Kahden edellisen kesän parvekepuutarha saa jatkoa myös tänä vuonna! 2007 kasvatimme lähinnä tomaatteja ja kastelunakki oli melkoinen... Kesällä 2008 parvekkeella kasvoi lauma chilejä (matala ruukussa viihtyvä apache, saatavilla K-raudoista ja vastaavista), jotka tuottivatkin hyvän sadon. Myös parvekelaatikoihin kylvetty salaatti ja rucola osoittautuivat mainioksi. Ja yrtit tietenkin.
Chili-harrastus saa tänä vuonna jatkoa. Tilasin muutama viikko sitten chilimieheltä kahdeksaa eri laatua siemeniä ja ei kun tuumasta toimeen. Valikoimat oli muuten hyvät ja toimitus nopsaa. Mukana tuli hyvät kasvatusohjeetkin. Valitsin puoliksi matalia ruukkulajikkeita ja puoliksi korkeampia lajikkeita, jotka ajattelin laittaa kasvusäkkiin kasvamaan. Paitsi jos satutaan asumaan kesäkuun alussa maalla, niin sitten niille on parasta nikkaroida kasvihuone. Yritin valita tällä kertaa miedompia lajikkeita, koska tuo viime kesän apache oli melkeinpä liian tulista ruoanlaittoon.
Päätin testata muovista minikasvihuonetta, joka osoittautuikin erittäin hyväksi ratkaisuksi. Nopeimmat chilit lähtivät kasvuun jo kuudessa päivässä, hitaimpia odotellaan nyt puolitoista viikkoa kylvämisestä edelleen. Normaali itämisaika taitaa olla pari-kolme viikkoa. Samaan aikaan laitettu sitruunaruoho lähti muutamassa päivässä, samoin basilika. Rosmariini miettii vielä.
Yritin kehittää numerointisysteemin laatikon reunaan, että pysyisin kartalla lajikkeista. Laatikosta löytyy nyt yrttien lisäksi kuutta eri lajiketta ja epäilen, etten tunnista niitä aikuisenakaan ellen tiedä nimeä. Nyt huomasin, että ensiksi itäneet kurottelevat pian kasvatuslaatikon kattoa, joten täytynee kirjoittaa lajike jokaiseen purkkiin kun alkaa siirrellä taimia pois laatikosta.
C. baccatum (PI 260560, tulisuusaste 1-2) näyttää olevan nopein kasvaja.
.riikkis
lauantai 21. helmikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Mielettömän hieno chilitarha ja tosi kivat kuvat!
Kiitos kehuista :) Kovasti nuo pienet taimet kaipaisivat jo kevätaurinkoa... Ellei pian ala paistaa, niin täytyy kehittää niille joku kasvilamppusysteemi.
.riikkis
Lähetä kommentti