maanantai 14. marraskuuta 2011

Voitaikinakuoren alla haudutettu sieni-katkarapukeitto

Kuva ruma, ruoka hyvä.

Pitkästä aikaa uutta näkökulmaa suppilovahverokeittoon! Tuota soppaa on nimittäin tullut tehtyä muutaman kerran tänä syksynä erityisen hyvän sienivuoden ansiosta. Sata soppaa -nimisestä keittokirjasta löytyi kätevän kuuloinen ohje, josta sai hieman muuntelemalla ehkä tähän asti parhaan sienisopan.

Ainekset (neljälle):

2-4 salottisipulia
2 rkl voita
300 g tuoreita suppilovahveroita (voi tietty käyttää muitakin sieniä)
4 dl vettä
3 dl kuivaa valkkaria
2 dl kuohukermaa
loraus kantarellifondia
reilusti tuoretta meiramia ja ruohosipulia
mustapippuria
150 g pakastekatkarapuja
250 g valmista voitaikinaa
kananmuna

Sipulit kuoritaan ja silputaan, silppu kiehautetaan kattilassa kuumennetussa voissa. Lisätään siivotut, pilkotut sienet ja paistellaan hetki *. Seuraavaksi lisätään vesi, valkkari ja silputut yrtit ja loraus fondia. Keitellään noin viisi minuuttia. Lopuksi sekaan laitetaan kerma ja mustapippuri. Soppa valmis!

Katkaravut jaetaan uuninkestäviin soppalautasiin. Keitto kipataan päälle. Lautasten reunat voidellaan kananmunalla ja päälle laitetaan lautasen kokoisiksi kaulitut voitaikinalevyt. Taikinakansia ei siis voidella. Tässä vaiheessa ollaan siis aavistuksen harmaalla alueella, itse en meinannut saada millään taikinaa kiinni lautasen reunoihin ja toisen sopan kansi lurpsahti osittain keiton sekaan. Paistuihan se sielläkin... Ehkä käyttämäni lautaset olivat liian laakeita.

Koko komeutta paistetaan uunin alimmalla tasolla 250 asteessa noin 12 minuuttia uunin luukkua kertaakaan avaamatta.

Soppa on aivan mahtavan hyvää, kun sen sekaan murentaa voitaikinakantta. Katkaravut sopivat oikein hyvien suppisten pariksi, kas kun en moista yhdistelmää ollut aiemmin keksinytkään.

* Näin, koska sienet tulivat pakastimesta. Aivan tuoreet sienet nakkaisin ensin hetkiseksi kuivalle pannulle ilman mitään voita ja antaisin nesteen haihtua pois. Sen jälkeen vasta voi ja sipulit.

Ei kommentteja: