sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Lohta punaisessa curryssä

Mikä toimiikaan pakkaspäivänä paremmin, kuin kunnolla mausteinen ruoka? Kokkailin jo toistamiseen muutaman viikon sisään thaimaalaista Chu Chee Pla:ta eli lohta punaisessa curryssä. Ohje löytyy vuoden ensimmäisestä (1/2011) Maku-lehdestä. Sen mukaan syötävää riittää neljälle, mutta todellisuudessa syötiin ensimmäisellä kerralla setti kaksistaan ja myöhemmin tuplasin annoksen neljälle hengelle. Ja kaikki meni. Mutta ehkä thaimaalaiset on tosi pieniruokaisia?

Ainekset:

400 g lohifileetä
1 rkl öljyä
1 prk kookosmaitoa
3-4 rkl punaista currytahnaa
4 kaffirlimenlehteä
1 rkl tummaa ruokosokeria
2-3 rkl kalakastiketta
2 tl limettimehua

Koristeeksi tuoretta korianteria ja chiliviipaleita

Lohi leikataan neljään osaan ja paistetaan pannulla molemmin puolin kypsäksi. Paloihin kannattaa jättää nahka kiinni, niin ne pysyvät paremmin kasassa. Kypsän kalat nostetaan sivuun odottamaan.

1 dl kookosmaitoa kuumennetaan pannussa ja keitellään muutaman minuutin ajan. Sekaan lisätään currytahna ja haudutellaan hetki. Lisätään loput kookosmaidosta ja kaffirlimenlehdet. Haudutetaan noin 10 minuuttia.

Lopuksi kastike maustetaan sokerilla, kalakastikkeella ja limettimehulla. Tarkistetaan että maku on kunnossa ja nostetaan kalapalat lämpenemään kastikkeeseen. Lopuksi setti koristellaan tuoreilla chiliviipaleilla (joita ohje ei välttämättä tarvitse - punainen currytahna potkii kyllä ihan tarpeeksi muutenkin) ja korianterilla. Maku-lehden ohje neuvoo keittämään kaveriksi porkkananuudeleita, mutta minusta jasmiiniriisi toimii tämän kanssa paremmin.

.riikkis

torstai 17. helmikuuta 2011

Chilivuosi alkaa nyt!

Siemenet saapuivat postissa Fataliilta ja kivivillakuutiot ja lannoitteet chilikaupasta. Kasvatuskausi julistettiin siis avatuksi!

Kuumensin kuutioita vartin verran 200 asteissa uunissa mahdollisten pöpöjen karkoittamiseksi. Sen jälkeen kuutiot kasteltiin ja laitettiin minikasvihuoneeseen. Pohjalla saa olla koko ajan vähän vettä, niin kuutioissa pysyy tasainen kosteus. Siemeniä yksi per kuutio ja laatikko lämpimään paikkaan eli lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen. Valoa siemenet eivät tässä vaiheessa tarvitse.

Tänä vuonna lajikkeista löytyy seuraavia (tulisuusaste suluissa):
Black scorpion tongue (4-5) testattu ja hyväksi havaittu viime kesänä
Hungarian hot cherry (5) testattu ja hyväksi havaittu viime kesänä
Aji naranja (6-7)
Bolivian rainbow (8)
Habanero sudden death (10, luulisin)
Starfish (5-6)
Barbere coffee brown (5-6)
Jalapeno hercules (5-6)

Kylvölaatikkoon jääneille jämäpaikoille laitoin vielä yhden Inca red dropin (6-7) ja Pink habaneron (1). Juuri kaksi vuotta täyttänyt Pink habanero löytyy myös yläkerrasta, kasvi ei tehnyt ensimmäisenä kesänä yhtään satoa, mutta viime kesänä melkoisen läjän mehukkaita ja ihanan mietoja palkoja. Lisäksi työpaikalla talvehtii yksi apache ja joku baccatum, jonka nimi on jo mennyt sekaisin.

Eiköhän tästä saada taas hyvä chilikesä! Viime vuonna ainakin satoa tuli ihan kivasti.

.riikkis

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Täydelliset blinit


Nytpä muuten löytyi täydellinen bliniohje! Aiemmilla blineistä ei ole tullut ollenkaan näin kuohkeita. Ja ehkä osuutensa on myös oikealla blinipannulla, sellaisella pikkuisella valurautaisella. Blinien lisukkeet eivät olleet ollenkaan oikeaoppiset, vaan vähän sovelletut. Smetanan lisäksi kaverina toimivat savulohi ja aavistuksen freesattu punasipuli-valkosipulisilppu. Hyvää oli, vaikka vähän epäpuhtaaksi menikin.

Ainekset (ohje Maku 1/2011 -lehdestä. Ohjeen mukaan viisi annosta, mutta meillä kaksi ihmistä sai satsin tuhottua)

20 g hiivaa
2 dl maitoa
1 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 keltuaista
1 tl suolaa
2 valkuaista
50 g voita (paistamiseen)

Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen maitoon. Lisätään jauhot, keltuaiset ja suola. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja laitetaan käymään vedottomaan paikkaan (vaikkapa mikroon) vähintään kahdeksi tunniksi. Ja lisäyksenä todettakoon, ettei mikroa käynnistetä.

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan varovasti taikinaan. Blinit paistetaan pannulla runsaassa voissa. Oikeaoppisesti ne tarjoillaan kai mateenmaksan ja -mädin kanssa, mutta jos kyseiset täytteet nirsotuttavat, kannattaa kokeilla savulohta. Ja blinipannun puutteessa paistaminen onnistuu ihan tavallisella lettupannullakin.



.riikkis

lauantai 12. helmikuuta 2011

Maa-artisokkakeitto


Sain vihdoinkin aikaiseksi keittää pitkään suunnittelemaani maa-artisokkakeittoa perjantaina illalla. Ohje löytyi Hesarin ruokatorstain nettiarkistosta ja soppa oli ihanan samettista. Tätä tehdään toistekin! Sopan kaveriksi tehtiin krutonkeja paahtamalla ruisleipäpaloja voi-valkosipuliseoksessa pannulla.

Ainekset:

600 g maa-artisokkia (noin 10 kpl)
sipuli
valkosipulin kynsi
300 g jauhoisia perunoita (laitoin puikuloita ja hyvin toimi)
pari rkl voita tai rypsiöljyä
7 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria, ripaus muskottia

Maa-artisokat ja perunat kuoritaan ja pilkotaan vähän pienemmiksi. Valkosipuli ja sipuli kuoritaan ja pilkotaan.

Rasva kuumennetaan kattilassa ja siinä kuullotetaan sipuli ja valkosipuli. Maa-artisokat lisätään ja pyöritellään hetki. Lisätään liemi, perunat ja mausteet. Keitellään vartin verran, eli kunnes artisokat ja perunat ovat kypsiä.

Lopuksi lisätään kerma ja kiehautetaan. Keitto soseutetaan sauvasekoittimella. Valmis!

.riikkis

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Lohta, uunibataattia ja maustevoita


Meillä on jääkaapissa hengaillut bataatti jonkin aikaa kun piti tehdä siitä joku bataattimuhennos, joka nyt vaan on jäänyt tekemättä. Törmäsin kuitenkin netissä ohjeeseen josta muuntelin meille seuraavanlaisen safkan.

Aloita homma maustevoin tekemisellä. Raasta lime ja purista siitä mehut, sekä pilko sipuli ja korianteri pieneksi. Lisää nämä kaikki huoneen lämpöiseen voihin muiden mausteiden kanssa. Muotoile voista tuorekelmun sisälle pötkylä jonka laitat tunniksi pakastimeen jähmettymään.

100g voita
salottisipuli
1 limen mehu
1 limen kuori
suolaa
pippuria
tuoretta korianteria

Maustevoin jäätyessä suolaa lohen palat ja anna niiden maustua sen ajan kun teet bataattilohkot. Kuori bataatti ja tee siitä lohkoja, vähän niinkuin hiton isoja lohkoperunoita. Laita lohkot uunivuokaan ja kaada päälle reilusti öljyä johon on sekoitettu seesaminsiemenet, suola ja pippuri. Bataatit paistuu uunissa 200 asteessa reilu 20 minuuttia ja lohi joka on käytetty nopeasti pannulla saa olla uunissa 10 min. Nämä kun ajoittaa oikein niin kaikki ainekset on valmiina samaan aikaan.

150g lohta/ruokailija
iso bataatti
1 rkl seesaminsiemeniä
suolaa
0,5dl oliiviöljyä
mustapippuria

-Pauli-