maanantai 17. toukokuuta 2010

Lämminsavulohipihvit

Uusin 3/2010 Glorian ruoka&viini on ollut viime päivinä ahkerassa luvussa. Tomaatti-oliivikakun jälkeen kokeiluun päätyivät savulohesta tehtävät pihvit. Ohje osoittautui toimivaksi ja pihvit sopisivat varmasti ihan mainiosti esimerkiksi burgerin väliin. Tehdään varmasti jatkossakin.

Ainekset (18 pihviä eli suurperheetön pärjää puolikkaallakin):

600 g perunaa (esim. Rosamunda)
600 g lämminsavulohta
4 munaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1 dl tilliä (meillä laitettiin tuoretta ruohosipulia)
(perunajauhoja)
voita paistamiseen

Ohjeen mukaan tarjoiluun tulee vielä kaveriksi mätiä ja sokeriherneenpalkoja, mutta ne jätettiin tällä kertaa väliin.

Perunat kuoritaan ja kuutioidaan. Keitetään kypsiksi. Kypsät perunat soseutetaan haarukalla lohen kanssa. Kanamunien rakenne vatkataan kevyesti rikki ja lisätään mössöön. Taikinasta muotoillaan kostutetuilla käsillä litteähköjä pihvejä. Ohjeen mukaan liian löysään taikinaan voi sekoittaa vähän perunajauhoja, mutta ne korvattiin korppujauhoilla kivemman rakenteen vuoksi. Pihvien annetaan olla jääkaapissa puolisen tuntia, minkä jälkeen ne paistetaan pannulla voissa miedolla lämmöllä reilut 5 min per puoli.

Lehden ohjeen mukaan lohipihvien kaverina olisi tarjoiltu korvasienimuusia ja musliinikastiketta, mutta me päädyttiin ihan tavalliseen perunamuusiin ja kantarellikastikkeeseen. Sienestyskelit voisivat jo pian alkaa, pakastimeen taisi jäädä enää yksi pussi kantarelleja.

.riikkis

perjantai 14. toukokuuta 2010

Ranskalainen tomaatti-oliivikakku

Uusimmassa 3/2010 Glorian ruoka&viini -lehdessä oli vuokaleipäekstra. Ohjeet olivat aika tavallisia, mutta seasta pomppasi esille leivinjauheella kohotettava tomaatti-oliivileipä. Testattiin sitä iltapalaksi vihreän salaatin, etanoiden ja jättirapujen kanssa. Leipä tai ohjeen mukaan kakku osoittautui helpoksi ja tosi hyväksi. Tehdään siis toistekin!

Ainekset:

4 munaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
3/4 tl mustapippuria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g emmentaljuustoa
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl oliiveja
1 rkl öljyä

Lisäksi voita vuoan voiteluun ja päälle 2 rkl pinjansiemeniä

Ensimmäisenä laitetaan uuni lämpenemään 180 asteeseen ja voidellaan leipävuoka. Kanamunien rakenne rikotaan kulhossa ja sekaan laitetaan jugurtti ja mausteet. Sekoitetaan tasaiseksi. Toisessa kulhossa sekoitetaan vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisätään taikinaan. Juusto kuutioidaan ja aurinkokuivatut tomaatit leikataan paloiksi. Ne plus oliivit ja öljy lisätään taikinaan.

Taikina kaadetaan vuokaan ja päälle ripotellaan pinjansiemenet. Leipää paistetaan 180 asteessa noin tunti.

Ohjetta lukenut osapuoli tulkitsi ohjetta hieman huolimattomasti ja lisäsi taikinaan aurinkokuivattujen tomaattien lisäksi myös kaksi tuoretta tomaattia. Ihan hyvin sekaan sopivat nekin, vaikka ehkä vähän vaikuttivat leivän koossa pysymiseen.

.riikkis

maanantai 3. toukokuuta 2010

Graavilohi-parsapiirakka



Hesarin Ruokatorstain teemana oli 22.4. kevään parsaruoat. Sivulta löytyi hyvän kuuloinen parsapiirakan ohje, joka pääsi heti kokeiluun.

Ainekset:

1 pkt ruis-perunataikinaa (Sunnuntailta ainakin löytyy pakastealtaasta)
500 g valkoista parsaa (minä laitoin vihreää)
300 g graavilohta (tällä kertaa vain puolet määrästä eli yksi paketti)
1 sipuli
2 munaa
1 dl maitoa
mustapippuria
50 g parmesaania raastettuna

Sulatettu taikina levitetään voidellun piirakkavuoan pohjalle. Parsojen tyvestä leikataan puumainen osa pois ja ne kuoritaan. Minä jätin tällä kertaa kuorimisen väliin, koska käytin ilmeisen tuoretta vihreää parsaa. Parsat pilkotaan paloiksi ja keitetään vedessä 3 min. Lohi ja sipuli pilkotaan palasiksi ja levitetään parsapalojen kanssa piirakkapohjan päälle.

Munat, maito ja mustapippuri sekoitetaan kulhossa ja kipataan piirakan päälle. Päälle ripotellaan parmesaaniraaste. Paistetaan 200 asteessa noin 30 min.


Graavilohi kypsyi piirakassa sopivasti ja muodosti parsan ja parmesaanin kanssa hyvän kolmikon. Tykkäsin piirakasta tosi paljon! Ja pakastetaikinan ansiosta se valmistuu arki-iltanakin näppärästi. Piirakka taisi viedä voiton viime kevään suosikkiparsapiirakasta.

.riikkis