torstai 26. helmikuuta 2009

Yrtit hyvässä vauhdissa!

Rosmariini, basilika, sitruunaruoho.

Yrtit itivät hurjan nopeasti uudessa minikasvihuoneessa. Basilika ihan muutamassa päivässä, sen jälkeen sitruunaruoho ja onpa rosmariinikin saanut jo muutaman korren aikaiseksi. Mitähän sitä vielä laittaisi kasvamaan? Korianteria nyt ainakin, mutta mitähän muuta...

Munakoisoa plus couscousta

Munakoiso on jotenkin aliarvostettu vihannes. Johtuuko ulkonäöstä vai mistä, mutta tosi moni sanoo ettei tykkää siitä ja minua epäilyttää, etteivät ole edes maistaneet. Munakoisolasagnen tehtyä muistin, miten kyseinen raaka-aine toimii mainiosti couscouksen kanssa. Ja siitäpä nopsa arki-illan setti kiljuvaan nälkään.

Ainekset:

munakoiso
keltainen paprika
punasipuli
parsakaalin kukintoja pakasteena
1-2 valkosipuolin kynttä
puoli pakettia fetajuustoa
tuoretta basilikaa

Siivuta ja itketä munakoiso. Eli siis ripota siivuille suolaa ja anna olla vartin verran. Pyyhi suola ja neste pois. Homman ideana on poistaa sekä nestettä, että kitkeryyttä.

Keitä ensin couscous paketin ohjeen mukaan. Ryynithän turpoavat melkoisesti, eli kannattaa olla keittämättä valtavaa annosta. Minä onnistun aina keittämään useamman päivän lisukkeet kerralla.

Freesaa sipuli, purista joukkoon valkosipuli ja lisää parsakaalit, paprikat ja munakoisot (kannattaa kuutioida niin kypsyy nopsaan). Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla. Mausta mustapippurilla ja yrteillä. Suolaa ei välttämättä tarvita, koska sitä on luultavimmin jäänyt munakoisoihin. Lisää kuutioitu feta ja anna vielä hautua hetken. Revi sekaan tuoretta basilikaa. Valmis!

.riikkis

sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Munakoisolasagne


Löysin hyvältä vaikuttaneen munakoisolasagnen ohjeen MeNaiset -lehdestä. Enpä ole tullut edes ajatelleeksi, että kyseisestä lehdestä voisi olla tuollaista iloa. Resepti kokeiluun ja lopputulos oli oikein hyvä.

Ainekset:

sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
2-3 tomaattia
1 dl tuoretta basilikaa
1 (400g) munakoiso
400 g mozzarellaa
9 kpl lasagnelevyjä
1-2 dl maitoa
1 dl parmesaania raastettuna

Tee ensin tomaattikastike: kuori ja pilko sipuli ja freesaa oliiviöljyssä kattilassa. Kaada sekaan tomaattimurska, purista valkosipulinkynnet, lisää sokeri, suola ja mustapippuri. Kuutio tomaatit ja lisää sekaan. Hauduttele hiljalleen noin 15 min. Lisää lopuksi silputut basilikanlehdet.

Leikkaa munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista useassa erässä oliiviöljyssä pannulla pari minuuttia per puoli, kunnes siivut pehmenevät ja saavat vähän väriä. Viipaloi mozzarella siivuiksi.

Kasaa lasagne uunivuokaan. Ensin pohjalle tomaattikastiketta, sitten kerros lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, juustosiivuja, munakoisoa, ja sama uudelleen. Tee viimeinen kerros tomaattikastikkeesta ja levitä sen päälle munakoisosiivuja. Valuta maito vuokaan reunoja pitkin ja vain sen verran, ettei maito nouse ruoan päälle. Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi ja paista 200 asteessa noin 40 min. Kaveriksi vihreää salaattia, kuten lassen kanssa kuuluukin.

Ohje kuulostaa aavistuksen työläältä ja onkin vähän, mutta toisaalta kaikki työvaiheet on tosi helppoja. Eikä tällä kertaa tarvitse varoa polttamasta valkokastiketta pohjaan... Minä laitoin 370 g purkin Muttin tomaattimurskaa (koska se on parhaaksi havaittu) ja tomaattikastiketta olisi saanut olla enemmänkin. Toisaalta tuoreet tomaatit antoivat hyvän maun siihen. 400 g mozzarellaa kuulosti kauhelta määrältä, joten nipistin juuston yhteen Riitan herkun 250 g pakettiin. Se on oma suosikkimozzarella näistä suomalaisista ja toimi hyvin tässäkin.

Vähän jäi naurattamaan ohjeen annosmäärä 6-8 annosta. Minä söin yhden ja laitoin neljä eväsrasioihin. Yhteensä viisi annosta siis. Ja minä olen sentään aika pieni nainen, enkä kauhean kova syömään. No ehkä ne siellä naistenlehtien toimituksessa syövät sitten aika vähän.

Lisäys: Itketin muuten munakoison, vaikkei ohjeessa käskettykään. Eli ripottelin suolaa siivujen päälle ja annoin olla reilun vartin ennen kuin pyyhin nesteen ja suolan pois. Itkettäminenhän poistaa koisoista nestettä ja kitkeryyttä.

.riikkis

Mausteinen polentaleipä


Keksin polentan joku aika sitten Kiasman ravintolassa lounasta syödessä. Siellä oli mainio annos paahdettuja uunijuureksia, polentaa ja manchego-juustoa. Polentaa tehtiin joskus kotikotona, mutta koko ruoka-aine oli päässyt jotenkin unohtumaan. Kyseessähän on siis maissista tehty karkea ryyni. Yleensä keitetään vedessä puuroksia ja muotoillaan lisäkkeeksi. Mutta siitä voi siis leipoakin. Kas tässä ohje:

Polentaleipä
(Kiskola&Miettunen: HOT chiliä ja muita mauste-elämyksiä)

2 dl vehnäjauhoja tai riisijauhoja
2 dl polentajauhoja
1 tl suolaa
4 tl leivinjauhetta
1 rkl raakaruokosokeria
2 munaa
1 rkl oliiviöljyä
3 dl maitoa tai riisimaitoa
1 vihreä jalapeno
1 punainen jalapeno
1 tl rouhittuja kuminansiemeniä
1 tl raastettua inkivääriä
1 dl raastettua cheddarjuustoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon munat, maito ja öljy. Silppua sekaan jalapenot ja loput ainekset. Voitele tefloninen leipävuoka (meiltäkin sellainen löytyi ja ihmettelen kyllä mistä se on tänne joutunut...) ja kaada taikina siihen. Paistetaan 190 asteessa 25 min.

Ohjeen yhteydessä lukee, että jalapenot voi korvata yrteillä. Minä laitoinkin niiden tilalle reilusti tuoretta korianteria. Tuoreen inkiväärin korvasin tahnalla ja hyvin toimi. Enpä ole ennen edes ajatellut, että leipää voi leipoa kätevästi leivinjauheella! Tästä tuli ihan oikean leivän näköinen ja nuo mausteet toimivat kyllä mainiosti. Ja mausteitahan voi varioida ihan loputtomiin. Uusi suosikki, luulisin!

.riikkis

lauantai 21. helmikuuta 2009

Hernetäytteiset perunapihvit

Kävin tänään viikonlopun ruokia suunnitellessa ryöstöretkellä mainiossa Bella Vanillassa ja löysin hauskalta kuulostavan perunapihvien ohjeen. Tässäkin enemmän on vähemmän, pienistä raaka-aineista tuli hyvä lopputulos. Jos pihvit tuntuvat kepoiselta ruoalta, niin niitähän voi paistaa vaikkapa intiahenkeen marinoidun kalan lisäkkeeksi. Alkuperäistä ohjetta tuli muuteltua lähinnä kurkkuraidan osalta.

Perunapihveihin (3 kpl) tarvitaan:

kolme isoa keitettyä perunaa
40g pakasteherneitä
pari reilua ripausta korianterijauhetta, chilijauhetta ja jeeraa
1,5 rkl sitruunamehua
suolaa
1 rkl tuoretta korianteria
maizenaa
öljyä paistamiseen

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Muussaa ne haarukalla mössöksi. Laita herneet ja mausteet pannulle ja anna hautua muutaman minuutin. Painele paistaessa vähän mössöksi. Tee perunataikinasta kuusi lättyä. Laita kolmen lätyn päälle hernetäytettä ja taputtele niille lätyt kansiksi. Paina reunat umpeen ja pyöritä maizenassa. Paista pannulla pari minuuttia per puoli.

Korianterilla maustettu kurkkuraita

1,5 dl maustamatonta jugurttia (partaäijä toimii hyvin!)
reilu 5 cm kurkkua raastettuna
tuoretta korianteria silputtuna
1 tl jeeraa
puoli tl chilijauhetta
suolaa ja pippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja purista siitä neste pois. Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita raita jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi.

.riikkis

Chilit kasvamaan!

Kahden edellisen kesän parvekepuutarha saa jatkoa myös tänä vuonna! 2007 kasvatimme lähinnä tomaatteja ja kastelunakki oli melkoinen... Kesällä 2008 parvekkeella kasvoi lauma chilejä (matala ruukussa viihtyvä apache, saatavilla K-raudoista ja vastaavista), jotka tuottivatkin hyvän sadon. Myös parvekelaatikoihin kylvetty salaatti ja rucola osoittautuivat mainioksi. Ja yrtit tietenkin.

Chili-harrastus saa tänä vuonna jatkoa. Tilasin muutama viikko sitten chilimieheltä kahdeksaa eri laatua siemeniä ja ei kun tuumasta toimeen. Valikoimat oli muuten hyvät ja toimitus nopsaa. Mukana tuli hyvät kasvatusohjeetkin. Valitsin puoliksi matalia ruukkulajikkeita ja puoliksi korkeampia lajikkeita, jotka ajattelin laittaa kasvusäkkiin kasvamaan. Paitsi jos satutaan asumaan kesäkuun alussa maalla, niin sitten niille on parasta nikkaroida kasvihuone. Yritin valita tällä kertaa miedompia lajikkeita, koska tuo viime kesän apache oli melkeinpä liian tulista ruoanlaittoon.

Päätin testata muovista minikasvihuonetta, joka osoittautuikin erittäin hyväksi ratkaisuksi. Nopeimmat chilit lähtivät kasvuun jo kuudessa päivässä, hitaimpia odotellaan nyt puolitoista viikkoa kylvämisestä edelleen. Normaali itämisaika taitaa olla pari-kolme viikkoa. Samaan aikaan laitettu sitruunaruoho lähti muutamassa päivässä, samoin basilika. Rosmariini miettii vielä.


Yritin kehittää numerointisysteemin laatikon reunaan, että pysyisin kartalla lajikkeista. Laatikosta löytyy nyt yrttien lisäksi kuutta eri lajiketta ja epäilen, etten tunnista niitä aikuisenakaan ellen tiedä nimeä. Nyt huomasin, että ensiksi itäneet kurottelevat pian kasvatuslaatikon kattoa, joten täytynee kirjoittaa lajike jokaiseen purkkiin kun alkaa siirrellä taimia pois laatikosta.

C. baccatum (PI 260560, tulisuusaste 1-2) näyttää olevan nopein kasvaja.

.riikkis

perjantai 20. helmikuuta 2009

Guacamole




Guacamole on yksi niistä jutuista, että tehtyä kerran sitä itse ei enää huvita palata kaupan valmiisiin tuotteisiin (ehdoton kuningas tässä sarjassahan on pesto!).

Perussatsi syntyy näin:

kaksi kypsää avokadoa (jos mahdollista, osta pari päivää ennakkoon kypsymään)
limen mehu
1-2 valkosipulin kynttä
tabascoa
suolaa
(jos haluat, niin voit lisätä pari lusikallista ruokajugurttia tuomaan notkeutta)

Homma menee niinkin yksinkertaisesti, että kaikki ainekset kulhoon ja sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Valmis! Guacamole sopii dippaamiseen, leivän päälle, tortillojen väliin...

.riikkis

Meksikolaista ystävänpäivän kunniaksi


Juhlistimme ystävänpäivää ruoan, juoman, livemusiikin ja tietenkin ystävien merkeissä viime viikonloppuna. Ruoan piti olla helppoa, nopeaa ja pitkin iltaa syötävää. Päädyttiin jotenkin kummassa taas meksikolaiseen. Wrappeja oikeastaan testattiin jo uuden vuoden aattona, toimivat silloinkin!

Pöytään katettiin siis vuohenjuusto-wrappeja, pähkinäistä salaattia, tortillalastuja ja salsaa. Juomaksi mainiota Ecussonia (kuivaa siideriä) ja mansikkamargaritoja.

Vuohenjuusto-wrapit (noin viidelle)

paketti tortillalettuja
satsi guacamolea
purkki mietoja jalapenoja
vajaa paketti vuohenjuustoa
tuoretta korianteria

Voitele tortillalettu guacamolella. Ripottele päälle pilkottuja jalapenoja, vuohenjuustosiivuja ja tuoretta korianteria. Rullaa tiukaksi pötköksi. Kiedo wrapit kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi. Leikkaa sen jälkeen vähän vinottain reiluiksi suupaloiksi.

Pähkinäinen salaatti (noin viidelle)

kahta erilaista salaattia, vaikkapa jääsalaattia ja rucolaa
hunajamelonia
kurkkua
paahdettuja cashew-pähkinöitä

kastikkeeksi: oliiviöljyä, balsamicoa, puristettu valkosipulin kynsi, loraus sitruunamehua ja pari kierrosta mustapippuria myllystä.

Ensin paahdetaan cashew-pähkinät. Hommaan käy tavallinen paistinpannu ja mitään rasvaa ei tarvita. Kun pähkinät alkavat saada väriä, siirrä ne sivuun jäähtymään. Sekoita sillä välin muut salaattiainekset. Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua ja lisää viimeksi pähkinät.





.riikkis

Mansikka-ananasmargaritat


Silloin kun meidän perheessä halutaan herkutella drinksuilla niin teen mansikkamargaritoja. Suosikkimauksi on noussut seuraava yhdistelmä, josta tulee neljä mukillista valmista juomaa.

500g pakastemansikoita
1,5 rkl fariinisokeria
1,25 dl tequilaa (vodkakin käy)
0,75 dl sitruunalikööriä (Limoneto disorento on tosi hyvää)
ananasmehua ehkä n. 4dl

Laita mansikat, viinakset, sokeri ja 2 dl mehua blenderiin ja pistä blenderi pyörimään. Mehu ei varmaankaan ihan riitä siihen että margaritasta tulisi juotavaa, vaan se jää paksuksi köntiksi ja kaikki mansikatkaan ei murskaannu. Joten lisää mehua niin kauan että rakenteesta tulee sopivaa.

Käytettiin tätä juomaa myös synttäreillä tervetuliaismaljana, eikä kukaan ainakaan sanonut että pahaa olisi ollut. Ongelmaksi muodostui kyllä se että niitä sai tehdä koko illan lisää...

-Pauli-

torstai 19. helmikuuta 2009

Lohi-ciabatta



Tänään oli ohjelmassa lohi-ciabattan tekoa. Tehtiin kyllä ihan paistovalmiista leivästä mutta hyvää tuli silti. Oli jopa yllättävän nopea valmistaa.

Kaupasta tarvitsee seuraavaa (annos kahdelle):

1 paistovalmis ciabattaleipä
500g lohifilettä
salaattia
tomaatti
lempisalsaasi
punasipulia
cheddarjuustoviipaleita
suolaa
pippuria

Leikkaa lohifile neljäksi noin sentin paksuiseksi pihviksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Jätä loheen nahka paiston ajaksi. Paista lohi pannulla voissa niin saat pihveihin rapeamman pinnan. Lohen ehtii paistamaan lähes samassa ajassa kuin ciabattankin. Kun ciabatta on melkein valmis niin halkaise siitä sopivan kokoinen leipä (n. 15cm on aika sopiva) ja laita puolikkaat takaisin uuniin leikkauspinta ylöspäin pariksi minuutiksi saadaksesi rapeat pinnat. Kun leipä ja lohet ovat valmiit voit kasata leivän. Järjestyshän on: leipä, salsaa, salaattia, 2 lohipihviä, 2 juustosiivua, tomaattia ja sipulia. Meillä laitettiin lautaselle lisäksi guadeloupe-meloonia niin ei tarvinnut paistaa ranskalaisia.

-Pauli-

lauantai 14. helmikuuta 2009

Oikeaa viikonloppuruokaa: tortillat





Tortillat olivat meillä pitkään viikonlopun suosikkiruokaa. Ja hyviähän ne ovatkin! Erikoisen käteviä siksikin, että tällaisessa eri ruokavalioita noudattavassa perheessä lättyjä voi täyttää eri täytteillä. Meillä se menee niin, että mä teen omani kasvistäytteellä ja Pauli saa kerrankin kanaa ruokaansa.

Ainekset:

tortillalettuja
paprika
punasipuli
avokado
juustoraastetta
ranskankermaa
salsakastiketta
salaattia
tomaattia
(kanasuikaleita)

Paprika ja sipulit paistetaan pannulla ja maustetaan kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Siirretään omaan kulhoonsa ja paistetaan kanat. Pilkotaan salaatti, avokado ja tomaatit omiin kippoihinsa ja levitetään muutkin ainekset pöytään. Lämpimän tortillaletun päälle ensin juustoa, sitten muita täytteitä ja taitellaan taskuksi.

Jälkkäriksi sopii tietenkin parhaiten mansikkamargarita.

.riikkis

Feta-aurinkokuivattu tomaatti -muffarit




Tulipa testattua yhtenä iltana iltapalanälkäisenä suolaisia muffinseja. Meillähän ei yleensä leivota oikein mitään, kun varsinkin makeat leipomukset tahtovat jäädä syömättä. Nämä tekivät kauppansa mainiosti ja olivat vielä ihan supernopeat tehdä. Ja täytteitähän voi varioida vaikka miten paljon (rucolaa ja vuohenjuustoa, hmmm).

Ohje on napattu ja vähän muunneltu mainiosta Lettupannusta.

Ainekset:

2,5 dl sämpyläjauhoja
2 dl partaäijää tai muuta maustamatonta jugurttia
1 muna
1 rkl oliiviöljyä
4 silputtua aurinkokuivattua tomaattia
puolikas Patros-fetajuustopalasta
1,75 tl leivinjauhetta
vähän soodaa ja suolaa
kuivattuja yrttejä
päälle unikonsiemeniä

Homma menee niinkin yksinkertaisesti, että kaikki kuivat aineet laitetaan sekaisin omassa kulhossaan. Toisessa kulhossa sekoitetaan jugurtti, muna ja öljy. Sekoita aineet keskenään ja lisää sekaan murustettu feta, saksitut tomaatit ja yrtit. Kaikki sekoitetaan nopsasti sekaisin ja jaetaan noin kuuteen muffinssivuokaan. Päälle vielä siemenet (aurinkonkukan tai kurpitsan sopivivat varmaankin unikonsiemeniä paremmin, mutta kaapista löytyi vain jälkimmäisiä). Paistetaan 225 asteessa noin 12 min.

Minä paistoin muffarit totaalisena heräteostoksena Kokkipuodista hankitussa silikonisessa missä lie pikkukakkuvuoassa, jossa on tilaa kuudelle leipomukselle. Tulipa käytettyä kerrankin tuotakin kapinetta. Toimi kyllä aivan mainiosti. Muffinssit voi kuulemma paistaa vaikka voidelluissa kahvikupeissakin! Hauska idea, eikä tule mitään turhaa roskaakaan paperisista vuoista.

.riikkis

torstai 12. helmikuuta 2009

Lohiperunalaatikko



Tänään oli vuorossa taas arkiruokaa josta saatiin huomiseksi molemmille eväät. Reseptillä tuli siis 4 aika isoa annosta. Hain muuten kaupasta kaikki tarvikkeet, kun mausteita lukuunottamatta ei ollut kaapissa mitään muuta. Kauppaan meni 5,99€ eli just tuommoinen simon vaatehuonehinta.

Kauppalistaa:
1 kg perunoita
300 g marinoituja lohisuikaleita (kerma-hunaja)
150 g pakastepinaattia
1 pieni purjo
1 prk valion 2% ruokakermaa 3,3 dl
pippuria
(valkosipulijauhetta)

Hommahan meni siis seuraavasti. Kuoritaan perunat ja viipaloidaan ne. Pistetään puolet perunoista voideltuun vuokaan ja niiden päälle puolet viipaloidusta purjosta ja pannulla paistetut lohisuikaleet. Lohien päälle loppu purjon puolikas ja loput perunan viipaleet. Molempiin väleihin laitoin perunoiden päälle myllystä pippuria ja hiukan valkosipulia. Lopuksi sekoitetaan kerman joukkoon sulatettu pinatti ja kaadetaan seos vuokaan. Meillä vuoka viihtyi uunissa 50 min ja asteita oli 175. Puolessa välissä jouduttiin laittamaan leivinpaperi vuuan päälle jottei pinta pala.

Tämä oli oikein maukas arkiruoka johon lisää makua saisi helposti juustolla ja oikealla kermalla. Nyt mentiin kuitenkin aika terveellisillä raaka-aineilla jotta voi sitten viikonloppuna taas mässäillä kaikkia herkkuja.

-Pauli-

tiistai 10. helmikuuta 2009

Päivitystauko

Päivitystauko jatkunee vielä viikon verran, tai ainakaan kuvia ei ole luvassa. Minun läppäri-parka putosi sohvalta lattialle koiran oksennusepisodin vuoksi. Toivottavasti kone kuvineen kaikkineen saadaan pelastettua :/

.riikkis

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Blinejä lohella ja smetanalla



Nyt kun lehdet on täynnä bliniohjeita ja kaikkien ravintoloidenkin listat niitä pullistelee, niin piti sitten meidänkin kokeilla. Ohjeita haettiin vähän joka paikasta ja lopulta päädyttiin hesarin ohjeeseen, jota emme kuitenkaan täysin noudattaneet. Blinit paistoimme pikkulettupannulla, kun blinipannua ei kaapista löydy. Tätä blini-ohjetta voin suositella, mutta täytteitä pitää vielä kehitellä.

Blinit, n. 16 pikkuletun kokoista

3 dl maitoa
½ tl kuivahiivaa
1,25 dl tattarijauhoja
0,75 dl vehnäjauhoja
ripaus sokeria
2 munaa
suolaa
2 rkl juoksevaa margariinia

Sekoita jauhot, sokeri ja hiiva kulhossa johon lisäät n. 40 asteisen maidon. Turvota taikinaa tunti ja lisää sen jälkeen loput ainekset. Paista blinit samalla tavalla kuin letut, mutta tee hiukan paksumpia.

Me syötiin blinit savulohen ja smetanan kanssa ja se oli todella hyvää. Teimme lisäksi tartarkastikkeen hesarin ohjeen mukaan mutta se ei ollut kovinkaan hyvää. Pitää joskus koittaa jollain muulla reseptillä koska idea vaikutti hyvältä. Hesarin reseptiin tuli majoneesia, suolakurkkua, tuorekurkkua, sipulia ja mausteet.

Joka tapauksessa blinit oli hyviä ja teemme varmasti uudelleenkin. Seuraavalle kerralle pitää vaan kehitellä hyvät uudet täytteet.

-Pauli-