maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kauravuokaleipä


Nyt kun kauppaan ei ole enää kävelymatka, saattaa joku tärkeä ruoka-aine loppua yllättäen. Ei sitä jotenkin osaa edelleenkään oikein varautua. Nopea leipäohje on pelastanut monta kertaa pulasta. Tässä ei edes tarvitse tunkea käsiä taikinaan tai kohottaa montaa kertaa. Sopii mulle. Leipävuoka tosin täytyy löytyä, itse hankin sen Ikeasta huikeaan 1,50 € hintaan.

Ohje löytyi netistä ja muokkailin sitä hieman:

5 dl vettä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
6 1/2 dl sämpyläjauhoa
1 pss kuivahiivaa
loraus oliiviöljyä
1 tl suolaa
öljyä tai voita vuoan voiteluun
päälle seesamin- tai unikonsiemeniä

Kaurahiutaleet ja vesi kipataan kulhoon ja annetaan olla hetki. Kuumennetaan mikrossa noin puoli minuuttia. Sekoita jauhot ja kuivahiiva toisessa kulhossa ja hämmennävaikka puuhaarukalla liemen sekaan. Lisää suola ja loraus oliiviöljyä. Sekoita nopsasti taikinaksi.

Voitele noin puolentoista litran vetoinen leipävuoka ja kaada taikina sinne. Anna kohota (minä kohotan muuten aina mikrossa, eipä saa taikina vetoa tällaisessa vanhassa puutalossakaan!) puolesta tunnista tuntiin. Ripottele siemenet kohonneen leivän päälle ja paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 30 min.

.riikkis













1 kommentti:

Kimmo kirjoitti...

Älyttömän hyvä leipä. Lisäsin vielä sekaan viikunakuutioita. Puolentoista litran vuoka oli tosin liian pieni tälle taikinalle.