sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Grillatut munakoisot ja seesamiperunat


Juhannuksena ruokailtiin lähinnä grillin antimia, kuten perinteiseen maalaisjuhannukseen kuuluu. Vesisade tosin pilasi kalansavustuksen ja lohi joutui uuniin. Juhannuspäivänä kokkailtiin vähän erikoisempia grillattavia, nimittäin seesamiperunoita, munakoisosiivuja ja hummusta.

Munakoiso leikattiin siivuiksi ja itketettiin hetki. Siivut voideltiin oliiviöljyn ja Chilikaupasta tilatun Pasta de Aji Amarillon (chilitahna siis) seoksella ja niille jauhettiin mustapippuria. Grillattiin parilan päällä kypsiksi. Innostuttiin tekemään ensimmäistä kertaa hummusta, kun se kuulosti niin hyvältä kaverilta munakoisolle. Ja todellakin oli sitä! Hätäinen googletus löysi ohjeen kotikokki.netistä.

Hummus

tölkki kikherneitä
kaksi valkosipulinkynttä
puolen sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl seesamtahnaa eli tahinia
1 tl jeeraa
mustapippuria, chiliä, paprikajauhetta

Ainekset kulhoon ja sauvasekoittimella tahnaksi. Annetaan maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.


Tehtiin grilliherkkujen kaveriksi Glorian ruoka&viini 4/2010 -lehden innoittamina seesamiperunoita. Lehden perunateemassa mietittiin vaihtelevia tapoja tarjota uusia perunoita ja seesamiperunat osoittautuivat ihan nappivalinnaksi. Niitä on tehty tänä kesänä jo useamman kerran.

Seesamiperunat

1 kg varhaisperunoita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl seesamiöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi 3 rkl seesaminsiemeniä

Perunat pestään ja raaputetaan puhtaiksi ja laitetaan kulhoon. Öljyt sekoitetaan puristetun valkosipulinkynnen, hunajan ja mausteiden kanssa. Seos kaadetaan kulhoon perunoiden päälle ja sekoitetaan. Paistetaan 225 asteessa noin 40 min. Seesaminsiemeniä paahdetaan hetki kuivalla paistinpannulla ja siemenet ripotellaan uunista nostettujen kypsien perunoiden päälle.

Grilliherkkujen jälkkäriksi tehtiin mansikka-ananasmargaritoja. Iittalan Essence-sarjan uudet drinkkilasit toimivat muuten margaritojen kanssa paremmin kuin hyvin.

Ei kommentteja: