torstai 14. lokakuuta 2010

Suklaamuseo Choco-Story


Vierailimme Pariisin reissulla myös suklaamuseo Choco-Storyssä. Alkujaan belgialainen suklaamerkki on avannut museon myös Ranskan puolelle. Museota mainostettiin hotellin esitetelineessä olevalla esitteellä, jolla sai myös euron alennuksen 9 € hintaisesta pääsylipusta. Aavistuksen turistimeininki koko museosta jäikin, etenkin valmistusnäytöksestä. Sinänsä positiivinen ja iloinen suklaakokki näytti vain pikaisesti, miten suklaamassa surahtaa muotteihin. Paljon mainostetut maistiaiset olivat kolmia erilaisia suklaanappeja ja näytöksessä valmistettuja konvehteja.

Ihan hauska elämys museo kuitenkin oli ja itse historiallinen osuus taitavasti ja hauskasti koottu. Kaikki infotaulut olivat myös englanniksi, mikä ei ole Ranskassa mitenkään itsestään selvää. Vähän turistimenoa tai ei, ainakin tällaiselle suklaasta pitävälle, mutta ei niin faktoihin perehtyneelle museo tarjosi paljon uutta tietoa.

Näistä suklaa valmistetaan: maitojauhe, sokeri, lesitiini, kaakaovoi ja kaakaomassa.

Hedelmän sisältä löytyy kaakaopapuja.

Infotauluista kävi aika selvästi esille, miksi tumma suklaa on terveellisin vaihtoehto. Tummassa suklaassa on eniten kaakaomassaa ja vähiten kaakaovoita sekä lisättyä sokeria. Hassu juttu muuten, miten tummaan suklaaseenkin tottuu. Aluksi se maistuu karvaalta ja tunkkaiselta, mutta pidemmän tuttavuuden jälkeen siitäkin alkaa erottaa erilaisia makuja. Museokaupasta ostetut tosi tummaa suklaata olevat suklaanapit ainakin katoavat huolestuttavaa vauhtia...



.riikkis

6 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

tummassa suklaassa saattaa kyllä olla enemmän kaakaovoita kun maitosuklaassa koska tummassa on ennemmän massaa ja siitä on puolet sitä voita. maitosuklaassa varsikin halvassa suurin osa on maitoa ja sokeria..

P kirjoitti...

Ehkä sitten reseptejä ja mielipiteitä on monia tässäkin asiassa. Choco-Storyn mukaan kaakaon hedelmästä erotetaan voi ja pavut (pavut jauhetaan massaksi). Tummassa suklaassa on voita 7 % ja massaa 67,5 % kun taas maitosuklaassa voita 24,5 € ja massaa 10 %.

.riikkis

aleksi kirjoitti...

kaakaon hedelmästä itsestän ei eroteta mitään, sieltä kaavitaan pavut pois ja annetaan fermentoitua, niistä sitte jauhetaan massa. voi saadaan puristamalla massaa ja siitä jää yli kaakoajauhe.

pelkästä massasta tekemällä saa jo 100% suklaan ilman mitään lisiä.

noi on noiden omien suklaiden kaakao määriä.

aleksi kirjoitti...

noilla määrillä tossa tummassa on noin 40 % kaakaovoita ja maitosuklaassa 22%

tuolta löytyy paljon nippelitietoa ja termejä:
http://www.thenibble.com/reviews/main/chocolate/glossary.asp

P kirjoitti...

Kiitos vaan kommenteista! Turha tässä on inttää, aina löytyy itseä parempia tietäjiä :)

Hipsu kirjoitti...

Nyt ei voi sanoa muutakuin että nam - ja tuonne kun joskus pääsis..