tiistai 28. huhtikuuta 2009

Täytetyt ahvenrullat


Ahven on ollut kala johon mulla on aina ollut aika kovat ennakkoluulot. Lähinnä olen ajatellut ettei ole kummoisen makuista ja ainakin pirun ruotoista. Ruotojen suhteen olin oikeassa, mutta maku olikin hiton hyvä.

Ostin kaupasta 5 ahvenfilettä joka oli aika vähän kahdelle hengelle kun painoakaan niillä ei ollut kuin vajaa 200g joten kannattaa ostaa siis vähän enemmän. Jos vaan raaskii kun hintaa oli 28,90e/kg. Ainekset ovat siis viidelle fileelle, joten kun teet enemmän niin lisää muitakin aineksia.

5 ahvenfilettä
½ banaanisalottisipuli
parmesanlastuja
2 tl artisokkapestoa
1 rkl voita
sitruunamehua
suolaa
pippuria
5 lehteä basilikaa

Aloitin homman maustamalla fileet suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Fileet sai maustua ainakin 30min. Paistoin sillä aikaa pilkotun sipulin voissa ja lisäsin siihen peston jotta sipuleista muodostui tahnamaista mönjää. Maustuneet fileet kiersin rullaksi niin että laitoin jokaisen sisään vajaan teelusikallisen sipuli-pestotahnaa, basilikanlehden ja muutaman parmesanlastun. Rullat suljin coktailtikulla. Niitä pidetään 200 asteisessa uunissa 10 min ja ovat sen jälkeen valmiita. Helppoa kuin mikä ja todella hyvää. Suosittelen.

-Pauli-

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Crispy chicken -suolaa loppuviikon tarpeiksi!

Hyvältä näyttää, mutta...

Kaupan tex mex -hyllyyn ilmestyi Old el Pason uutuus, leivitysjauhe Crispy chicken. Koska kananpalojen leivitykseen tarkoitetussa tuotteessa ei itsessään ollut kanaa, niin päätimme testata sitä muun kuin kanan leivittämiseen. Kaapissa oli sopivasti paketti tofua, testaamaan siis!

Tofut marinoitiin ensin, mutta ikävä kyllä marinoinnin onnistumisesta ei todellakaan pystynyt sanomaan mitään. Leivitysaine oli nimittäin niin hullun suolaista, että vaikka sen raapi miltei kokonaan tofun ympäriltä pois, niin tofut olivat silti syömäkelvottoman suolaisia! Järkytys. Kuka hullu pystyy tuollaista syömään, ei voi käsittää. Iso dislike-peukku moiselle tuoteuutuudelle. Tarinan opetus on tietenkin se, että leivitä itse perkeleen laiskuri.

Tofujen kaveriksi tehtiin toista vasta kauppoihin ilmestynyttä uutuutta, nimittäin Santa Marian täysjyvä-riisinuudeleita. Ne ovat sellaisia ihanan leveitä ja toimivat. Ensi kerralla tofutkin sitten ihan vaan marinoituina ilman leivittämistä, stn.

.riikkis

tiistai 14. huhtikuuta 2009

Munakoiso-artisokka-pastavuoka


Pääsiäisen jäljiltä kaappeihin oli kertynyt kaikenlaisia jämiä, joiden käyttäminen vaati suunnitelman: kasvispastavuoka! Siihen voi upottaa millaiset jämät vain. Tällä kertaa lopputulos oli sen verran onnistunut, että se ansaitsee päätyä kirjoitetuksi. Pääsiäisostoksilta mukaan oli vielä tarttunut hassu pyöreä munakoiso, jonka maku oli oikein mainio.

Ainekset (3-4 annosta):

5 dl keittämätöntä penneä
banaanisalottisipuli
pyöreä munakoiso
3-4 herkkusientä
2 valkosipulinkynttä
3/4 purkkia artisokkaa
2 dl eli purkki ruokakermaa
1 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
puoli purkkia punaista pestoa
suolaa, pippuria, yrttimaustetta

Ihan ensimmäisenä kannattaa leikata munakoiso siivuiksi ja itkettää se (ripotellaan suolaa päälle ja odotellaan vartti-puoli tuntia, sen jälkeen suolat pyyhitään pois). Sipuli freesataan pannulla, lisätään pilkottu munakoiso, sienet ja valkosipulinkynnet. Paistellaan hetki ja lisätään mausteet ja pilkottu artisokka.

Pennet keitetään ohjeen mukaan al denteiksi ja joukkoon sekoitetaan pesto. Pasta kipataan uunivuokaan kasvisten kanssa ja nostellaan sekaisin. Joukkoon lisätään vielä kerma-maitoseos ja pinnalle juustoraaste. Paistetaan n. 175 asteessa 25 min, tai kunnes paistos hyytyy ja juusto saa vähän väriä pintaansa.


.riikkis

perjantai 10. huhtikuuta 2009

Pääsiäislammas



Pääsiäisen kunniaksi tehtiin isolla porukalla ruokaa. Jokainen toi jotain ja minun vastuulla oli lammas ja perunat. Pahoittelen heti että kuva lampaan ulkofileistä on raakana, kun kypsällä hetkellä oltiin jo niin pääsiäisfiiliksissä ettei kukaan muistanut kuvata ennen kuin oltiin jo viimeisessä suupalassa. Lampaan ja lohkoperunoiden lisäksi menu sisälsi kasvisvartaita, kasvispiirasta ja tomaatti-mozzarellasalaattia. Jälkiruuaksi oli kahvin kanssa sacher-kakkua. Eikä tietenkään unohdeta oluita, siidereitä, viinejä ja sangriaa.

Lampaaksi ostin uusi-seelantilaista ulkofilettä 1,2 kg valmiina filepaloina, jotka jouduin kyllä siistimään läskistä ja lihaskalvoista ennen marinointia. Marinadin yhdistelin netin eri marinadeista ja annoin lampaan olla siinä vuorokauden.

Marinadi:
1,5 dl punkkua
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 dl tummaa balsamicoa
2 tl hunajaa
1 salottisipuli
4 valkosipulinkynttä
4 oksaa minttua
yksi mieto chili
mustapippuria, suolaa

Lampaan fileet paistoin nopeasti pannulla niin että molemmat puolet saivat kauniin pinnan. Tämän jälkeen 175 asteiseen uuniin 5 minuutiksi ja valmista tuli. Lampaat tuli kuitenkin ehkä hiukan liian kypsiksi, joten 3 min uunissa olisi saattanut riittää. Nämä oli kuitenkin elämäni ensimmäiset lampaat, joten en voi olla kuin tyytyväinen. Maku oli todella hyvä, mutta hiukan mureammat olisivat voineet olla. Kaikki ruokailijat kyllä kehuivat.

-Pauli-

Paistettu pangasius plus lisukkeet


No, huh-huijaa. Tämän ruuan tein tuossa viikko sitten ja nyt tekee tiukkaa muistaa mitä siihen tuli. Tämän takia olisi varmaan hyvä kirjoitella ohjeita ylös jo tekovaiheessa. Eli en siis lupaa että ohjeistus menee aivan täysin oikein.

Aloitetaan pangasiuksesta. Tätä kalaa on koitettu jo kerran ja silloin se ei ollut mitenkään erityisen hyvää mutta annettiin sille kuitenkin toinen mahdollisuus. Ostettiin siis molemmille omat fileet jotka kotona sitten maustoin. Mausteiksi tuli suolaa, pippuria, sitruunamehua ja Santa Marian wasabi&sesame mausteseosta. Mausteet molemmille puolille ja annetaan maustua ainakin puoli tuntia.

Kalat kypsensin pannulla voissa n. 5 min/puoli. Tein tällä kerralla teflonpannulla kun en jaksanut pestä valurautapannua. Toinen kaloista maistui pohjamudalle, mutta toinen oli oikein hyvää. Sovimme että annamme pangasiukselle vielä yhden mahdollisuuden kesällä grillissä, mutta jos muta vielä maistuu niin sitten ei tätä kalaa meille tule.

Lisukkeeksi tuli villiriisiä ja sen kanssa sienikastiketta. Riisin keittoa en ala läpi käymään, mutta kastikkeesta muutama sana. Kastike oli oikeasti todella hyvää ja muistaakseni vielä erittäin yksinkertainen tehdä. Ainekset meni 90% varmuudella näin:

5 herkkusientä aika pieneksi pilkottuina
1 salottisipuli erittäin pieneksi pilkottuna
1 dl kermaa
2 tl Pirkan välimeren tahnaa
pippuria
suolaa hyvin vähän kun sitä taitaa tahnassakin olla
tuoretta basilikaa
ruohosipulia

Tekeminen menee niin että pilkotaan, paistetaan, kaadetaan kerma mukaan ja haudutetaan.

-Pauli-

Pasta punaisesta pestosta ja kasviksista

Siinä missä tavallinen purkkipesto maistuu vähän einekseltä (ainakin markettitavara), serkkunsa pesto rosso eli punainen pesto toimii ruoanlaitossa aivan mainiosti. Punainen väri tulee tomaattipyreestä ja aurinkokuivatuista tomaateista.

Tässä pikaruoan vauhdilla valmistuvassa pastassa punainen pesto antaa oikeastaan kaiken tarvittavan maun. Sen lisäksi ei tarvita kuin ripaus suolaa ja mustapippuria plus tuoreita yrttejä kasvisten sekaan.

Punainen kasvispasta (kaksi annosta)

Noin neljä desiä penne-pastaa
puolikas kesäkurpitsa
neljä tuoretta herkkusientä
salottisipuli
tuoretta basilikaa ja sitruunamelissaa
puoli purkkia pesto rossoa
kourallinen rucolaa
suolaa, pippuria
valkosipulinkynsi
parmesaanilastuja pinnalle

Penne keitetään ohjeen mukaan. Sillä välin freesataan pannulla sipuli, valkosipuli, sienet ja kesäkurpitsa. Maustetaan suolalla, pippurilla ja yrteillä. Valmiiksi keitetyn pennen sekaan kipataan puoli purkkia pestoa ja sekoitetaan.

Annokset kootaan niin, että ensin lautasen pohjalle tulee pasta, sitten kasvikset, lopuksi pinnalle rucolaa ja päällimmäiseksi parmesaalilastuja. Valmista! Aikaa menee koko hommaan reilu vartti.

.riikkis

sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Juustoinen katkarapu-spagettivuoka


Uudessa maku-lehdessä 2/09 oli tämmöinen spagettivuoan ohje. Kun ei pastaruokia oltu hetkeen syöty niin tämä maistui oikein hyvältä. Ja mikäs ihme tuo kun siihen tuli reilusti juustoa ja kermaa. Alkuperäisestä ohjeesta poikkesimme hiukan ja lisäsimme ruokaan purjoa.

6 dl keitettyä spagettia
13 cm purjoa
1 prk (200g) katkaraputuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
1 pss (180g) valkosipuli-yrtti-maustettuja katkarapuja
1 dl juustoraastetta
koristeluun ruohosipulia

Levitä 2/3 osaa keitetystä spagetista vuoan pohjalle. Lisää päälle pilottu purjo sekä kermalla notkistettu tuorejuusto. Näiden päälle jäiset katkaravut ja loppu spagetti. Päälle rouhitaan hiukan pippuria, sekä raastettu juusto. Uuniin lämpöä 200 astetta ja vuoka sinne noin 25 minuutiksi. Muista vielä koristella ruohosipulilla kun saat sapuskan valmiiksi.

Nyt Pauli siirtyy paahtamaan juureksia ja täyttämään kesäkurpitsaa. Saa nähdä mitä niistä syntyy...

-Pauli-

keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Leipäjuusto-saksanpähkinäsalaatti

Pähkinäiset salaatit taitavat olla meidän taloudessa tämän kevään ruokalöytö. Pauli toi Slovakiasta (tarkalleen ottaen Budan päiväreissulta) tullessaan isot satsit pähkinöitä ja ne ovat kadonneet muffinsien lisäksi erilaisiin salaatteihin. Täytyypä muistaa käydä kauppahallissa taas elokuun festarireissulla!

Salaatin ainekset:

jääsalaattia
tomaattia
kurkkua
marinoituja valkosipulinkynsiä
leipäjuustoa
paahdettuja saksanpähkinöitä

Pähkinät paahdetaan ensin pannulla ja niiden jäähtyessä sekoitellaan muut ainekset. Paahtamisen kanssa ei muuten kannata lintsata, sillä pähkinät maistuvat todellakin aivan erilaiselta paahdettuina kuin sellaisinaan. Kastikkeena tässä toimii tuttu oliiviöljyn, balsamicon ja mustapippurin yhdistelmä.

.riikkis

Vauhdilla kohti aurinkoa

Pienet chili-taimet ovat nyt melko tarkkaan 1,5 kuukautta vanhoja. Tai siis siementen kylvämisestä on aikaa sen verran. Siirsin taimet viime viikolla minikasvihuoneesta alkakasteleviin parvekelaatikoihin, niin muutamat viikonloppureissut ovat mahdollisia tässä kevään aikana. Kuivuminenhan on tuollaisille pienille taimille yleensä kohtalokasta. Muutamat taimet olivat ehtineet venyä pituutta vähän turhan paljon (valon puutetta, luulisin) joten istutin ne aika syvälle laatikoihin.


Yhtä lajiketta (Lemon drop) lukuun ottamatta kaikki itivät ja taimia on nyt varsin mukavasti. Lajikkeet näyttävät tältä:

Apache, tätä meillä oli viime kesänäkin, sato oli hyvä ja tulisuusaste aika tiukka
PI 281429 (c.chinense) matala lajike, tulisuusaste 6
PI 260560 (c. baccatum) matala lajike, tulisuusaste 1-2
Inca red drop (c.baccatum) matala lajike, tulisuusaste 6-7
Pink habanero (c. chinense) korkea lajike, tulisuusaste 1

Nyt kun aurinko on vihdoinkin alkanut paistaa, taimet kasvavat suorastaan silmissä. Nyt vain odotellaan oikeasti lämpimiä kevätpäiviä, niin niitä voi alkaa totuttaa parvekkeeseen. Meillähän on siis tosi kuuma lasitettu parveke, minne taimet voi siirtää kun ulkolämpötila ei laske alle + 5 asteen. Viime keväänä tämä taisi tapahtua joskus toukokuun lopussa.


Matalat lajikkeet menevät kesän ajan ruukuissakin, mutta noille korkeaksi kasvaville Pink habaneroille pitäisi jotenkin järjestää enemmän multatilaa. En tiedä sopisivatko kasvusäkit tähän tarkoitukseen, pari kesää sittenhän niissä kasvoi korkeita tomaatteja ihan hyvällä menestyksellä. Kesää kohti mennään siis! Vaikka lauantaiksi on taas luvattu lunta tai räntää, huokaus.

.riikkis