maustetaan mustapippurilla ja halutessa vielä suolalla.

Kuoritut ja siivutetut perunat ja bataatit ladotaan vuokaan. Sekaan kipataan paistinpannusetti ja päälle asetellaan vielä yksi kerros bataattisiivuja. Koko komeuden päälle kaadetaan purkki ruokakermaa ja ripotellaan pari kourallista juustoraastetta. Makukysymys tämäkin, Pauli laittaisi koko pussin ja kaloripoliisi eli minä ihan vähän vaan.

Paistetaan uunissa 200 asteessa noin tunti.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Meksikohenkinen lohi ja avokado-papu-maissisalaatti

Uusimmassa Maku-lehdessä (5/09) oli meksikon kalan ja avokado-maissisalaatin ohje. Meksikolaisen ruuan ystäviä kun olemme niin pitihän sitä kokeilla. Kala ei ollut kovinkaan onnistunut mutta salaatti ennakkoluuloistani huolimatta oli erittäin hyvää.

Salaatti:
1 prk kypsiä mustapapuja (esim. go green)
2 pss (400g) pakastemaissia
3 avokadoa kuutioituna
1 sipuli pieninä kuutioina

Salaatille tehtiin vielä kirpeä kastike jonka reseptin sovelsin seuraavasti kun kaikkia lehden raaka-aineita ei kaapissa ollut. Kastike tuo salaattiin kaiken maun joka olisi muuten aika tylsä.

2dl hienonnettua tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl oliiviöljyä
2 limetin mehut
1/2 tl jeeraa
1 rkl sweetchili -kastiketta
1 tl chipotle -kastiketta
suolaa
pippuria

Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään, annetaan maustua vähintään puoli tuntia ja sekoitetaan lopuksi salaatin joukkoon.

Loheksi valittiin kalatiskiltä vajaa kilo kirjolohta jonka päälle piti kaataa joku Santa marian uusi tacomauste (lue: Santa Maria tex mex fish taco spicemix). Oikeaa maustetta kun ei Prismasta löytynyt niin otin hyllystä Santa marian fajitas spice mixin nimeltään Cilantro&lime ja ripottelin sen ohjeen mukaan kalan päälle. Mausteen päälle tuli vielä 150g mozzarellaa viipaloituna ennen uuniin laittoa. Ohjeen mukaan kalan piti kypsyä 150 asteisessa uunissa 15 min, mutta meillä kypsymiseen meni lähes tunti ja asteitakin nostettiin pariin sataan ensimmäsen puolen tunnin jälkeen. Lopulta kala oli kypsä, mozzaralla sulanut pitkin uunivuokaa ja juuston pinta rapsakka. Kalan mauste oli sentään kohtuullinen.

Näin siis tällä kertaa. Lopputuloksena siedettävä kala, mutta todella hyvä salaatti.

-Pauli-

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Kylmäsavulohiwrapit

Aina kun tekee tortillalätyistä jotain niin tulee tehtyä perus tortilloja. Ne on kyllä hyviä, mutta nyt oli vuorossa kylmä vaihtoehto eli wrapit. Kahviloissa on tullut syötyä vaikka mitä vetisiä viritelmiä jotka ei aina niin kovin maukkaita ole, joten piti laittaa itse paremmaksi. Hyviä niistä sitten tulikin.

Tortillalättyjä
Pippuri-yrtti tuorejuustoa
Kylmäsavulohta (Heimon kalan on hyvää!)
Salaattia
Tomaattia
Fetaa

Voitele lätty tuorejuustolla n. 2 rkl ja levitä täytteet siihen keskelle jonoon. Salaattia meni muutama lehti, pari puolitettua tomaatinsiivua, muutama slaissi lohta ja vähän fetaa. Kun käärit rullan kiinni niin kannattaa tehdä siitä todella tiukka. Mitä tiukemman saat niin sitä helpompi leikata ja sitä siistimpi siitä tulee. Leikatessa tee vinot leikkauspinnat niin saat paljon lisää näköä wrappeihin.

Täytteiksihän voi keksiä vaikka mitä. Kokeiltiin tuorejuuston tilalle punaista pestoa ja hyvä tuli silläkin, mutta sen kanssa voisi sopia paremmin vaikka kana tai isompi määrä fetaa. Lohi siihen ei oikein sopinut. Parmankinkku olisi jo aika luksusta samoin kuin puolikuivat tomaatit. Ei muuta kuin lisää kehittelemään. Taitaa olla seuraavissa kekkereissä tarjolla monenlaisia wrappeja....

-Pauli-