tiistai 29. kesäkuuta 2010

Marinoidut jeeraporkkanat


Löysin Pastanjauhantaa -blogista mielenkiintoisen rakuunaporkkanoiden ohjeen. Ostin nipun porkkanoita ja kas, ei meillä ollutkaan rakuunaa kotona. Pikainen pähkäily tuotti idean tehdä jeeraporkkanoita. Ainakin tällaisen intialaiseen ruokaan mieltyneen mielestä lopputulos toimi oikein hyvin. Alkuperäinen ohje löytyy tästä.

Ainekset:

nippu tuoreita pikkuporkkanoita (mitähän sellainen painaa, ehkä 300 g?)
vettä ja suolaa keittämiseen
kolme lorausta oliiviöljyä
loraus sitruunamehua
loraus juoksevaa hunajaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa
mustapippuria, suolaa

Porkkanat pestään ja jos siltä tuntuu niin halkaistaan. Keitetään kiehuvassa vedessä pari-kolme minuuttia. Jäähdytetään. Marinadin ainekset sekoitetaan ja kipataan rasiaan aseteltujen porkkanoiden päälle. Porkkanoiden annetaan maustua seuraavaan päivään saakka, mutta rasiaa kannattaa käännellä tasaisen maustumistuloksen saavuttamiseksi.

Porkkanat syötiin auralla täytettyjen herkkusienten ja grillattujen Hälsans kökin seesaminuggettien kanssa. Oli miten einestä tahansa, kasvissyöjän monta kesägrillausta on pelastettu kyseisen putiikin nuggeteilla ja soijanakeilla.

.riikkis

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Grillatut munakoisot ja seesamiperunat


Juhannuksena ruokailtiin lähinnä grillin antimia, kuten perinteiseen maalaisjuhannukseen kuuluu. Vesisade tosin pilasi kalansavustuksen ja lohi joutui uuniin. Juhannuspäivänä kokkailtiin vähän erikoisempia grillattavia, nimittäin seesamiperunoita, munakoisosiivuja ja hummusta.

Munakoiso leikattiin siivuiksi ja itketettiin hetki. Siivut voideltiin oliiviöljyn ja Chilikaupasta tilatun Pasta de Aji Amarillon (chilitahna siis) seoksella ja niille jauhettiin mustapippuria. Grillattiin parilan päällä kypsiksi. Innostuttiin tekemään ensimmäistä kertaa hummusta, kun se kuulosti niin hyvältä kaverilta munakoisolle. Ja todellakin oli sitä! Hätäinen googletus löysi ohjeen kotikokki.netistä.

Hummus

tölkki kikherneitä
kaksi valkosipulinkynttä
puolen sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl seesamtahnaa eli tahinia
1 tl jeeraa
mustapippuria, chiliä, paprikajauhetta

Ainekset kulhoon ja sauvasekoittimella tahnaksi. Annetaan maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.


Tehtiin grilliherkkujen kaveriksi Glorian ruoka&viini 4/2010 -lehden innoittamina seesamiperunoita. Lehden perunateemassa mietittiin vaihtelevia tapoja tarjota uusia perunoita ja seesamiperunat osoittautuivat ihan nappivalinnaksi. Niitä on tehty tänä kesänä jo useamman kerran.

Seesamiperunat

1 kg varhaisperunoita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl seesamiöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi 3 rkl seesaminsiemeniä

Perunat pestään ja raaputetaan puhtaiksi ja laitetaan kulhoon. Öljyt sekoitetaan puristetun valkosipulinkynnen, hunajan ja mausteiden kanssa. Seos kaadetaan kulhoon perunoiden päälle ja sekoitetaan. Paistetaan 225 asteessa noin 40 min. Seesaminsiemeniä paahdetaan hetki kuivalla paistinpannulla ja siemenet ripotellaan uunista nostettujen kypsien perunoiden päälle.

Grilliherkkujen jälkkäriksi tehtiin mansikka-ananasmargaritoja. Iittalan Essence-sarjan uudet drinkkilasit toimivat muuten margaritojen kanssa paremmin kuin hyvin.

Raparperimargarita


Jossain ruokalehdessä (saattoi olla Maku) oli tämmöiseen margaritaan ohje ja olihan sitä pakko testata. Aineksista eniten tuskaa tuottaa raparperimehu, jonka tekeminen pitää aloittaa jo edellisenä päivänä.

2 cl cointreau sitrusviinaa
2 cl hyvää vodkaa
1/4 limen mehua
1,5 dl vahvaa raparperimehua

Ainekset sekoitetaan yhteen ja nautitaan kylmänä kuumassa kesäpäivässä.

-Pauli-

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Katkarapumössö


Oltiin jokin aika sitten morottamassa vaimon kummimuksua ja saatiin siellä erittäin hyvää savulohitahnaa. Piti sitten kokeilla vääntää siitä oma versio katkarapuja käyttäen. Tätä mössöä riittää noin 15 karjalanpiirakkaan ja silloinkin saa laittaa sitä kohtuu ison keon.

4 dl katkarapuja (purista nesteet kunnolla pois)
2,5 dl Creme bonjour cuisine sipulisekoitus
100g valkosipuli tuorejuustoa
1 dl erittäin hienoksi raastettua parmesania
1 rkl valkosipuli aiolia
1 päärynä pieninä kuutioina
0,25 limen raaste
nippu ruohosipulia
0,5 tl sambal oelekia
mustapippuria

Sekoita ainekset yhteen ja anna maustua tunti. Sitten se onkin jo valmiina nautittavaksi. Sopii varmasti moneen paikaan lisäkkeeksi, mutta ainakin karjalanpiirakoiden päällä toimi hiton hyvin.

-Pauli-

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Kesäinen perunasalaatti

Minä voisin elää perunasalaatilla koko kesän! Okei, välillä voi keittää uusia perunoita, mutta jämistä tehdään perunasalaattia tai perunamunakasta. Koko talvi meneekin sitten ilman keitettyjä perunoita, koska kesällä tulee överit. Salaatti ei kaipaa edes mitään massiivista kastiketta, vaan oliiviöljy ja mausteet riittävät.

Ainekset:

keitettyjä uusia perunoita
kurkkua
kevätsipulia
fetajuustoa
aurinkokuivattua tomaattia
reilusti rucolaa
oliiviöljyä, mustapippuria, valkosipulirouhetta

Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan salaattikulhossa. Lopuksi sekaan kaadetaan oliiviöljy ja mausteet. Annetaan maustua noin tunti (siinä ajassa ehtii sopivasti lenkittää koirat!) ennen tarjoilua.

.riikkis

tiistai 8. kesäkuuta 2010

Munakoiso-mozzarellatornit


Ruoanlaitto menee kesäkuumilla helppoa&kevyttä -teemalla. Ja heinäkuussa vielä toivottavasti sen mukaan, mitä omalta kasvimaalta sopivasti löytyy. Vaikka tänä kesänä mennäänkin muuton vuoksi kasvilavan antimilla, mutta saa sinnekin kaikenlaista istutettua.

Viikonloppuna tehtiin munakoiso-mozzarellatorneja, jotka sopivat tukevamman ruoan alkupalaksikin.

Ainekset:

munakoiso
muutama tomaatti
kimpale bufala-mozzarellaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä, mustapippuria, valkosipulia

Munakoiso siivutetaan ja itketetään (siivuille ripotellaan suolaa, odotellaan vartin verran ja pyyhitään suola pois). Samoin siivutetaan tomaatit ja mozzarella. Pannulla kuumennetaan oliiviöljy ja sekaan rikotaan valkosipulin kynsi. Munakoisoviipaleita paistetaan muutama minuutti per puoli. Maustetaan mustapippurilla. Ainekset kootaan torneiksi ja kannetaan pöytään. Tornin päälle voi lorauttaa vielä oliiviöljyä ja ripsauttaa mustapippuria ennen basilikahattua jos siltä tuntuu.

.riikkis