perjantai 13. elokuuta 2010

Vispipuuroa ja herukka-appelsiinihilloa


Marjapensaat notkuvat herukoiden painosta, eikä ihan kaikkea raaski syöttää räkäteille. Osasta keitin hilloa vadelmien ja karviaisten kanssa, mutta puskat pullistelevat edelleen marjoja. Niinpä Hämeen Sanomien punaherukka-vispipuuron ohje sai tarttumaan tuumasta toimeen.

Ainekset:

4 dl perattuja punaherukoita
8 dl vettä
1,5 dl mannasuurimoita
1 dl sokeria
ripaus suolaa

Vesi ja marjat laitetaan kattilaan ja keitetään kunnes marjat alkavat hajota. Joukkoon lisätään mannasuurimot ja keitetään suurimopussin ohjeen mukaan eli noin 10 minuuttia. Kannattaa vähän liikutella, ettei kärähdä pohjaan. Lopuksi lisätään suola ja sokeri ja annetaan jäähtyä kunnolla ennen kuin vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi. Ja paino sanalla kunnolla, haaleana vispatusta puurosta tuli melkoista liisteriä!

Meillä ei normaalisti syödä minkään sortin puuroja. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi vispipuuro teki hyvin kauppansa.


Kotivinkistä 14/2010 löytyi Henri Alénin säilöntäekstra. Muuten ohjeet olivat aika perussettiä, mutta appelsiinilla maustettua herukkahilloketta oli pakko kokeilla. Ja siitä tuli muuten hurjan hyvää!

Ainekset:

2 appelsiinia
2 tähtianista
1 kanelitanko
400 g (noin 8 dl) puhdistettuja punaherukoita
400 g (noin 8 dl) puhdistettuja mustaherukoita
400 g hillosokeria

Appelsiineista leikataan muutama kuorisuikale kuorimaveitsellä. Hedelmien mehu puristetaan kattilaan ja sekaan lisätään kanelitanko ja anikset. Laitetaan hellalle lämpenemään. Lämminneen mehun sekaan kipataan herukat ja hillosokeri. Keitellään noin 15 minuuttia. Lopuksi lisätään appelsiininkuorisuikaleet ja annetaan maustua viileässä seuraavaan päivään.

Tölkitetään huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja säilytetään viileässä. Vaihtoehtoisesti laitetaan pakastepurkkeihin ja pakastimeen. Meillä toimitaan jostain syystä yleensä jälkimmäisellä tavalla.

.riikkis

Ei kommentteja: