maanantai 31. tammikuuta 2011

Hell's Night - chiliöverit!

Käytiin sunnuntain ratoksi pilaamassa makuaistimme, tuntoaistimme ja itsetuntomme Jack the Roosterin Hell's Nightissa Tampereella. Kyseinen tapahtuma järjestettiin nyt viidettä kertaa ja homman nimihän on syödä chilillä mautettua ruokaa, joka ylitti ainakin allekirjoittaneen kipukynnyksen aika roimasti.

Vierailu Jack the Roosterissa oli itselleni ensimmäinen ja ravintolasta jäi todella hyvä kuva vaikka olikin tämmöinen erikoistapahtuma kyseessä.


Listalla oli alku-, pää- ja jälkiruokia jokaista muutama eri vaihtoehto. Tulisuus oli merkitty asteikolla 1-5, mutta ykköstason annoksia ei ollut yhtään. Tämä oli kuulemma aikaisemmista kerroista tullut toive (ilmeisesti melkoisilta chilipäiltä). Meidänkin taloudessa tuota chiliä kasvaa kesäisin montaa sorttia ja toleranssi chilin syöntiin on jo hiukan kertynyt. Silti päädyin ottamaan kaikista vain 2-3 tason annoksia, jotka nekin meinasivat räjäyttää pään. Omat annokseni olivat seuraavat:
Alkuun, "Babe meets Mr. Potatohead" joka oli loistava pekoni-perunasosekeitto chipotlella ja chilisilpulla maustettuna. Pääruokana kuvassakin oleva "Live and Let Die" risottomainen jambalaya piri-piri- ja voodoo-kastikkeilla maustettuna. Ja jälkkärinä alemman kuvan "Clockwork Orange" habanero-appelsiini-juustokakku.

Kaikki ruuat oli hyviä, mutta minulle liian tulisia. Lautaset söin silti urhoollisesti lähes tyhjäksi, kylläkin hikikarpaloiden ja kyynelten saattelemana. Samalla meni litra maitoa ja reilu litra jäävettä.

Saattaisin kuitenkin lähteä samaan tapahtumaan uudelleenkin, mutta toivoisin kuitenkin listalle pari hiukan miedompaakin ruokaa. Nämä olivat varmasti hyviä niille, jotka popsivat nagaa aamiaisella, mutta tämmöiselle kohtuukäyttäjälle menivät överiksi.

Tulisin safka oli ehkä maailman tulisin hampurilainen ultimate death burger jonka Poppamies koemaistaa linkin videossa, mutta söi kokonaan Hell's Nightissa meidän kattauksessa.

Tarina kertoo että ruoka on tulista silloin, kun se polttaa kaksi kertaa ja tänään tuli sekin todistettua, että eilen tuli syötyä riittävän tulista ruokaa....

-Pauli-

maanantai 24. tammikuuta 2011

Dajm-muffinssit


Innostuin vääntämään sunnuntain kunniaksi muffinsseja. Teen kanssa on kivaa olla jotakin syötävää, mutta kaupan valmiiden leipomusten lisäainekuormat hirvittävät. Ja ovathan itse väännetyt paljon parempiakin!

Kinuskikissan blogin innoittamat muffinssit ovat tosi helpot ja nopeat. Ja muuten ihanan suklaiset! Muffinssien seuranalaisena toimii parhaiten mikä muukaan kuin Kusmin Spicy chocolate.

Ainekset:

1 levy Maraboun Daim-maitosuklaata
150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa

Puolet suklaalevystä leikellään rouheeksi, toinen puoli saa jäädä paloiksi. Margariini ja sokeri vaahdotetaan ja lisätään munat yksitellen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan vuorotellen maidon tai kerman kanssa. Lopuksi sekaan sekoitellaan suklaarouhe.

Taikina nostellaan lusikalla muffarivuokiin ja päälle painetaan yksi suklaapala sydämeksi. Komeus peitetään vielä pienellä määrällä taikinaa. Paistetaan 225 asteessa 12-15 min.

Ja tätähän voi muuten varioida ihan loputtomiin erilaisten suklaiden kanssa. Valkosuklaamuffarit, geishamuffarit, dumlemuffarit...

.riikkis

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Bruschetta-leivät

Lauantaina tarvittiin jotain iltapalaa ja siihen sopiva sapuska oli bruschetat. Ne onnistui niin hyvin että oli ihan pakko päivitellä niitä tännekkin. Kaiken lisäksi ne näytti hyvältä.

Bruschetat teimme esipaistettavaan ciabatta-leipään. Ensin paistetaan leipää uunissa kokonaisena 5 min ja sen jälkeen leikataan se sopiviksi siivuiksi. Tässä vaiheessa leipiin laitetaan täytteet päälle ja paistetaan vielä toiset 5 min.

Meillä täytteinä oli seuraavaa

Pesto
Aurinkokuivattutomaattitahna
Paprikasalsa
Parmesan juusto
Valkohomejuusto
Tomaatti
Erilaisia kinkkuja

On niin nopea ja helppo tehdä että pitää varmaan kokkailla seuraaviin illanistujaisiin.

-Pauli-

perjantai 14. tammikuuta 2011

Tulinen porkkana-vuohenjuustosalaatti


Hesarin ruokatorstai esitteli tällä viikolla täydellisen parin eli porkkanan ja korianterin yhdistelmiä. Ohjeista useampi vaikutti kiinnostavalta ja tänään testattiin tulista porkkana-vuohenjuustosalaattia lohen kaveriksi. Salaatti oli tosi hyvää, mutta marketin random-chilillä liian tulista. Luin ohjetta huolimattomasti ja luulin salaattiin kuuluneen kokonaisen chilin. Pienensin annosta reiluksi puoleksi chiliksi. No, salaatti oli ainakin nimensä mukaisesti tulista!

Ainekset (2-4 annosta):

6 keskikokoista porkkanaa
3 rkl öljyä
1/2 chiliä
1 1/2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 rkl hunajaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl merisuolaa
100 g vuohenjuustoa
1/2-1 ruukkua korianteria
2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä

Porkkanat kuoritaan ja viipaloidaan, chili halkaistaan, poistetaan siemenet ja silputaan. Porkkana ja chili paistetaan pannulla öljyssä. Sekaan lisätään inkivääriraaste, hunaja, juustokumina ja suola. Paistetaan kunnes porkkanat ovat pehmenneitä, mutta eivät missään nimessä mössöisiä. Annetaan jäähtyä.

Salaatti kootaan annoksiksi lautasille laittamalla pohjalle porkkanat ja lisäämällä päälle pieneksi paloiteltu juusto, silputtu korianteri ja paahdetut auringonkukansiemenet.

P.S. Siemenet paahdetaan kuumalla pannulla ilman mitään öljyä ihan vaan muutama minuutti niitä käännellen.

Porkkanaohjeet olivat tosi kiva oivallus, koska porkkana tuntuu jotenkin aliarvostetulta juurekselta. Kieltämättä itsellekin porkkana merkitsi pitkään koulun kamalia appelsiinimehulla ja raejuustolla ryyditettyjä raasteita (en pystynyt syömään raejuustoa kuin varmaan 25-vuotiaana seuraavan kerran) tai lounasravintoloiden veteliä keitettyjä porkkanoita, mutta oikeasti porkkana on tosi hyvä, ekologinen ja edullinen lisä ruokapöytään.

Korianteri ja porkkana sopivat hyvin yhteen, mutta toinen hyvä liittolainen porkkanalle on tässäkin ohjeessa käytetty juustokumina. Jos korianteri on aivan ehdoton ei, voi tätä ohjetta varmasti soveltaa korvaamalla sen tuoreella rakuunalla.

.riikkis

maanantai 10. tammikuuta 2011

Soijarouhe-porkkanapihvit




Innostuin tänään töiden jälkeen vääntämään kasvispihvejä soijarouheesta ja porkkanaraasteesta. Toimivia tuli! Pihvit saivat kaveriksi peruna-porkkanamuussia ja eilistä auradippiä. Kaksi ihmistä sai tuhottua alle puolet pihvisatsista. Niistä siis askarrellaan huomenna myös kasvishampurilaisia.

Pihvien ainekset (noin neljälle):

1,5 dl tummaa soijarouhetta
2,5 dl porkkanaraastetta eli noin kaksi porkkanaa
noin 10 cm pätkä purjoa
kolme valkosipulinkynttä
1,5 dl ruiskorppujauhoa
kaksi munaa
2-3 rkl Santa Marian Hot habanero & Passion -salsaa
pari reilua ruokalusikallista ranskankermaa tai kermaviiliä (ei välttämätön)
kasvisfondia, soijakastiketta, mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Keitä 3 dl vettä kiehuvaksi. Lisää soijarouhe ja reilu loraus kasvisfondia ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Valuta neste pois. Sekoita soijarouhe, munat ja korppujauhot. Jätä turpoamaan hetkeksi.

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja pilko purjo pieneksi hakkelukseksi. Kuullota pannulla pilkotut valkosipulinkynnet ja purjo. Lisää porkkanaraaste ja mausteet: muutama loraus soijakastiketta, usempi kierros mustapippuria myllystä ja salsakastike. Aika tiukan Hot Habanero & Passionin voi toki korvata miedommallakin vaihdoehdolla. Kuullota hetkinen ja yhdistä seos turpoamassa olevaan soijarouheseokseen. Lisää vielä halutessasi vähän ranskankermaa tai kermaviiliä. Tällä kertaa pihvitaikinaan päätyi jämät eli puolikas purkki ranskankermaa.

Jos valmis taikina tuntuu liian löysältä, lisää siihen vähän korppujauhoja. Sopivan paksu taikina on helppo paistaa, eivätkä pihvit hajoa pannulla. Taikinasta muotoillaan littanoita pihvejä, jotka paistetaan pannulla oliiviöljyssä molemmin puolin. Pihvit ovat valmiita, kun ne ovat saaneet vähän väriä pintaan.

Auradipin ainekset:

purkki kermaviiliä
vajaa pala aurajuustoa murustettuna
0,5 tl sokeria
mustapippuria

Ainekset sekaisin ja maustumaan jääkaappiin hetkeksi.

Peruna-porkkanamuusin ainekset (epäloogisesti kolmelle):

kuusi perunaa
kaksi isoa porkkanaa
maitoa, voita, suolaa

Kuoritut perunat ja porkkanat pilkotaan ja keitetään kypsiksi. Kaadetaan vesi pois ja laitetaan sekaan nokare voita ja pari lorausta maitoa. Soseutetaan muussiksi joko perunanuijalla tai sähkövatkaimella. Ensimmäiseksi mainitulla tulee rouheaa muussia ja jälkimmäisellä sileää. Meiksi tekee sileää ja Pauli rouheaa.

.riikkis

lauantai 8. tammikuuta 2011

Pistaasi-muscovadokakku


Evita 1/11 -lehdessä oli ruokaosiossa juttua erilaisista kuivakakuista. Juttu tarjosi erilaisia tapoja maustaa, valmistaa ja kuorruttaa kuivakakku. Päädyin testailemaan pistaasipähkinä-muscovadokakkua valmistettuna kuohkean kakun sekoitusmenetelmällä ja kuorrutettuna kaneli-kinuskikuorrutteella. Hyvä tuli, vaikka en ehkä kutsuisi kakkua kuohkeaksi. En nimittäin saanut munista ja muscovadosta kovin kuohkeaa vaahtoa. Maun puolesta muscovado puolestaan toimi erittäin hyvin.

Ainekset:

150 g voita
2 dl tummaa muscovadosokeria
2 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa
1 dl paahdettuja ja suolattuja pistaaseja rouhittuina

Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi (testaa onnistutko, minä en) vaahdoksi. Sekaan lisätään sulatettu voi, kuivat aineet ja kerma vuorotellen sekoitellen. Lopuksi lisätään rouhitut pistaasit. Paistetaan voidellussa ja korppujauhotetussa 1,5 litran vetoisessa kakkuvuoassa 175 asteessa tunnin verran. Annetaan kakun jäähtyä ja kipataan sen jälkeen tarjoilulautaselle.

Kuorrutteen ainekset:

2 dl vispikermaa
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl voita
1/2 tl jauhettua kanelia

Vispikerma ja fariinisokeri laitetaan kattilaan ja keitetään noin 10 minuuttia. Kinuski on valmista, kun vesilasiin pudotettu tippa jähmettyy eikä hajoa. Lopuksi lisätään voi ja kaneli ja valutetaan kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Kannattaa muuten vähän miettiä kakkuvuokaa valitessa, että millaisessa kakussa kuorrute pysyy. Meiksin käyttämästä tuli nimittäin sen mallinen kakku, että suurin osa kinuskista valui lautaselle.

.riikkis