perjantai 17. syyskuuta 2010

Calvados-omenahilloa ja minttu-kaneliomenoita


Kaksitoista omenapuuta on aika paljon kahden ihmisen talouteen. Omenoita on lahjoiteltu sinne tänne ja niistä on myös keitelty hilloa. Tällä viikolla testattiin calvadoksella maustettua omenahilloa, sekä laitettiin lasipurkkeihin tekeytymään tuoreilla mintunoksilla ja kanelitangoilla maustettuja omenapaloja.

Liikkeelle lähdettiin kaskummaa.net -sivustolta löytyneistä ohjeista. Hilloke meni melkein kaskumman ohjeella, mutta calvadosomppujen suhteita muuttelin omasta mielestäni paremmaksi. Ohjeessa käskettiin laittaa esimerkiksi vettä aivan kummallisen paljon.

Tässä tuunatut versiot ohjeista:

Calvados-omenahillo

2 kg omenoita (ehkä joku 2,8 litraa siivutettuina)
2,5 dl vettä
sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 kg hillosokeria
1,4 dl calvadosta

Omenat kuoritaan, poistetaan niistä siemenkodat ja lohkotaan sopiviksi paloiksi. Keitetään sitruunan kuorella ja mehulla maustetussa vedessä pehmeiksi. Soseutetaan sauvasekoittimella, lisätään hillosokeri ja keitellään noin 10 min. Lopuksi lisätään calvados ja purkitetaan.


Kanelilla ja mintulla maustetut omenat

2 kg omenoita
1,5 l vettä (tässä sitä saa olla reilusti, koska vedestä muodostuu liemi)
1 kg hillosokeria
sitruunan mehu
4 kanelitankoa
reilu nippu tuoretta minttua

Omenat kuoritaan, poistetaan niistä siemenkodat ja lohkotaan sopiviksi paloiksi. Vesi, sokeri, sitruuna, mintunoksat ja kanelitangot kiehautetaan ja omenat lisätään joukkoon. Keitetään hetki, lisätään hillosokeri ja keitellään 10 min. Purkitetaan liemineen kaikkineen. Ohjeen mukaan hilloke säilyy kylmässä (jääkaapissa tai kellarissa) puolisen vuotta.

Purkittaminen lasipurkkeihin on suhteellisen tarkkaa. Purkit pitäisi pestä ja sen jälkeen desinfioida noin 150 asteissa uunissa kymmenen minuuttia. Kannet keitetään kattilassa. Hillo purkitetaan kuumana ja kuumiin purkkeihin. Kannet suljetaan tiiviisti ja sen pienen kannessa olevan painauman pitäisi mennä alas. Olen tehnyt hilloa yleensä muovipurkkeihin ja pakastanut sen. Pääsee sata kertaa vähemmällä! Tosin tämän ohjeen setit tein ihan vain maustumisen vuoksi lasipurkkeihin.

.riikkis

Ei kommentteja: