tiistai 19. toukokuuta 2009

Maalaistaitoja: lohen savustaminen


Koska Keittokulma muuttaa maalle kesäkuun alussa, niin tässä on jouduttu viime päivinä opettelemaan erilaisia ulkoruokataitoja. Kaasugrilli ja pihakalusteet on edelleen hankkimatta, mutta niiden myötä keittiö siirtyy varmasti pihalle kesän ajaksi. Ainakin jos aurinko paistaa.

Minun isäni on paras tuntemani kalansavustaja, joten suuntasimme hänen oppiinsa viikonloppuna. Meillähän on savustettu kalaa jopa jouluaaton pakkasilla glögimuki lämmikkeenä. Ihan vaan siksi, kun se kaupan savukala ei maistu millekään itse tehtyyn verrattuna. Ja tämä lausehan on tullut toistettua aika monen muunkin ruoan kanssa, mutta niin se vaan menee.

Tällä kertaa lohta tehtiin kuudelle henkilölle, eli lohifileitä oli kaksi kappaletta. Kalat oli suolattu reilusti kaupassa, joten ensiksi pinnalta pyyhittiin pois kaikki suola.


Fileet maustettiin seuraavanlaisesti:

muutama ruokalusikallinen konjakkia tai brandyä
ruokalusikallinen hunajaa (saa juoksevaksi lämmittämällä mikrossa)
mustapippuria myllystä
pari kunnon lorausta sitruunamehua

Maustamisen jälkeen kalat saavat olla hetken viileässä maustumassa. Tällä välin voi pilkkoa puut sopivan kokoisiksi ja viritellä nuotion savustuspöntön alle. Pöntön pohjalle laitetaan reilu pari desiä savustuslastuja ja kolme sokeripalaa. Savunmaku tulee siis lastuista ja väri sokeripaloista. Enpä olisi tiennyt ennen tuotakaan. Savustaminen onnistuu parhaiten kovalla hiilloksella tai pienellä tulella. Jälkimmäinen onnistuu, kun pilkkoo puut tarpeeksi pieniksi. Aikaa kahden lohifileen savustamiseen meni noin puoli tuntia.


Kalan kanssa toimii yksinkertainen kermaviilikastike. Kermaviilin sekaan kipataan sitruunamehua, hunajaa, mustapippuria, suolaa ja reilusti ruohosipulia. Päälle voi lopuksi virittää hifistelykoristeet, kuten meidän savustuskouluttajallamme on tapana. Kastike saa maustua kylmässä kalan savustamisen ajan. Paras kaveri kalalle on tietenkin tuoreet uudet perunat. Meillä syötiin tällä kertaa vanhoja, mutta toimivat nekin ihan mallikkaasti.


Ja kyllä, kala oli jälleen kerran ihan superhyvää. Tällaisen setin jälkeen ei tee moneen viikkoon mieli ostoksille Prisman kalatiskille. Täytyykin virittää savustuspiste toimintaan heti kun muuttolaatikot on saatu purettua.

.riikkis

Taas sushia: maki-rullia seesaminsiemenillä


Barcelonan matkan jälkimainingeissa oli aivan pakko viedä sushiharrastus uusille urille ja kokeilla vähän erilaisia rullia vaihteeksi. Mietin lounaalla pääni puhki, että miten sellaiset rullat tehdään, joissa riisi on ikään kuin ulkopuolella. Selvisihän se, eikä homma edes ollut kovin monimutkaista. Lisäksi inspiroiduttiin kokeilemaan tuutti-susheja.

Kahdelle kokkaaminen on aina oma taitolajinsa, ainakin meillä ruokaa tahtoo tulla vähän turhan reilusti kahdelle ihmiselle. Sushi ei edes oikein kestä säilyttämistä, joten koirat ovat välillä päässeet herkuttelemaan näillä ns. gourmet-eväillä. Riittäisi varmaan koirapuistossa kerrottavaa, jos nämä epäsosiaaliset elukat voisi sinne viedä... Kahdelle henkilölle tehtiin rullat kahdesta nori-arkista ja kolmannesta yksi kappale tuutti-susheja kumpaisellekin. Ihan toimiva iltapalasetti.

Täytteiden kanssa lähdettiin ei-niin-japanilaiselle linjalle, koska juuri Barcelonan lounaiden inspiroimana halusin kokeilla jotakin uutta. Toiseen rullaan tuli kylmäsavulohta, avokadoa ja koskenlaskijaa, toiseen surimi-tikkuja, avokadoa ja basilikaa. Surimit ovat siis ravunmakuisia tikkuja, joita löytää ainakin pakastealtaasta ja pikkupaketti maksaa naurettavat 0,85 €.


Ensimmäiseksi paahdetaan seesaminsiemet. Jäähtyneet siemenet kipataan tarjottimelle. Nori-arkki kostutetaan vaikka pullasudilla ja siihen levitetään sushi-riisiä tasaiseksi levyksi kuten ihan tavallisia rullia tehdessäkin. Sen jälkeen levy kipataan tarjottimelle siemenkuorrutusta varten. Siemenet tarttuvat tahmeaan riisiin oikein hyvin. Tässä vaiheessa levy kannattaa siirtää kelmun päälle, niin mahdolliset irtoavat siemenet eivät leviä ihan kaikkialle.


Tämän jälkeen levy täytetään ja rullataan ihan normaalisti. Ja kas, riisi ja siemenet ovatkin rullan ulkopuolella ja levä jää sisäpuolelle. Rullat kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ja odottamaan paloiksi leikkaamista.


Tuutti-sushi syntyy leikkaamalla nori-arkki puoliksi ja asettamalla riisi ja täytteet keskelle arkkia. Tällä kertaa täytteenä oli surimia, avokadoa, koskenlaskijaa ja ruohosipulia. Täyttämisen jälkeen levy rullataan tuutin muotoiseksi.


Pieni vaivannäkö ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Susheja on hauska askarrella ja ne ovat ihan valtavan hyviä. Oikeaoppisuudesta en tiedä, mutta niihin kyllä sopivat monenlaiset kalat, kasvikset, juustot ja tuoreet yrtit. Eikä sushista tule sellainen kamala ähky, vaikka söisikin vähän liikaa!

.riikkis

maanantai 18. toukokuuta 2009

Suosikki-intialaista: Palak paneer


Kokkailin tänään taas pitkästä aikaa intialaista. Sehän on ehdoton ruokasuosikkini, mutta jotenkin en silti onnistu makujen kanssa koskaan täydellisesti. Nyt oltiin kuitenkin jo aika lähellä, kiitos hyvän maustearsenaalin. Ohjetta on sovellettu Marianne Kiskolan kirjasta Kasvisruokia Aasiasta, mutta leipäjuuston käyttäminen oikean paneer-juuston tilalla taisi tulla ihan omasta päästä.

Ainekset:

kaksi pussia pakastepinaattia (tuorekin käy tottakai, oliskohan vajaa pussillinen sitä?)
paketti leipäjuustoa

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääritahnaa
1 tl jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 tl jauhettuja korianterin siemeniä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl garam masalaa
pari kierrosta suolaa myllystä
3/4 dl kermaa

Plus basmatiriisiä paketin ohjeen mukaan.

Ensin kuoritaan ja silputaan sipulit ja valkosipuli. Pannulla kuumennetaan voita tai öljyä ja sekaan heitetään jeera, chili ja jauhetut korianterin siemenet (ellei sellaisia löydy, niin voi käyttää jauhettua korianteria) sekä sipulisilppu ja valkosipulit. Kuullotetaan hetkinen ja lisätään tomaattipyre ja loput mausteet. Sen jälkeen lisätään pinaatti ja jätetään hautumaan noin viideksi minuutiksi.


Hauduttelun jälkeen pannulle kipataan kuutioitu leipäjuusto ja lorautetaan kerma sekaan. Annetaan hautua miedolla lämmöllä noin 10 min. Toimii parhaiten riisin kanssa ja tietenkin jos on oikein viitseliäällä päällä, niin voihan kaveriksi leipoa vaikka naan-leipääkin. Sopii niin kuin kuvioon.

Valmis ruoka on vähän rumaa, mutta oikein hyvää. Leipäjuuston tilalla kuuluisi siis käyttää intialaista paneer-juustoa, mutta sitä on käytännössä mahdotonta saada pääkaupungin ulkopuolelta. Juustoa voisi tehdä (kuulemma) helposti itsekin, mutta minulla se on aina tyssännyt kiireeseen ja tarvittavan varustuksen puutteeseen. Mutta ehkä vielä jonakin päivänä...

.riikkis

Ja kiitos muuten Turun suunnalle kiitoksista! Onhan se nyt tosi mukavaa, jos on oikein lukijoitakin :)

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Parsapiiras


Iltapalaparsojen jälkeen tuli sellainen fiilis, että voisi testata jotain muutakin ohjetta tästä uudesta vihreästä kevättuttavuudesta. Valion Kerma 2/09 -numerosta löytyikin parsapiirakan ohje, joka osoittautui tosi hyväksi.

Piirakkaan tarvitaan:

Pohja:

150 g voita
5 dl vehnäjauhoa (minä käytin sämpylävehnäjauhoa)
2 tl leivinjauhetta
1 prk kermaviiliä

Täyte:

1 nippu tuoretta parsaa
2 munaa
1 prk smetanaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl timjamia
2 rkl Dijon-sinappia
1 pussi (150 g) juustoraastetta (rasvapoliisi minussa pienensi tuota määrää hieman)

Ensin tehdään pohja. Pehmeään voihin sekoitetaan jauho-leivinjauheseos ja kermaviili. Taikina taputellaan suorakaiteen muotoiseen vuokaan (ohje sanoo noin, mutta käyhän herranjestas kaiken muotoiset kunhan pilkkoo ne parsat!) nostetaan jääkaappiin odottamaan.

Parsat pestään ja kuoritaan ohuesti perunankuorimisveitsellä. Kaikkiin ohjeisiinhan niitä ei kuorita, mutta minusta ne toimivat kuorittuina paremmin. Kuorimisen jälkeen leikataan pois puiseva tyviosa. Parsat levitellään vuokaan taikinan päälle joko kokonaisina tai pilkottuina.

Lopuksi tehdään täyte, eli sekoitetaan smetana ja munat. Joukkoon lisätään suola, timjami, sinappi ja juustoraaste. Minä lisäsin myös mustapippuria, koska laitan sitä kaikkialle. Täyte kaadetaan piirakan päälle ja koko systeemiä paistetaan 225 asteessa noin 20 min.



Meidän kiertoilmauunissa olisi voinut paistaa muutaman minuutin vähemmänkin, kuten kuvasta näkyy. Ei se silti palaneelta maistunut, onneksi.

.riikkis

lauantai 9. toukokuuta 2009

Tuoretta parsaa iltapalaksi


Perjantaina oltiin koko ilta tehty perunamaata meidän tulevaan maalaistaloon ja illalla kotiin tullessa oli aika kova nälkä. Kaupassa olimme suunnitellen pastaa ja parsaa, mutta illan tullen suunnitelmat hiukan muuttuivat.

Parsareseptin varastimme Pastanjauhannasta, joka on yksi netin parhaimpia ruokablogeja ja lisäkkeeksi tulleet leivät kehittelin itse. Parsa oli ainakin minulle uusi tuttavuus, mutta tulee varmasti tehtyä uudelleenkin koska niin hyvää oli ja ainakin erittäin helppoa laittaa.

vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa
parmesan-juustoa
sitruunaa

Parsoista leikkasin puumaiset päät pois, mutta en kuorinut niitä koska vaikuttivat aika tuoreelta. Lopulta kuitenkin kuoriminen olisi voinut olla hyvä juttu. Parsat laitoin vuokaan jossa ne peittivät koko pohjan. Parsojen päälle myllystä suolaa, liraus öliiviöljyä ja uuniin. 200 astetta ja 15 min. Valmiiden parsojen päälle puristin puolikkaan sitruunan ja ripottelin kourallisen erittäin hienoksi raastettua parmesaania.

Lisukeleivät olivat esipaistetusta ciabattaleivästä leikattuja ohuita siivuja, joiden päälle levittelin punaista pestoa ja artisokkapestoa. Peston päälle tuli kylmäsavustettua lohta sekä chorizo-makkaraa. Lisäksi laitoin mukaan muutaman basilikan lehden.

Iltapala oli hiukan erilainen. ehdottomasti hienon näköinen ja mikä parasta, niin todella maukas. Suosittelen.

-Pauli-

Kirvoja, perkele!



Reissusta palattua huomasin, että parvekelaatikollisessa basilikaa oli ihan tuhottomasti kirvoja. Miten ne nyt basilikaan meni? Ei tollasta ole ennen tapahtunut. Onneksi kirvoja ei löytynyt (kop kop) mistään muualta, koska edessä olisi ollut aika melkoinen myrkytysoperaatio. Nyt mäntysuopakylpyyn joutuivat vaan kyseisen laatikon basilikat. Ja kirvat näyttäisivät jopa heittäneen henkensä yhdellä ruiskutuksella.

Mutsi toi kylään tullessaan tuollaisen kuvassa esiintyvän Sagaformin basilikaruukun. Ruukku näyttää kivalta ja toimii etenkin huonomuistiselle kastelijalle, basilikahan on niin juoppo että se on helppo tappaa unohtamalla kastelu. Toisaalta istuttamalla kaupan ruukku isompaan astiaan kunnon multaa voi kasteluväliäkin harventaa.

Ruukkupuutarha muuten muuttuu tänä kesänä ihan oikeaksi puutarhaksi. Siitä lisää myöhemmin.

Lisäys: Kirvat olivat ilmestyneet mestoille taas tänään aamulla. Taistelu jatkuu siis. Ehkä pitäisi ottaa ihan suosiolla käyttöön mäntysuopaa kovemmat aineet?

.riikkis

perjantai 8. toukokuuta 2009

Ruokajuttua Barcelonasta

Vietettiin Saaran kanssa viisi ihanaa aurinkoista päivää Barcelonassa. Olimme molemmat kaupungissa jo kolmatta kertaa, eli pakolliset nähtävyydet oli juostu läpi. Päätimmekin keskittyä ruokaan, rentoutumiseen ja ostoksiin. Hyvä valinta!

Noora ja Fede olivat ystävällisiä ja majoittivat meidät. Ja houstasivat parhaansa mukaan! Kun tulimme illalla juoksemasta pitkin kaupunkia, oli ihana illallinen jo valmistumassa. Oi mitä luksusta. Ja vieläpä kaikkia sellaisia uusia juttuja, joita ei ole tullut aiemmin testattua.

Yhtenä iltana tehtiin raclettea. Ihan loistava tapa grillata kaupunkioloissa tai ihan vaan talvella. Munakoiso, herkkusienet, paprika ja parsakaali kypsyivät juuri sopiviksi ja toimivat sulaneen juuston kanssa. Ehkä täytyy laittaa hankintalistalle pastakoneen lisäksi myös raclettemasiina...


Toisena iltana Fede teki meille kolumbialaista ruokaa. En nyt välttämättä muista aivan kaikkea oikein, mutta tarjolla oli keitettyä yuccaa (ehkä kirjoitetaan noin, tai sitten ei) eli jotakin juurta. Kyseisen kasvin kukasta tehdään yhdistettynä juustoon myös leivän näköisiä pullia, jotka maistuivat tosi hyvälle. Lisäksi pöydässä oli papumuhennosta, friteerattua ruokabanaania ja makealle maistuvaa leipää. Ei ollenkaan hassumpaa!




Lounastettiin kahtena päivänä sushipaikassa. Maanantaina Kibukassa ja tiistaina Hello sushissa.
Kibukassa menu del dia oli vain espanjaksi, eli tilattiin listalta. Päädyimme mediterranean susheihin, toisissa oli kylmäsavulohta basilikaa, toisissa avokadoa, fetaa ja pinaattia. Mahtavan hyviä molemmat! Kahdeksan rullaa maksoi noin kuusi euroa.



Hello sushissa palvelu oli nihkeää (ei kovin epätavallista Barcelonassa mun kokemuksen mukaan), mutta tarjoilija osasi/halusi kuitenkin kääntää menu del dian eli lounassetin enkuksi. Tilattiin siis sellainen. Setti sisältää siis alkuruoan, pääruoan ja jälkkärin ja maksaa yleensä noin 10 euroa.
Tässä tapauksessa setti sisälsi misokeiton, salaatin, sushilautasen, kasvistempurat ja loppuun vihreän teen. Ihan uskomaton setti! Ehkäpä paras koskaan syömäni lounas ja hintaa juomineen sen kympin verran.


Keskiviikkona tuli vähän kiire lounaan kanssa, kun piti ennättää vielä kentällekin. Lounas alkaa yleensä yhdeltä ja meidän aikataulussamme sen piti alkaa kello kaksitoista. Löydettiin kuitenkin pieni sympaattinen ravintola, joka oli ihan perusespanjalainen. Päätettiin syödä kaiken sushin sun muun ei niin espanjalaisen jälkeen siinä. Osattiin tilatakin yhden Nooralle soitetun suomenna pliis -henkisen puhelun jälkeen.

Oli pakko ottaa kuva lievästi sanottuna karun näköisestä annoksesta. Tai onhan se ehkä ihan kauniin vihreä? No ruoka oli kuitenkin kohtuullista ja palvelu aivan mainiota. Jälkkäriksi tuli iso siivu melonia.


Ruokaostoksiakin tuli tehtyä jonkun verran. Pääsiäisenä juostiin balsamicosiirapin perässä sitä koskaan löytämättä. Barcelonasta löytyi, ihan mahtavan hyvää ja reilut pari euroa pullo. Paras löytö taisi kuitenkin olla Happy pills -niminen karkkikauppa. Siinä on todellakin paniikkipastillien uusi ulottuvuus!

Kentältä täytyi tietenkin kunnon suomalaisena ostaa kesäjuomat ihan vaan siksi, että viina on niin halpaa siellä. Tänä kesänä blenderi siis suristaa juomaa vadelman makuisesta bacardista ja tequilasta.

Mahtava reissu kaiken kaikkiaan. Mitä sitä nyt muuta reissulta voisi toivoa kuin aurinkoa, hyvää seuraa ja ruokaa?

.riikkis

maanantai 4. toukokuuta 2009

Paulin reggae-kakku


Vapuksi piti tehdä tuommoinen pieni kakkukokeilu. Aluksi oli tarkoitus käyttää agar-agarjauhetta, mutta sillä kakun koostumukseksi tuli hiukan jauhoinen, niin siirryin perinteiseen liivatteeseen.

Kakkuhan on "hiukan" alkoholipitoinen koska siihen tuli jonkin verran absint -nimistä alkomaholia. Reggae nimitys tuli sitten kakun tuottamasta hyvästä fiiliksestä sekä kakun väristä.

Ainekset:
26 liivatelehteä
3dl keltaista mehua
3dl aniksen makuista absinttia
vihreää elintarvikeväriä
200g mansikoita
2 dl sokeria
sitruunamehutiivistettä

Kakku tehdään n. 1,5 l vetoiseen vuokaan. Ensin tehdään keltainen mehukerros niin että sekoitetaan mehuun muutama lusikallinen sitruunamehua ja perään 8kpl liivatelehtiä liivatteen käyttöohjeen mukaan. Itse sekoitin liotetut lehdet puoleen desiin kuumaa vettä.

Seuraava kerros tehdään viinasta (meidän tapauksessa absinttia) ja lisätään siihen 1 dl sokeria sekä 2 tl elintarvikeväriä. Sokerin liukeneminen kestää muutaman tunnin kun välillä sekoittelee. Liivatetta tulee samoin kuin ensimmäiseenkin kerrokseen. Huomioitahan että jokaisen kerroksen pitää hyytyä ainakin 8 tuntia ennen seuraavan kerroksen tekoa.

Viimeinen kerros on tehty mansikoista jotka murskasin blenderissä lopun sokerin kera. Mansikat oli pakastemansikoita jotka sulatin ennen käyttöä. Viimeisenkiin kerrokseen lisäsin sitruunaa jotta peittäisi viinan makua. Hyydyttämien samoin kuin edellisissä kerroksissa.

Kakusta tuli oikein hyvää ja se lähti vuoastakin aika helposti. Kakku oli täysin leikattavaa, kuten alemmasta kuvasta näkyy. Maku oli aika hyvä, mutta rakenne kyllä alkoholiksi erikoisen makuista. Toimiva kakku kuitenkin oli koska kaikilla taisi olla hauskaa ja meno loppuillasta sen mukainen.

-Pauli-