tiistai 19. toukokuuta 2009

Taas sushia: maki-rullia seesaminsiemenillä


Barcelonan matkan jälkimainingeissa oli aivan pakko viedä sushiharrastus uusille urille ja kokeilla vähän erilaisia rullia vaihteeksi. Mietin lounaalla pääni puhki, että miten sellaiset rullat tehdään, joissa riisi on ikään kuin ulkopuolella. Selvisihän se, eikä homma edes ollut kovin monimutkaista. Lisäksi inspiroiduttiin kokeilemaan tuutti-susheja.

Kahdelle kokkaaminen on aina oma taitolajinsa, ainakin meillä ruokaa tahtoo tulla vähän turhan reilusti kahdelle ihmiselle. Sushi ei edes oikein kestä säilyttämistä, joten koirat ovat välillä päässeet herkuttelemaan näillä ns. gourmet-eväillä. Riittäisi varmaan koirapuistossa kerrottavaa, jos nämä epäsosiaaliset elukat voisi sinne viedä... Kahdelle henkilölle tehtiin rullat kahdesta nori-arkista ja kolmannesta yksi kappale tuutti-susheja kumpaisellekin. Ihan toimiva iltapalasetti.

Täytteiden kanssa lähdettiin ei-niin-japanilaiselle linjalle, koska juuri Barcelonan lounaiden inspiroimana halusin kokeilla jotakin uutta. Toiseen rullaan tuli kylmäsavulohta, avokadoa ja koskenlaskijaa, toiseen surimi-tikkuja, avokadoa ja basilikaa. Surimit ovat siis ravunmakuisia tikkuja, joita löytää ainakin pakastealtaasta ja pikkupaketti maksaa naurettavat 0,85 €.


Ensimmäiseksi paahdetaan seesaminsiemet. Jäähtyneet siemenet kipataan tarjottimelle. Nori-arkki kostutetaan vaikka pullasudilla ja siihen levitetään sushi-riisiä tasaiseksi levyksi kuten ihan tavallisia rullia tehdessäkin. Sen jälkeen levy kipataan tarjottimelle siemenkuorrutusta varten. Siemenet tarttuvat tahmeaan riisiin oikein hyvin. Tässä vaiheessa levy kannattaa siirtää kelmun päälle, niin mahdolliset irtoavat siemenet eivät leviä ihan kaikkialle.


Tämän jälkeen levy täytetään ja rullataan ihan normaalisti. Ja kas, riisi ja siemenet ovatkin rullan ulkopuolella ja levä jää sisäpuolelle. Rullat kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ja odottamaan paloiksi leikkaamista.


Tuutti-sushi syntyy leikkaamalla nori-arkki puoliksi ja asettamalla riisi ja täytteet keskelle arkkia. Tällä kertaa täytteenä oli surimia, avokadoa, koskenlaskijaa ja ruohosipulia. Täyttämisen jälkeen levy rullataan tuutin muotoiseksi.


Pieni vaivannäkö ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Susheja on hauska askarrella ja ne ovat ihan valtavan hyviä. Oikeaoppisuudesta en tiedä, mutta niihin kyllä sopivat monenlaiset kalat, kasvikset, juustot ja tuoreet yrtit. Eikä sushista tule sellainen kamala ähky, vaikka söisikin vähän liikaa!

.riikkis

2 kommenttia:

laura kirjoitti...

Voi että nuo on ihanan näköisiä. Itse oon kerran tehnyt sushia, mut ne ei olleet kauheen kauniita... Parissa paikassa oon syönyt ihan tosi tosi hyvää sushia, mut kerran erehdyin ostaa semmosen valmissushilajitelman Stockalta - roskiin män.

P kirjoitti...

Mullahan oli vähän ennakkoluuloja sushia kohtaan, mutta kun voitin ne niin siitä tuli mun ehdoton suosikkiruoka! Tekeminenkin on yllättävän helppoa ja oikeastaan tosi kivaa, kunhan ensin pääsee vauhtiin :)

.riikkis