maanantai 8. marraskuuta 2010

Katkarapu-kookoskeitto


Soppa sai innoituksensa Ratulassa kokatusta Toni Wirtasen tulisesta kanakeitosta. Kana vaihtui rapuihin ja soppaan lisättiin nuudeleita. Mutta siis jos siltä tuntuu, niin soppa toimii varmasti kanallakin.

Raaka-ainelista näyttää aika pitkältä, mutta soppa valmistuu kätevästi ilman mitään kommervenkkejä. Ellei kaikkea ole saatavilla, voi sitruunaruohon ja inkiväärin korvata tahnalla ja korianterin tuoreella basilikalla. Eikä se maailmaa kaada, vaikka joku mauste jäisi poiskin. Mietin jälkeenpäin, että myös kuivatut kaffirlimen lehdet olisivat sopineet sopan sekaan.

Ainekset (soppaa riittää ainakin neljälle):

noin puoli pussia pakastettuja vihreitä papuja
300 g katkarapuja
rasia tuoreita herkkusieniä
lime
tuoretta inkivääriä
pala sitruunaruohoa
iso punasipuli
neljä tomaattia
kaksi kerää täysjyvänuudeleita
7 dl vettä, pari reilua lorausta kasvisfondia
5 dl kookosmaitoa
2 dl kookoskermaa
2 tl sambal oelekia
tuoretta korianteria

Kattilaan mitataan vesi ja kasvisfondi ja kuumennetaan. Sekaan heitetään isoiksi palasiksi pilkottu sipuli, sienet, puolet tomaateista sekä pavut. Kattilaan kaadetaan kookosmaito ja -kerma (varmasti pärjää pelkällä kookosmaidollakin, meillä nyt vaan sattui olemaan molempia). Lisätään raastettua inkivääriä ja limen puristettu mehu. Edelleen sekaan heitetään sambal oelek, sitruunaruohokorsi, suolaa ja mustapippuria. Haudutellaan vartin verran, minkä jälkeen lisätään nuudelikerät ja keitetään nuudelipaketin ohjeen mukaan eli pari minuuttia. Lopuksi lisätään sulatetut ravut, korianteri, loput kaksi lohkottua tomaattia ja nostetaan soppa pöytään.

Ravut kannattaa sulattaa lävikössä kunnolla ennen sopan sekaan kaatamista. Ensinnäkään keitto ei laimene ravuista tulevasta nesteestä ja toisekseen ei juoksetu kylmä-kuumavaihtelusta. Oma soppani vähän juoksettui, mutta makuunhan tuo pieni tapaturma ei onneksi vaikuta.

.riikkis

Ei kommentteja: