maanantai 25. huhtikuuta 2011

Limettipiiras
Kuinkahan kauan olen miettinyt Key lime pie:n eli limepiirakan tekemistä? Pääsiäisen pyhinä pääsin vihdoin tuumasta toimeen ja piiras osoittautui tosi hyväksi. Aika kirpeä se on, mutta kirpeyden saa hyvin taitettua kermavaahdolla tai marengilla. Ohje on Maku 2/2011 -lehdestä. Ohje kuulostaa ehkä vähän monimutkaiselta, mutta jos osaa erotella keltuaiset valkuaisesta, on jo voiton puolella ja muuten piiras onkin helppo tehdä.

Ainekset:

Pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voita sulatettuna
2 rkl sokeria

Täyte:
2-3 limettiä
6 keltuaista
tölkki tiivistemaitoa (myydään esim. Prismassa kookosmaitojen vieressä)
1 rkl vaniljasokeria

Koristeluun:
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna tai vaihtoehtoisesti marenkeja, limettilohkoja ja vaniljasokeria

Pohjaa varten murskataan keksit joko monitoimikoneessa tai lihanuijalla. Koska ihana Kitchen Aid on edelleen suunnittelun asteella, murskaaminen tapahtuu viimeksi mainitulla. Murskaan lisätään voisula ja sokeri ja sekoitetaan tasaiseksi. Pohja-aines taputellaan tasaiseksi vuoan pohjaan ja reunoille leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Pohjaa paistetaan 150 asteissa uunissa 10 min. Paistamisen jälkeen uunin lämpötila nostetaan 175 asteeseen.

Seuraavaksi tehdään täyte. Limetit pestään huolellisesti ja niistä raastetaan vihreää kuorta 2 tl. Limeteistä puristetaan myös 1 dl mehua. Kysyi muuten näppivoimia saada niistä desi mehua irti! Munista erotellaan keltuaiset.

Keltuaiset ja tiivistemaito vatkataan sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaamista jatketaan ja sekaan lisätään limemehu. Seuraavaksi lisätään kuoriraaste ja vaniljasokeri. Täyte kaadetaan piirakkapohjan päälle. Paistetaan uunissa noin 15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytetään, kelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Piiras koristellaan kermavaahdolla ja limelohkoilla juuri ennen tarjoilua.

Koska piirakkaan käytetään vain keltuaiset, piti valkuaisille keksiä muuta käyttöä. Päätin tehdä niistä marenkeja, ensimmäistä kertaa elämässäni muuten! Ei ollut edes vaikeaa. Lusikoin massan pakastepussiin ja pursotin siitä kekoja leivinpaperille. Sitä en hoksannut, että marenkien paistaminen on niin hidasta - ne kypsyivät uunissa kaksi tuntia.

Ei kommentteja: