keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Jalluinen luumulikööri


Suosikkilehteni, jonka uskollinen tilaaja olen ollut jo vuosia sisälsi tämmöisen loistavan kuuloisen luumulikööriohjeen. Loistavan siitä tekee se, että likööri tehdään jaloviinaan. Ainekset mitä tarvitset ovat:

1,5 l luumuja
4 dl sokeria
muutama luumun kivi
0,5 l jaloviinaa (yhden tähden)

Elikkäs luumut pilkotaan ja laitetaan purkkiin. Kaadetaan sekaan jaloviina ja sokeri. Annetaan olla kylmässä tekeytymässä vähintään kuukausi ja lopulta suodatetaan kankaan läpi pulloihin.

Ei voisi liköörin teko helpompaa olla! Mausta ei ole vielä mitään tietoa, mutta kuuleman mukaan sopii hyvin jälkiruokiin ja vaikka glögin sekaan. Oman kokemuksen mukaan maku paranee vanhetessa, joten luulen että maistiaisia otetaan vasta joulun tienoilla.

Siinä vaiheessa kun likööri suodatetaan pulloihin, voi luumuista tehdä jonkun jälkiruuan (jota ei ilmeisesti ole sopivaa tarjota lapsille). Voi olla että muuten sosiaalitantat koputtelevat ovella.

Yritän siis keksiä reilun kuukauden päästä jonkun jälkkärin, mihin luumut käytetään ja kerron siitä sitten taas täällä. Nyt suunnittelemaan omenaliköörin tekoa, kun siihenkin näyttää olevan ainekset tuossa pöydällä.

-Pauli-

tiistai 21. syyskuuta 2010

Aurajuustoinen suppilovahverokeitto


Meidän perheessä on juostu aina innokkaasti sienimetsällä. Tapa on periytynyt, vaikka joskus teininä vannoinkin, että sieniä saa myös kaupasta. Oi sitä onnea, kun meidän uudet lenkkimaastot osoittautuivat viime viikolla varsin suppilovahverorikkaiksi! Noin tunnin keräilyrupeama tuotti kaupan isomman mallisen hedelmäpussin ihan täyteen sullottuna sieniä. Ja keräsin vain isoimmat sienet, pienet jätin suosiolla kasvamaan.

Tämä ohje oli kovassa käytössä kotikotona ja on edelleenkin! Oli pakko soittaa mutsille ja varmistaa tarkat suhteet. Ja soppa maistui ihan yhtä hyvältä kuin joka syksy tähänkin saakka.

Ainekset:

noin litra suppilovahveroita
6 dl kasvislientä (vettä ja kasvisfondia)
puolikas aurajuusto
1 dl kermaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua

Sienet siivotaan, pilkotaan hieman ja annetaan hautua kattilassa omassa liemessään, kunnes neste on haihtunut. Lisätään voi ja vehnäjauhot ja paistetaan hetki. Kaadetaan sekaan erillisessä kattilassa tehty kasvisliemi, kerma, murustettu aurajuusto ja tomaattipyre. Haudutellaan nälästä riippuen hetkinen tai pidempi hetkinen. Lisätään sitruunamehu ja nostetaan kattila liedeltä.

.riikkis

perjantai 17. syyskuuta 2010

Calvados-omenahilloa ja minttu-kaneliomenoita


Kaksitoista omenapuuta on aika paljon kahden ihmisen talouteen. Omenoita on lahjoiteltu sinne tänne ja niistä on myös keitelty hilloa. Tällä viikolla testattiin calvadoksella maustettua omenahilloa, sekä laitettiin lasipurkkeihin tekeytymään tuoreilla mintunoksilla ja kanelitangoilla maustettuja omenapaloja.

Liikkeelle lähdettiin kaskummaa.net -sivustolta löytyneistä ohjeista. Hilloke meni melkein kaskumman ohjeella, mutta calvadosomppujen suhteita muuttelin omasta mielestäni paremmaksi. Ohjeessa käskettiin laittaa esimerkiksi vettä aivan kummallisen paljon.

Tässä tuunatut versiot ohjeista:

Calvados-omenahillo

2 kg omenoita (ehkä joku 2,8 litraa siivutettuina)
2,5 dl vettä
sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 kg hillosokeria
1,4 dl calvadosta

Omenat kuoritaan, poistetaan niistä siemenkodat ja lohkotaan sopiviksi paloiksi. Keitetään sitruunan kuorella ja mehulla maustetussa vedessä pehmeiksi. Soseutetaan sauvasekoittimella, lisätään hillosokeri ja keitellään noin 10 min. Lopuksi lisätään calvados ja purkitetaan.


Kanelilla ja mintulla maustetut omenat

2 kg omenoita
1,5 l vettä (tässä sitä saa olla reilusti, koska vedestä muodostuu liemi)
1 kg hillosokeria
sitruunan mehu
4 kanelitankoa
reilu nippu tuoretta minttua

Omenat kuoritaan, poistetaan niistä siemenkodat ja lohkotaan sopiviksi paloiksi. Vesi, sokeri, sitruuna, mintunoksat ja kanelitangot kiehautetaan ja omenat lisätään joukkoon. Keitetään hetki, lisätään hillosokeri ja keitellään 10 min. Purkitetaan liemineen kaikkineen. Ohjeen mukaan hilloke säilyy kylmässä (jääkaapissa tai kellarissa) puolisen vuotta.

Purkittaminen lasipurkkeihin on suhteellisen tarkkaa. Purkit pitäisi pestä ja sen jälkeen desinfioida noin 150 asteissa uunissa kymmenen minuuttia. Kannet keitetään kattilassa. Hillo purkitetaan kuumana ja kuumiin purkkeihin. Kannet suljetaan tiiviisti ja sen pienen kannessa olevan painauman pitäisi mennä alas. Olen tehnyt hilloa yleensä muovipurkkeihin ja pakastanut sen. Pääsee sata kertaa vähemmällä! Tosin tämän ohjeen setit tein ihan vain maustumisen vuoksi lasipurkkeihin.

.riikkis

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Calvadoksella liekitettyä camembert-juustoa ja omenoita


Yhtenä iltana sattui telkka aukemaan juuri jonkun kokkiohjelman aikaan, joka kertoi ranskalaisesta keittiöstä. Sattui sopivasti, sillä vajaan neljän viikon päästä pitäisi olla itsekin Pariisissa herkkupatojen ääressä. Siitä siis tämä idea suoralla kopioinnilla.

Camembert-juusto
0,5 dl calvadosta
8 omenaa

Etsi kaupasta camembert-juustokiekko joka on semmoisessa puisessa alustassa ja hae samalla reissulla Alkosta pullo calvadosta, jos ei jo kaapissa satu sellaista olemaan. Kotiin tultuasi käy poimimassa puutarhasta omenoita ja jos ei omaa puutarhaa ole, niin naapurin pihasta voi yön pimeinä tunteina varmaankin omppuja hakea.

Camembert-juustokiekko poistetaan papereista ja laitetaan puupohjassaan uunivuokaan. Tee juuston päälle vielä ristikkäisviillot. Laita juusto 200 asteiseen uuniin ja pidä sitä siellä n. 15 min, jonka aikana juuston pitäisi sulaa kuorensa sisältä samanlaiseksi kuin juustofondue. Juuston valmistuessa lämmitä kasarissa calvados. Liekittäminen tapahtuu niin, että sytytät viinan palamaan kattilassa ja kaadat sen kuuman juuston päälle. Muista ottaa viereen kattilan kansi, jolla sammutat palavan juuston ettei kaikki hyvä alkoholi pala siitä pois vaan jättää siihen calvadoksen maun.

Tämän kaiken keskellä olet tietenkin kuorinut ne varastamasi omenat ja tehnyt niistä lohkoja, joita sitten dippailet sulaan camembertiin.


Ja kaikille pikku pyromaaneille vielä muistutuksena, että älä koskaan liekitä liesituulettimen alla. Siinä voi olla palovakuutukselle käyttöä kun tuuletin imaiseen liekit sinne rasvaiseen ilmastointikanavaan. Ja liekithän sammuivat siitä vuoasta tukahduttamalla....

-Pauli-

torstai 9. syyskuuta 2010

Kerrankin hieno viinipullo


Kesäisellä cavanhakureissulla mukaan tarttui myös pullo valkkaria - myönnetään että hienon etiketin vuoksi. Viinipullojen etikettidesign on perinteisesti tosi tylsää, joten tämä pullo oikein loisti hyllypaikallaan. Tarkempi tarkastelu osoitti tuotteen espanjalaiseksi luomuviiniksi, joka on valmistettu yleensä cavassa käytetystä rypäleestä. Mielenkiintoinen pullo lähti matkaan.

Savia Viva Familia osoittautui ihan kelvoksi valkkariksi, jopa vannoutunut Punkkumies Pauli tykkäsi siitä. Hinta-laatusuhdekin on ihan jees, pullo maksaa noin kahdeksan euroa. Tätä voisi ostaa jatkossakin, eikä vain keittiön koristeeksi.

.riikkis

maanantai 6. syyskuuta 2010

Sienipiirakka

Syksyn sateista on jotakin iloa: sieniä on alkanut pukkaamaan vihdoin viimein! Tänään aamulenkillä matkaan tarttui muutama herkkutatti, jotka saivat kaveriksi sienipiirakkaan tuoreita herkkusieniä. Parempi onni ja tarkempi sienisilmä ensi kerralla, niin saadaan piirakkaa pelkistä herkkutateista.

Ainekset:

Pohja
100 g margariinia
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunamuussijauhetta
2 dl juustoraastetta (mustaleima)
0,5 tl suolaa
1 dl vettä

noin litra sieniä
pala purjoa
purkki kermaa
2 munaa
noin puoli pussia auramurua
suolaa, mustapippuria, jotakin yrttimaustetta
voita sienten paistamiseen

Pohja tehdään yksinkertaisesti niin, että kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta sekoitetaan pehmeän margariinin kanssa. Lopuksi sekaan lisätään vesi ja sekoitetaan taikinaksi. Taikina taputellaan piirakkavuokaan ja paistetaan 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Sienet freesataan pannulla purjon kanssa (jos sienet ovat metsäsieniä ja kovin vetisistä olosuhteista, kannattaa niitä käyttää kuumalla pannulla ja hauduttaa nestettä pois) ja maustetaan suolalla, mustapippurilla ja vaikkapa basilika-ruohosipuliseoksella. Sienet kipataan uunissa viitisen minuuttia olleen piirakkapohjan päälle. Päälle kaadetaan kerma, johon on sekoitettu munat. Lopuksi päälle ripotellaan vielä auramurut. Paistetaan 200 asteessa noin 30 min.

.riikkis

maanantai 30. elokuuta 2010

Chilien satokausi parhaimmillaan

Black scorpion tongue, Hungarian hot cherry, Apache, Inca red drop.

Chilien satokausi sai pikastopin helteiden muututtua normaaliksi syksyksi. Muuton vuoksi kasvit olivat koko kesän ulkona, tosin aurinkoisella seinustalla. Normaalina kesänä sato olisi jäänyt varmasti vaatimattomaksi, nyt palkoja tulee omaksi ja kavereidenkin tarpeeksi. Kasvit olivat isoissa altakasteluruukuissa ja lannoitus hoitui Bio bloomin lannoitteilla. Kyllä tästä vielä tulinen talvi saadaan, sen verran satoa näyttää kypsyvän. Nostimme tänään osan kasveista sisälle, saavat tehdä satonsa loppuun kasvilamppujen alla. Muutaman parhaan taidamme yrittää viedä talven yli.

Black scorpion tongue, jonka hedelmät muuttuivat yllättäen punaisiksi kypsyessään.


Hungarian hot cherryn hedelmät muistuttavat pommia.


Viime talven yli sinnitellyt (istutettu 14.2.2009) Inca red drop teki huikean sadon.


Pink habaneron hedelmät kypsyvät tosi hitaasti.

Kuvissa mainittujen lajikkeiden lisäksi löytyy Aji habaneroa, De arbolia, Lemon dropia sekä lajiketta mystisellä koodilla PL281426. Toivottavasti jaksavat kypsyttää hedelmänsä sisätiloissakin!

.riikkis

maanantai 23. elokuuta 2010

Puutarhajuhlat tapas-henkeen


Vietimme lauantaina synttäreitäni tapas-teemalla puutarhajuhlien merkeissä. Tarjolla oli alkuun tapaksia ja proseccoa, jälkkäriksi kolme erilaista suklaakakkua, teetä ja kahvia. Piia toi Baileys-juustokakkuja, Hanna suklaajuustokakun ja itse tein Domino-juustokakun. Hannan kakku oli ainakin omaan makuuni onnistunein ja täytyykin udella resepti parempaan talteen.

Tapaksista tarjolla oli perunamunakasta, meloni-kinkkurullia, kana-mozzarella-ananastikkuja, kaksia erilaisia marinoituja katkarapuja, mozzarella-tomaatti-basilikatikkuja, marinoituja oliiveja, marinoituja herkkusieniä, tomaatti-parmesaanicrostineita, oliivi-kapristahnaa (Marjo ja Janne toivat - aivan taivaallista, tätä täytyy tehdä itsekin) sekä patonkia.

Chilimarinadi katkaravuille: pussi pakastettuja katkarapuja, muutama keskitulinen chili, hunajaa, oliiviöljyä, vaaleaa balsamicoa, nippu tuoretta korianteria, nippu tuoretta sitruunamelissaa, ripaus savuaromia

Limemarinadi katkaravuille: pussi pakastettuja katkarapuja, oliiviöljyä, vaaleaa sitruunabalsamicoa, hunajaa, limen mehu, mustapippuria, Sweet&Hot Kiwi -kastiketta


Cantaloupe-melonia ja kinkkua.


Mozzarellaa, kirsikkatomaatti ja basilikanlehti.


Oltiin askarreltu Elinan kanssa pimenevää iltaa varten kynttilälyhtyjä vanhoista lasi- ja peltipurkeista. Molemmat olivat tosi tunnelmallisia, kameraan taisi kuitenkin tallentua ainoastaan lasilyhtyjä.

.riikkis

perjantai 13. elokuuta 2010

Vispipuuroa ja herukka-appelsiinihilloa


Marjapensaat notkuvat herukoiden painosta, eikä ihan kaikkea raaski syöttää räkäteille. Osasta keitin hilloa vadelmien ja karviaisten kanssa, mutta puskat pullistelevat edelleen marjoja. Niinpä Hämeen Sanomien punaherukka-vispipuuron ohje sai tarttumaan tuumasta toimeen.

Ainekset:

4 dl perattuja punaherukoita
8 dl vettä
1,5 dl mannasuurimoita
1 dl sokeria
ripaus suolaa

Vesi ja marjat laitetaan kattilaan ja keitetään kunnes marjat alkavat hajota. Joukkoon lisätään mannasuurimot ja keitetään suurimopussin ohjeen mukaan eli noin 10 minuuttia. Kannattaa vähän liikutella, ettei kärähdä pohjaan. Lopuksi lisätään suola ja sokeri ja annetaan jäähtyä kunnolla ennen kuin vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi. Ja paino sanalla kunnolla, haaleana vispatusta puurosta tuli melkoista liisteriä!

Meillä ei normaalisti syödä minkään sortin puuroja. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi vispipuuro teki hyvin kauppansa.


Kotivinkistä 14/2010 löytyi Henri Alénin säilöntäekstra. Muuten ohjeet olivat aika perussettiä, mutta appelsiinilla maustettua herukkahilloketta oli pakko kokeilla. Ja siitä tuli muuten hurjan hyvää!

Ainekset:

2 appelsiinia
2 tähtianista
1 kanelitanko
400 g (noin 8 dl) puhdistettuja punaherukoita
400 g (noin 8 dl) puhdistettuja mustaherukoita
400 g hillosokeria

Appelsiineista leikataan muutama kuorisuikale kuorimaveitsellä. Hedelmien mehu puristetaan kattilaan ja sekaan lisätään kanelitanko ja anikset. Laitetaan hellalle lämpenemään. Lämminneen mehun sekaan kipataan herukat ja hillosokeri. Keitellään noin 15 minuuttia. Lopuksi lisätään appelsiininkuorisuikaleet ja annetaan maustua viileässä seuraavaan päivään.

Tölkitetään huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja säilytetään viileässä. Vaihtoehtoisesti laitetaan pakastepurkkeihin ja pakastimeen. Meillä toimitaan jostain syystä yleensä jälkimmäisellä tavalla.

.riikkis

torstai 12. elokuuta 2010

Myslikeksit


Myslikeksit saivat alkunsa siitä, että vakiomysli Axan puutteessa tuli ostettua totaalisen väärää tuotetta, eli Finaxin perhemysliä. Ei saakeli, mitä kuraa! Pussi lupasi rusinoita ja pähkinöitä. Muutama rusina pussista löytyi, muttei ainoatakaan pähkinää. Mysli koostui lähinnä kaurahiutaleista, riisimuroista ja maissihiutaleista. Kutsuisinkin kyseistä tuotetta ennemmin murosekoitukseksi kuin mysliksi.

Koska periaatteesta ei halua heittää mitään roskiin, piti paketille keksiä jotakin muuta käyttöä. Niinpä meillä on väännetty kaksi kertaa myslikeksejä. Ovat muuten tosi hyviä. Ehkä siis tällaista luokatonta halpamysliä tulee ostettua jatkossakin leipomistarkoituksiin.

Ainekset (ohje kaapattu Pirkan reseptisivustolta):

5 dl mysliä
100 g margariinia sulatettuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3 rkl maitoa
2 rkl siirappia

Kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa ja taikinasta nostellaan kekoja pellille. Keksit leviävät uunissa aika paljon, eli kannattaa jättää vähän varaa keksien väliin. Paistetaan 175 asteessa noin 10 min. Aika helppoa!

.riikkis