torstai 31. maaliskuuta 2011

Chilit kasvavat vauhdilla!

Tässä vaiheessa se näyttää vielä pieneltä ja viattomalta...

Chilintaimet ovat ottaneet melkoisen kasvuspurtin! Laitoin siemenet kivivillakuutioihin helmikuun puolivälissä ja niillä meni melkein kaksi viikkoa itäessä. Kun lehtiä oli enemmän kuin sirkkalehdet ja juuret alkoivat näkyä villakuution pohjasta, siirsin taimet multaan parvekelaatikkoon.

Parhaassa kasvussa ovat Hungarian hot cherryt ja Coffee brownit. Aji naranja ja Pink habanero miettivät edelleen itääkö vaiko eikö. Muistelisin, että tuo pinkki oli kamalan hidas itäjä toissa vuonnakin.

Parvekelaatikko on ikkunalla, ei tosin kovin valoisalla sellaisella ja taimia valaisee vielä kolme lisälamppua. Chilit ovat saaneet multaan juurtumisen jälkeen (noin viikko karenssia istuttamisesta) jokaisella kastelukerralla BioBizzin Bio-Grow -lannoitetta. Sillä on varmasti osuutensa asiaan kasvuspurtissa. Annostelun kanssa saa tosin olla aika tarkkana - ainetta tulee 2 millilitraa litraan vettä. Ekalla lannoituskerralla liemi taisi olla vähän turhan ytyä, useamman taimen lehdet käpristyivät hetkeksi.

Muuten chilien kohtalo on vielä avoin, tarkoitus olisi saada niille kesäksi kasvihuone, mutta millainen? Viime kesänä kasvit olivat altakasteluruukuissa talon seinustalla, mutta kesä oli niin mielettömän lämmin, että sato onnistui ilman kasvihuonettakin. Nyt toiveissa olisi saada chileille katto pään päälle.

.riikkis

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Pökäle ja huulipunaholkki - testissä kesän uutuusjätskit!


Maisteltiin orastavan kevään kunniaksi GB:n tulevan kesän jäätelöuutuuksia. Raatiin lupautuivat herkkujen asiantuntijat Ann-Mari, Piia, Juho, Niina ja Antti. Maistelijat olivat luottamuksen arvoisia - kaikki olivat rajoittaneet karkin ja muun herkun syömistä iltaa varten! Maistelun aikana kuultiin viiltäviä analyysejä jätskien luonteesta ja käyttötarkoituksesta. Tulipa yhdestä mehujäästä mieleen hmm, sanotaanko vaikka oma rakas koira?

Raati piti eniten seuraavista jätskeistä:

Magnum After dinner
"Hyvän kokoinen ja näköinen, konvehtimainen. Huulipunaholkki! Kuka on tämän tuotteen kohderyhmää?" Lopulta raati sai kuningasidean: Näitä pitäisi ehdottomasti myydä yksittäin kahvilassa! Ihan täydellinen kaveri vaikkapa espressolle.

Magnum Caramel&Nuts
Tämä jäätelö sai erikoisnimen "pökäle". Nimestään huolimatta pökäle sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle. Sen kuvattiin olevan "ystävällisillä aikeilla liikkeellä, tosi hyvää, perusjees jöötiä. Joku raatilaisista olisi toivonut jätskiin vielä enemmän pähkinää.

Magnum Ghana Cocoa
Raadin mielipiteet menivät vähän ristiin "Liikaa pähkinää, jätskiä mistä tulee jano, jätskiä mun makuun, superhyvä. Tosin tuotteen nimeä kritisoitiin, raati odotti Ghana Cocoalta jotakin erilaista ja eksoottista, eikä suhteellisen tavallista suklaista jäätelöpuikkoa.

GB kermajäätelö lakritsi

Laku sijoittui rasiajätskeistä korkeimmalle pallille. Sitä luonnehdittiin "Positiivinen yllätys, varma valinta - pitää minkä lupaa, tymäkkä lähtö - järkyttävän tukeva lakusuoni". Yksi raatilaisista ilmoitti tykkäävänsä lakujätskistä vaikkei edes pidä lakuista.


Vähiten raati piti Carte d´Orin Mintusta. Tyly palaute kertoi jätskin "näyttävän pesuaineelta ja maistuvan myös, maistuu hammastahnalle tai minttuviinalle". Toisaalta kesken maistelun minttujätsille keksittiin oiva käyttötapa "Tätä otetaan ensi kesänä Provinssiin mukaan, niin ei tarvii pestä hampaita koko festarin aikana ja kainaloonkin voi vähän laittaa".

Ristiriitaisia tunteita puolestaan herätti GB:n keksin makuinen kermajäätelö, joka oli kyllä raadin mielestä hyvää, mutta ei maistunut keksille. Toisaalta keksinpalojen olisi toivottu olevan rapeita, eikä pehmeitä.

Mehujäille maistajamme eivät oikein lämmenneet. Ehkä niille olisi tarvittu maaliskuun lopun pakkasiltaa kesäisempi keli. Siinä missä jätski menee kahvin tai teen kaverina talvellakin, mehujää on puhdasverinen kesätuote. Tosin runsaan kermajäätelön alkaessa tökkiä hävisi Twister aika nopsaan parempiin suihin.

Keittokulma kiittää maisteluporukkaa hauskasta illasta!










tiistai 22. maaliskuuta 2011

Testissä Ridderheimin tapasherkut

Saatiin viime viikonlopuksi Atrian omistamalta Ridderheimsiltä hiukan tapasherkkuja testiin. Maistettavana oli vinot pinot oliiveja, salameja, makkaroita ja muita tapasannoksia, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, tiikerirapuja, juustoja ja hyytelö-kastikkeita. Näiden kanssa oli tietenkin vaaleaa leipää, jota kastettiin öljyihin.

Kaikki tapakset oli kohtuullisen hyviä, mutta muutama maku nousi raadin suosikiksi. Oliiveista valkosipuli ja sitruuna oli todella hyviä, vaikka itse en mikään oliivifriikki olekaan. Leikkeistä kaikki oli hyviä ja sopivat hyvin homejuustojen ja leivän kanssa. Myös melooni olisi sopinut leikkeiden kanssa hyvin.

Hyytelö-hilloille en meinannut keksiä oikein mitään käyttöä. Laitoimme niitä kuitenkin ruislandian ruislastujen päälle brie-juuston kera ja ne olivatkin niin käytettynä oivia herkkuja. Varsinkin cumberlandkastike ja punasipulihilloke.


Näiden herkkujen kanssa on syytä myös maistella erilasia viinejä ja kuunnella hyvää musiikkia, mutta se on jo taas sitten ihan toinen tarina....

-Pauli-

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Suklaa-lakritsimousse

Lauantain tapas-kekkerit kaipasivat jälkiruokaa ja mikä toimiikaan jälkkärinä paremmin kuin suklaa? Suklaamousse sai kaveriksi lakritsia ja annokset koristeltiin jäisillä puna- ja mustaherukoilla. Jälkkäri oli samalla kertaa ihanan raikasta ja tönkön suklaista. Ohje löytyi Maku-lehden reseptipalvelusta osoitteesta maku.fi.

Ainekset:

150 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
3 rkl lakritsikastiketta

Tarjoiluun: 1,5 dl jäisiä viinimarjoja, 60 g lakukarkkeja

Kerma kuumennetaan höyryäväksi ja kaadetaan paloitellun suklaan päälle. Sekoitetaan tasaiseksi ja kiiltäväksi massaksi. Seoksen annetaan jähmettyä jääkaapissa tunnin ajan.

Seokseen lisätään vatkattu kerma ja lakritsikastike. Annostellaan kuppeihin ja koristellaan lakuilla ja viinimarjoilla.

Moussesta tuli aika tönkköä. Johtui ehkä siitä, että suklaan ja kerman muodostama massa ehti jähmettyä tosi kovaksi ennen seuraavaa työvaihetta. Ohjeen mukaan moussesta pitäisi tulla kuusi annosta, mutta meille neljälle syöjälle ei aiheuttanut vaikeuksia tuhota koko settiä.

.riikkis