maanantai 26. syyskuuta 2011

Mitä kurpitsoita: jättikasvisten SM-kisat

Melkoinen mötkäle.

Keittokulma vieraili lauantaina Lepaalla järjestyksessään neljänsissä jättikasvisten SM-kisoissa. Tunnelma muistutti sympaattisia kyläjuhlia ja jättikasviksilla oli tullut kisaamaan muutama kymmenen kasvattajaa. Esillä oli porkkanoita, tomaatteja, palsternakkoja, punajuuria, kesäkurpitsoita, auringonkukkia ja vesimeloneja, mutta kilpailun päätähtiä olivat valtavat kurpitsat. Jännitys tiivistyi sitä mukaa, kun trukki kuljetti toinen toistaan painavampia kurpitsoja puntarille. Voittajaksi julistettiin kuopiolainen Jari Hämäläinen, jonka kurpitsa oli kerännyt painoa 420 kg. Siitähän olisi kokannut vaikka mitä!

Isot porkkanat eivät ole kovin nättejä...

Jättiläiskurpitsoiden kasvattaminen kuulosti varsin mielenkiintoiselta. Jätit kasvatetaan amerikkalaisista supersiemenistä alkuun kuten mitä tahansa taimet, sisätiloissa ja reippaalla keinovalolla. Toukokuussa taimet siirretään kasvihuoneisiin. Vettä kurpitsa imaisee sellaiset jokusen sataa litraa päivässä ja voi kasvaa jopa 10 kg vuorokaudessa. Kuulostaa aivan uskomattomalta! Meillähän olisi kyllä tilaa pykätä tunnelikasvihuone, mutta kaivosta saattaisi loppua vesi jo ennen juhannusta...

Kilpailun lopuksi kurpitsoita olisi saanut maistella, mutta kolea syysilma ajoi meidät Lepaan puotiin siideri- ja juusto-ostoksille.

Kurpitsankuljetusvälineenä toimii trukki.

... kesäkurpitsa ja punajuuri tosin kulkevat perintellä kaljakärryllä.

1 kommentti:

saarah kirjoitti...

huuhhuuhh! nyt harmittaa et missasin tän :D