sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Lähiruokaa ja kaukomaan mausteita


Olen päivitellyt blogia viimeksi varmaan talvella, joten jos nyt taas syksyn pimetessä koittaisin ryhdistäytyä. Lauantaina tehtiin sapuskaa joka osoittautui lähes luomuksi. Ruoka oli niinkin yksinkertainen kuin ahventa perunamuusilla ja kantarellikastikkeella.

Perunat nostettiin omasta maasta samalla kun keräiltiin sieltä loppusato. Perunoista tehtiin semmoinen erikoisuus että muusin sekaan laitettiin voin, luomumaidon ja suolan lisäksi piparjuuritahnaa jota oltiin ostettu kesällä Budan reissulta. Tuommoiseen kolmen henkilön annokseen tahnaa tuli kolme ruokalusikallista.

Ahvenet oli paikallisesta marketista, mutta kuitenkin kotimaisia ja eikös järvestä pyydetty kala ole lähes aina luomuakin. Sen paistoin isossa nökäreessä voita suolan ja pippurin kera. Mun mielestä vaaleat kalat on lähes aina parhaimmillaan pannulla voissa paistettuna.

Syy miksi tämmöistä ruokaa alettiin väsäämään oli Riikkiksen koiralenkillä keräämät kanttarellit joista tein kastikkeen joka onnistuikin erittäin hyvin erikoisista kokeiluista (tai niistä johtuvista) huolimatta. Soosiin tarvitset seuraavat ainekset:

1 prk kermaa
300g kantarelleja
1 salottisipuli
1,5 rkl jaakkokastiketta
5 tippaa savuaromia
mustapippuria
suolaa
ripaus valkosipulijauhetta
2 tl basilika-ruohosipuli yrttisekoitusta
1 rkl kasvisfondia
voita paistamiseen

Homma etenee seuraavasti. Pilko sienet ja paista niitä kuivalla pannulla niin kauan että niistä on poistunut kaikki neste. Lisää tämän jälkeen voi jossa paistat sienet ja pilkotun sipulin. Kun sipuli on lähes kypsää niin lisää kerma ja kaikki mausteet. Itse annoin kastikkeen hautua pannulla ilman kantta n. 15 min ja suurustin sitä hiukan maizenalla. Suurustaminen ei ole kyllä välttämätöntä. Jaakkokastike toi kastikkeeseen savuaromin kanssa pikkaisen makeutta ja teki mausta täyteläisemmän. Aluksi kyllä epäilin hajun perusteella että kokeilu meni ihan metsään, mutta kun kastike hautui hetken niin maku olikin aivan loistava.


Käytössä olleita mausteita. Savuaromia chilikaupasta, jaakkokastiketta jostain ulkomaan marketista ja piparjuuritahnaa Budapestin culinarista.

Monesta yksinkertaisesta ruuasta saa kyllä hyviä elämyksiä kun uskaltaa vaan rohkeasti kokeilla niihin uusia mausteita. Esimerkiksi tuo perunamuusi piparjuuritahnalla on tosi hyvää, kuten myös wasabilla maustettuna. Wasabista tämä piparjuuritahnankin kokeilu sai alkunsa.

-Pauli-

Ei kommentteja: