torstai 15. syyskuuta 2011

Vuohenjuusto-kantarellikeitto ja kaurarieska


Sienisyksy vaikuttaa satoisalta! Tavallinen metsälenkki koirien kanssa tuottaa muutaman litran suppilovahveroita, varsinainen sienestäminen jo ihan kunnon saaliin. Kantarellejakin löytyy vielä runsaasti. Meillä onkin syöty viime viikkoina aika sienipainotteisesti. Vuohenjuustolla maustetun kantarellikeiton ohje löytyi uusimmasta eli Maku-lehden numerosta 4/2011.

Ainekset (neljälle):

1 litra eli noin 400 g kantarelleja
1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
8 dl vettä
2 rkl kantarellifondia
1 rs (150 g) pehmeää vuohenjuustoa, esim. se pyramidin mallinen Chavroux
1 rkl konjakkia, meillä luonnollisestikin jaloviinaa
2 rkl vaaleaa suurustetta, esim. Maizena
1/4 tl mustapippuria
2 rkl persiljaa hienonnettuna

Sienet puhdistetaan ja hienonnetaan. Kuumennetaan kattilassa kunnes neste on haihtunut (tätä ohjeessa muuten ei käsketty tehdä, kummallista! Varsinkin märällä kelillä poimituista sienistä irtoaa ihan kunnolla vettä). Lisätään voi ja sipulisilppu. Paistetaan hetkinen.

Lisätään vesi ja fondi. Haudutellaan kymmenisen minuuttia. Vuohenjuusto liuotetaan sopan sekaan ja lorautetaan joukkoon jallua. Suuruste ripotellaan keiton sekaan ja kuumennetaan vielä. Lopuksi lisätään mustapippuri ja tuore persilta. Meirami sopii muuten myös oikein mainiosti! Sopasta tuli hyvää ja vuohenjuusto käy erityisen hyvin kantarellin kaveriksi. Taidan kokeilla samaa soppaa vielä suppilovahveroillakin.

Keitto sai kaverikseen luomuiset kaurarieskat. Ohje löytyi Rapion tuotteen kaurahelmi-pussista, joka puolestaan ostettiin Jyväskyläläisestä ekokaupasta. En enää muista kaupan nimeä, eikä googlekaan kumma kyllä löydä sitä! Rieska on joka tapauksessa tosi hyvää ja mikä parasta, se valmistuu täysin luomuna.

Ainekset (pellillinen):

7 dl vettä
2,5 dl Rapion kaurahelmiä
1,5 tl suolaa
0,5 l maitoa
2 munaa
2 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja

Kaurahelmiä keitetään vedessä noin 20 minuuttia. Annetaan jäähtyä hetki ja lisätään sekaan muut aineet. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja kipataan syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Paistetaan 250 asteessa noin 20 min.

Kaurarieska on tosi hyvää, ihan tämän syksyn suosikki-iltapala meillä! Voisi kuvitella, että kokonaisia kaurahelmiä valmistaa joku muukin yritys kuin kyseinen Rapion Mylly (jolta löytyy muuten laaja skaala erilaisia luomujauhoja).

1 kommentti:

Katarina kirjoitti...

Nam, kuulostaa herkulliselta!