sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Ihana talvisalaatti

Miettiessä sopivaa seuralaista lohimedaljongeille muistin vihdoinkin Jamie Oliverin talvisalaatin. Salaattia on tehty monissa ruokablogeissa, viime talvena ainakin Pastanjauhannassa ja tänä vuonna Kurpitsamoskassa. Meillä salaatti on jäänyt kokeilematta, koska se vaikuttaa vähän työläältä. Koska tänään on sunnuntai, oli aikaa säätää ja testailla. Ja salaatti osoittautui vaivan arvoiseksi.

Ohje (neljälle syöjälle):

Paahdetut porkkanat ja avokadoa salaatissa

500 g porkkanoita
2 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä
1-2 kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai kuivattua vastaavasti)
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avokadoa
punaviinietikkaa
muutama siivu ciabattaa tai paahtoleipää
pari kourallista salaattia (laitoin kourallisen rucolaa ja toisen tammenlehvää)
1,5 dl creme fraichea tai kermaviiliä
4 rkl paahdettuja siemeniä (laitoin auringonkukan -ja seesaminsiemeniä)

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Kuori porkkanat ja halkaise pituussuunnassa jos ne ovat isoja. Keitä porkkanoita suolavedessä noin 10 minuuttia eli melkein kypsiksi. Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä ja vähän viinietikkaa.

Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Kun paahtuminen on meneillään uunissa, puolita avokadot, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Leikkaa viipaleiksi ja laita kulhoon. Lisää kypsät porkkanat. Purista appelsiinin ja sitruunan mehut kulhoon, lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni luraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike porkkana-avokadokulhoon.

Paahda leipäviipaleet paahtimessa, leikkaa kuutioiksi ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Lusikoi päälle fraichea ja ripottele paahdetut siemenet.

Ranskankerma toimii kastikkeena varmasti kermaviiliä paremmin. Meiltä löytyi vain kermaviiliä ja sitä tuunattiin täyteläisemmäksi raastetulla parmesaanilla, mustapippurilla ja hunajalla.

Salaatti on aika tuhtia ja toimii siksi hyvin kalan kanssa. Ja onpa ravintoarvokin vähän erilainen kuin pelkällä riisillä tai perunalla. Tätä tehdään varmasti meillä jatkossakin!

.riikkis

Ei kommentteja: