tiistai 29. joulukuuta 2009

Feta-tomaattifocaccia


Focaccian ohje on alkujaan jostakin muutaman vuoden takaisesta Pirkka-lehdestä ja siitä on muotoutunut vähän omanlaisensa. Leipä on tosi hyvää ja tulee yhdellä kohottamisella varsin nopsaan. Tällä on vedetty muutamat vappupiknikit sun muut ruokakekkerit.

Ainekset:

1/2 pussia perunamuussiaineksia (á 500 g)
3 dl vettä
vajaa pussi kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
reilu 5 dl sämpyläjauhoja

Päälle: puoli rasiaa kirsikkatomaatteja, noin puoli palaa (Patros, vaikkapa) fetajuustoa, rosmariiniä, oliiviöljyä

Puoli pussia perunamuussiaineksia sekoitetaan desiin kuumaa vettä. Settiin lisätään vielä kaksi desiä haaleaa vettä (niin että lopputulos on kuivahiivalle sopiva reipas kädenlämpöinen). Sekaan kipataan puolet vehnäjauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisätään suola, oliiviöljy ja loput vehnäjauhot. Taputellaan pellille leivinpaperin päälle jauhotetulla kädellä (tarttuu aika liisterin tavoin kaikkialle) ja annetaan kohota 20 minuuttia.

Kohonneen leivän päälle painellaan puoliksi leikatut kirsikkatomaatit, fetapalat ja ripotellaan rosmariinia (tuore on tietenkin parasta, mutta kuivattukin menee). Lopuksi koko komeus voidellaan oliiviöljyllä. Paistetaan 225 asteessa noin 20 min.

.riikkis

sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Punajuuri-fetasalaatti ja kesäkurpitsarullat

Meillä jouluaaton kattaukseen on jo pidempään kuulunut punajuuri-fetasalaatti. Se on tosi hyvää! Mutsi on poiminut ohjeen jostakin ja alkuperäiseen tulee fetan sijaan vuohenjuustoa. Feta toimii sekin ihan hyvin, kun perheessä on muutama ei vuohenjuustosta pitävä.

Ainekset (4-6 henkilölle)

500 g tuoreita punajuuria
200g fetajuustoa
ruukku rucolaa
pari ruukkua erilaisia salaatteja
100 g pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa

Kastike

1 dl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu
1 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa, mustapippuria, ripaus sokeria

Punajuuret pestään, mutta ei kuorita. Paistetaan uunissa 200 asteessa kypsiksi eli reilun tunnin verran. Kypsät punajuuret jäähdytetään, kuoritaan ja leikataan kuutioiksi. Pinjansiemenet paahdetaan pannulla. Salaatit revitään ja asetellaan vadille, päälle jäähtyneet punajuurikuutiot ja loput ainekset. Viimeisenä päälle nakataan kastike (tehdään ihan vaan sekottamalla kaikki ainekset yhteen).

Tapaspikkujoulujen innoittamina tehtiin kesäkurpitsarullia myös jouluaaton alkupalapöytään. Rullat on tosi yksinkertaiset tehdä ja ne on sellaista mun makuun sopivaa vähistä hyvistä raaka-aineista muodostuvaa settiä.

Ainekset:

kesäkurpitsa
paketti mozzarellaa
aurinkokuivattuja tomaatteja
basilikaa

Marinadiin: oliiviöljyä, vaaleaa balsamicoa, suolaa ja pippuria

Ensiksi leikellään juustohöylällä pitkiä kesäkurpitsasiivuja. Marinadin ainekset sekoitetaan ja kesäkurpitsasuikaleet laitetaan marinoitumaan noin tunniksi. Marinoituneet siivut kääritään rulliksi mozzarellasiivun, aurinkokuivatun tomaatin ja basilikanlehden kanssa. Lopuksi komeuden voi kiinnittää cocktail-tikulla, jos tuntuu ettei muuten pysy kasassa.

.riikkis

perjantai 25. joulukuuta 2009

Lime-siiderimarinoitu kylmäsavulohi

Vietettiin joulukuussa tapaspikkujouluja Antin ja Niinan luona. Isäntäväki tarjosi ihan superhyvää kylmäsavulohisysteemiä. Ohje oli kuulemma poimittu ehkä Pirkan tai Yhteishyvän ruokaliitteestä. Väsättiin tänään samanmoinen setti joulupäivän alkupalapöytään. Toimi taasen mainiosti! Ohje on sovellettu pikkujoulusysteemin mukaan, alkuperäisen reseptin sisältö on edelleen mysteeri.

Ainekset:

kaksi pakettia kylmäsavulohta
puska pienilehtistä salaattia
puoli puskaa rucolaa
puoli puskaa herneenversoja
neljä limeä
1,5 dl kuivaa omenasiideriä (kokki voi juoda loput!)
mustapippuria
viisi palaa ruisleipää

Kylmäsavulohi laitetaan marinadiin edellisenä iltana. Purkkiin laitetaan kalasiivut ja päälle kipataan siideri, yhden limen mehu ja mustapippuria. Käännellään ja laitetaan jääkaappiin jemmaan.

Vatiin revitään salaatti, rucola ja puolet herneenversioista. Päälle asetellaan lohisiivut. Leivänpalat paahdetaan ja siivutetaan. Komeus koristellaan limelohkoilla, leipäsiivuilla ja lopuilla herneenversoilla (kuvasta saa ehkä jonkunlaista osviittaa).

.riikkis

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Bataattilaatikko


Testattiin viime jouluna bataattilaatikkoa ja oli muuten toimiva setti! Mun mielestä parempaa kuin mikään perinteinen joululaatikko. Oikeastaan bataattilaatikko maistuu vähän porkkana-ja perunalaatikon risteytykseltä. Ohje on Maku 6/08 -lehdestä.

Ainekset (yksi uunivuoka):

1 kg bataatteja
2 dl kermaa (joulun kunniaksi tietenkin kuohukermaa)
1 dl korppujauhoja
1/2 dl siirappia
muna
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl muskottia
1/4 tl inkivääriä

Pinnalle: korppujauhoja ja pari voinokaretta

Ensin kuoritaan ja lohkotaan bataatit. Keitetään kypsiksi, kaadetaan vesi pois ja survotaan. Sekaan lisätään loput aineet ja vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi. Seos kipataan voideltuun uunivuokaan, laitetaan pinnalle korppujauhoa ja voinokareita ja paistetaan 150 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

torstai 10. joulukuuta 2009

Torstain tomaattikeitto


Sain työpaikalla viikonloppuna tehdyistä kokkailusta yli jääneitä tomaatteja ja sitä kautta inspiraation kokeilla tomaattikeiton tekemistä. Ensimmäinen kerta muuten! Katsoin muutamaa ohjetta netistä, mutta päätin ryhtyä toimeen ihan fiilispohjalta. Hyvää tuli. Paulin mukaan parasta soppaa, mitä olen hänelle kokkaillut.

Ainekset:

9 tomaattia
puolitoista punasipulia
kaksi valkosipulinkynttä
puolikas tai kolmasosa pakettia voimakasta Koskenlaskijaa
3 rkl tomaattipyrettä
puoli desiä vettä
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria
1 tl sambal oelekia
plus annoksen päälle krutonkeja

Ensin kaltataan tomaatit. Eli ristiviilto kannan kohdalle ja hetkeksi kiehuvaan veteen. Kun kuori alkaa irtoilla, nostetaan lautaselle jäähtymään. Sama käsittely kaikille tomaateille, minkä jälkeen ne kuoritaan ja kuutioidaan. Pilkotut sipulit ja valkosipulit freesataan öljyssä. Sekaan kipataan tomaatit ja annetaan hautua kymmenisen minuuttia. Lisätään vesi ja suristetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisätään loput ainekset ja annetaan hautua kannen alla vartin verran. Tarjoillaan krutonkien kanssa.

maanantai 7. joulukuuta 2009

Itsenäisyyspäivän supersetti


Itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin kokkailla vaimolle oikein kunnon herkkusetit ja hyvää niistä tulikin. Samalla rahalla olisi kyllä syönyt ravintolassakin, mutta tuskin olisi saanut yhtä hyviä mättöjä. Toisaalta ei olisi tarvinnut tiskata.

Alkupaloiksi ostin citymarketista valmiita tapasherkkuja joita on öljyssä semmoisessa kärryssä. Otin siitä artisokkaa, marinoituja herkkusieniä, aurinkokuivattua tomaattia ja valkosipulinkynsiä. Kaikki olivat tosi hyviä. Etenkin artisokat ja aurinkokuivatut tomaatit. Näiden lisäksi paahdoin paahtoleipää ja leikkelin ne kolmioiksi. Niiden kyytipojaksi laitoin oliiviöljyä johon lisäsin valkosipulia ja mustapippuria. Samaa öljyä käytimme myös salaatin kastikkeena.


Pääruuaksi tein kampelaa ja salaattia. Salaatiksi ostin semmoisen pirkan salaattimixin jossa oli kaikenlaisia värikkäitä salaatteja, jonka sekaan paahdoin cashew-pähkinöitä ja krutonkeja sekä pilkoin kirsikkatomaatteja ja paistoin vielä keon päälimmäiseksi ison vuohenjuustokiekon joka löytyi citymarketin juustotiskistä.

Saalaattihan oli siis lisuke kampelalle jonka valmistaminen oli helppoa kun osti valmiit fileet. Fileet pyöräytin aluksi pippurissa ja sitruunamehussa ennen kuin paistoin niiden molemmat puolet nopeasti pannulla. Puolikypsät fileet laitoin uunivuokaan ja niiden pinnalle reilun teelusikallisen punaista pestoa per file. Taisivat olla 15 min 200 asteisessa uunissa jotta kypsyivät sopiviksi. Kun laitoin kampelat lautaselle niin raastoin niiden pinnalle vielä pienet kasat parmesaania joka toi niihin mukavasti lisää makua.

Koko setin tekemiseen ei mennyt varmaan kuin puoli tuntia ja annokset olivat hienon näköisiä ja tosi hyviä. Kannattaa kokeilla. Pistän vielä vähän kauppalistaa tähän alle.

Tapasherkkuja oman maun mukaan
Oliiviöljyä
Paahtoleipää
Valkosipulia
Pippuria

Salaattisekoitus
Kirsikkatomaatteja
Cashew-pähkinöitä
Krutonkeja
Isot vuohenjuustokiekot

Kampelafileitä
Sitruunamehua
Pippuria
Punaista pestoa
Parmesanjuustoa

-Pauli-