sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Sushia, osa kaksi



Joskus harvoin tulee sellaisia vieraita, joille on ihan supervaikea keksiä tarjottavaa. Yleensä nämä tyypit on sellaisia, jotka on jo kokkailleet kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kuten vanhempani. Heitä on miltei mahdoton yllättää ruoalla. Nyt onnistuttiin sushilla, jota mutsi ei ollut maistanut koskaan ja isän kokemukset rajoittuivat Japanissa testattuun ihan aidosta raa´asta kalasta valmistettuun perinneruokaa. Luvattiin tehdä länkkäriversio ilman kalansilmiä sun muita kummallisuuksia.

Nori-arkin päälle tuli riisin lisäksi seuraavanlaisia täytteitä:

avokado-porkkana-ruohosipuli
katkarapu-tuorejuusto-kurkku
lohi-avokado-ruohosipuli
kana-porkkana-ruohosipuli

Tuorejuuston käyttäminen bongattiin Ruokasuosikit: sushi -nimisestä keittokirjasta, jossa esitellään aika länsimaisia sushi-versioita. Vai miltä kuulostavat majoneesi, munakas, rucola ja pesto? Kirjassa on kuitenkin paljon hyviä ideoita ja tuo ruohosipuli-tuorejuusto toimi mun mielestä oikein hyvin sushissa.

Sakea ei ollut, koska sakenhakija oli omien sanojensa mukaan lannistunut sakeasta lumipyrystä. Ei se mitään, aika pahaahan tuo kyseinen juoma onkin. Valkkari sai luvan hoitaa saman asian.

.riikkis

Lohi-pinaattipiirakka

Aina ei jaksa tehdä kaikkea itse ja nyt oli yksi kerta niistä. Lauantaivieraille piti saada syötävää nopsaan ja päädyttiin lohi-pinaattipiirakkaan. Pohjan virkaa sai hoidella kaupan pakastealtaasta napattu Sunnuntai ruis-perunataikina. Se on muuten hyvä tuote! Pohjastakin tulee parempi kun mukana on muuta kuin vehnäjauhoa. Voisihan tuollaisen varmaan tehdä itsekin, jos aloittaisi keittelemällä perunat ensin... No näin pääsee pari askelta helpommalla.

Ainekset:

kaksi pussia pakastepinaattia
paketti fetajuustoa
sopiva siivu savulohta
punasipuli
kaksi munaa
ruokakerma
mustapippuria, chipotle-kastiketta
piirakkapohja

Piirakkapohja sulaa noin puolessa tunnissa. Sillä välin freesataan pannulla sipuli ja lisätään sekaan sulatetut ja valutetut pinaatit ja mausteet paistellaan hetki. Piirakkapohja taputellaan vuoan pohjalle ja paistetaan ensin reilut 5 min (ihan vain siksi, että tällaisissa piirakoissa pohjalla on usein tapana jäädä raa´aksi). Sen jälkeen pohjalle levitetään sipuli-pinaattiseos, kalasiivut, fetapalat ja kerma-munaseos. Paistetaan vielä 20-25 min tai kunnes täyte on saanut vähän väriä.

Viisi henkilöä tuhosi piirakan alta aikayksikön. Hyvä siitä tulikin.

.riikkis

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Kolmen juuston kesäkurpitsat


Tuli hiukan huono kuva kun tästä ei oikein kokonaisuus selviä. No mutta kuvassa on siis lasinen vuoka, jonka pohjalle on laitettu 10 kappaletta sentin paksuisia kesäkurpitsaviipaleita ja niiden päälle täytteet. Ja näistä tuli todella hyvää, mutta mikäs ruoka ei hyvää olisi jos siihen laittaa riittävästi juustoa. Oikeestaan koko sapuskan idea lähti jälleen kerran siitä, mitä kaapista sattuu löytymään ja juuston jämiä siellä oli.

1 kesäkurpitsa
2 herkkusientä
2 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 tomaatti
1 rkl salsaa
vuohenjuusto-ruohosipuli tuorejuustoa
aurajuustoa
parmesaania
1 rkl tomaattipyrettä
chipotlekastiketta
suolaa
pippuria

Leikkaa kesäkurpitsa sentin paksuisiksi viipaleiksi ja koverra niitä hiukan toiselta puolelta, jotta täytteet pysyy niissä paremmin. Tämän jälkeen voit asetella ne vuokaan. Seuraavaksi pilko sienet, sipuli ja valkosipuli pieneksi ja laita ne pannulle paistumaan. Mausta lähes kypsät kasvikset tomaattipyreellä, salsalla, chipotlella, suolalla ja pippurilla. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa raa'at, täyttämättömät kurpitsat uuniin vuokansa kanssa. 175 astetta ja 7 minuuttia.

Kun kurpitsat on kypsyneet sen 7 min niin voit ottaa ne uunista ja aloittaa täyttämisen. Ensin koverrettu kohta täyteen tuorejuustoa ja sen päälle pannulla tehty sörsseli. Sitten pieneksi pilkottu tomaatti, parmesanlastuja ja aurajuustoa. Takaisin uuniin n. 12 minuutiksi ja valmista on.

Me syötiin tätä kermaperunoiden kanssa kun niitäkin oli edelliseltä päivältä jäänyt, joten näin saatiin kunnon annokset. Kävisivät varmaan hyvin riisinkin kanssa, jos tekisi riisille vaikka jonkun hyvän jugurttikastikkeen. Näin taas tällä kertaa....

-Pauli-

Korianterikanaa ja dippiä


Näyttääpä tämäkin annos vaisulta. Valkoinen lautanen, jugurttikastike, valkoista riisiä ja kanafilepihviä. Hyvää se oli, vaikkei ehkä niin herkulliselta näytäkään. Pitää varmaan ostaa jonkun muunkin värisiä lautasia kuin valkoisia.

Oli kaupassa pehmeän pippurinen marinoitu kanafilepihvit tarjouksessa ja tuli sitten ostettua niitä, vaikka yleensä en mielellään marinoitua lihaa ostakaan. Nyt kun se oli niin paljon edullisempaa, niin tuli siihen sorruttua.

Homma lähti käyntiin fileiden pesulla. Ensin kaikki marinadi pois ja sitten marinoimaan uudelleen. Senkin tein helpon kautta ja käytin valmiita marinadeja. Tein sekoituksen Santa marian sweet pineapple glazesta ja Spice upin valkosipuli & korianteri marinadista. Yhdistelmä oli kyllä todella hyvä ja näin fileistä tuli erittäin maukkaita. Fileet paistoin uunissa.

Ruuan kruunasi jugurttidippi, siitäkin kirjoittaisin reseptin mutta kun en muista mitä siihen laitoin ja ainakaan kuinka paljon. Teen dipit aina fiilispohjalta ja siksi niistä on vaikea kirjoittaa reseptiä kun ei oikeesti tiedä yhtään kuinka paljon mausteita siihen laittaa. Kokeilkaa kuitenkin jotain tämän tapaista versiota:

2 dl turkkilaista jugurttia
20 sitruunamelissan lehteä silputtuna
10 basilikan lehteä silputtuna
2 cm purjon vartta pieneksi pilkottuna
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sweet chili kastiketta
1 tl sokeria tai hunajaa
2 rkl raastettua parmesaania
liraus sitruunamehua
suolaa
pippuria
chiliä jos tuntuu ettei muuten ole maukasta.

Dipin on kuitenkin tarkoitus olla raikas ja hiukan hapan joten chilin ei tarvitse maistua läpi. Dippiä voi käyttää sekä kanan että riisin kanssa.

-Pauli-

sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Soijarouhetacot afterski-henkeen



Oltiin perjantaina porukalla sappeessa laskemassa ja hyvän laskupäivän jälkeenhän ei voi muuta kuin viettää afterskitä. Siihen tarvittiin sauna, olutta, mustikkakiisseliä ja sapuskaa. Sapuskan piti olla helppo ja semmoinen joka olisi kaikkien makuun edes suunnilleen. Joten päädyimme tacoihin ja salaattiin.

Tacot:
1,5 pkt mini taco tubseja n. 20 kpl
1 pss taco spice mix, smoked chili & garlic 35g
1 tl salsa de chile chipotle kastiketta
3 dl tummaa soijarouhetta
1 prk salsaa
1 pss punainen emmental juustoraaste 150g
5 tomaattia
1 prk guacamole dippiä

Tacojen teko aloitettiin keittämällä soijarouhe 7 dl:ssa vettä tacomausteseoksen kanssa. Keitin sitä n. 10 min ja sen jälkeen paistoin vielä pannulla ainakin 5 min ja lisäsin siihen chipotlekastikkeen. Tacokuorien pohjalle laitoin ensin ruokalusikallisen salsaa ja päälle 2 rkl soijarouhetta. Sen jälkeen 175 asteiseen uuniin n. 10 minuutiksi. Muut ainekset laitoimme pöytään esille josta kaikki saivat lisäillä niitä mielensä mukaan. Tomaatit pilkottiin aika pieniksi. Kattauksestakin tuli hieno kun oli useita kulhoja pöydässä.

Salaatin teko aloitettiin kastikkeella:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa balsamicoa
liraus sitruunamehua
1 puristettu valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria

Salaatti:
1 pss jäävuorisalattia
1/3 hunajameloni
200g fetaa
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
valmiin salaatin päälle kastike

Ruokaa tuli niin paljon että riitti hyvin viidelle nälkäiselle ja itse sain vielä seuraavana päivänä kolme tacoa iltapalaksi. Soijarouheen tilallehan voi laittaa jauhelihaa. 600g on varmaan aika vastaava määrä. Meistä kun yksi oli kasvissyöjä niin tyydyimme rasvattomaan soijarouheeseen.

-Pauli-

Paulin mustikkakiisseli


Tässä kuvassa on Paulin mustikkakiisseli. Kiisseli on mintun ja mustikan makuinen pehmeä ja raikas alkoholipitoinen mustikkajuoma. Juoma toimii hyvin tarkoituksessa jossa otetaan nopeita nousuja tai poistetaan orastavaa krapulaa. Sopii siis myös aamiaiseksi esimerkiksi festareilla. Juoma nautitaan kylmänä.

Ainekset: 4cl Talvisota-minttuvodkaa ja loppu shottilasi Valion mustikkakeittoa.

Juoman kannattaa antaa olla valmiina noin minuutin jotta ainekset sekoittuvat oikein. Alkumaku on kirpeän minttuinen mutta perässä tuleva mustikka vie suusta kaiken poltteen pois.

-Pauli-

Mustajuurigratiini

Lainasin kirjastosta Roland Perssonin kirjan "Juuri kuten haluatte", josta löytyy nimensä mukaisesti juuresruokia. Suurin osa ohjeista on mun mielestä vähän turhaa hifistelyä, mutta tämä gratiini vaikutti hauskalta. Ja koska en ollut tehnyt aiemmin mustajuuresta mitään, mutta onnistuin löytämään niitä Prismasta, niin sunnuntairuoka oli siinä.

Mustajuurigratiini (4 annosta)

800 g mustajuuria
150 g korvasieniä tai huhtasieniä (minä laitoin ihan vaan herkkusieniä)
50 g voita
2 salottisipulia
200 g purjosipulia
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl kanalientä (laitoin kasvislientä)
3 dl kermaa
1 munankeltuainen
50 g raastettua parmesaania
suolaa, pippuria

Pese ja kuori mustajuuret. Leikkaa ne 5 cm pituisiksi paloiksi ja keitä pehmeiksi suolavedessä (noin 20 min). Puhdista sienet ja pilko salottisipuli. Leikkaa purjo sentin paloiksi. Paista sieniä voissa ja lisää sekaan salottisipuli. Paista vielä hetki ja ripottele ruokalusikallinen jauhoa sekaan.
Lisää kasvisliemi ja keitä hetken aikaa. Lisää kerma ja keittele kokoon muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla (minusta tämä ei kaivannut enää ekstrasuolaa). Lisää sekaan purjot ja munankeltuainen.

Laita mustajuuret vuokaan ja kaada sienikastike päälle. Ripottele päällimmäiseksi raastettu parmesaani. Paista 225 asteessa hetken, että juusto saa vähän väriä pintaan.

Tehtiin tätä lohen lisäkkeeksi ja oltiin molemmat samaa mieltä, että toimisi varmaan vaalealihaisen kalan kanssa paremmin. Mustajuuri maistuu vähän parsalta ja kirjan mukaan sitä sanotaankin köyhän miehen parsaksi. Kirja kertoo senkin, että mustajuurta on viljelty Suomessa 1700-luvulta alkaen. Kilon pussista jäi vielä vähän yli, joten täytyypä testata vielä sosekeittoa.

.riikkis

Caipirinha -juustokakku


Elämäni ensimmäinen juustokakku! Torstaina tuli sellainen fiilis, että perjantain afterski -menoon voisi tehdä juustokakun. En ollut koskaan aiemmin moista tehnyt ja epäilykseni asian suhteen oli, että homma on liian suuritöistä ja tarkkaa. Aikani googletettua tulin siihen tulokseen, että voisihan sitä aina kokeilla. Tarpeeksi yksinkertainen ohje löytyi Hellapoliisista ja osoittautuikin ihan mainioksi.

Kakkuun tarvitaan:

Pohja:
200 g piparkakkuja tai digestivejä murustettuna
100 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
5 liivatelehteä
2,5 dl Flora vispiä/kermaa vaahdotettuna
200 g vaniljan makuista tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta
1 pss Santa Marian Caipirinha Drink Mix -seosta
3 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl kylmää vettä

Ensin tehdään pohja. Keksit laitetaan pakastepussiin ja nuijitaan vaikka lihanuijalla murusiksi. Kannattaa muuten käyttää sitä puista päätä, eikä metallista. Minun rouhimisoperaatio nimittäin päättyi pussin hajoamiseen. Sulatettu voi sekoitetaan keksimurusiin ja taikina taputellaan irtopohjavuoan pohjalle, mihin on ensin viritetty pohjan kokoinen leivinpaperi (ilman tätä kakku ei irtoa vuoasta, eli suhteellisen kannattava toimenpide).

Täyte tehdään vatkaamalla kerma ja sekoittamalla siihen tuorejuusto, drinkkimix, tomusokeri ja vaniljasokeri. Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä täytteenteon ajan. Sen jälkeen ne puristetaan kuivaksi ja sekoitetaan puoleen desiin kiehuvaa vettä. Mutta ei siis kuitenkaan missään nimessä keitetä. Liivatevesi saa jäähtyä hetken ja sitten se sekoitetaan hitaasti muuhun täytteeseen. Valmis täyte laitetaan kakkuvuokaan ja kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Mietin kuumeisesti että millä tuon ällöttävän liivatteen voisi korvata, mutta en keksinyt. Liivatehan valmistetaan sian nahasta ja näin lihattomalla ruokavaliolla kuulostaa vähän inhottavalta. Toisaalta liivatetta löytyy myös monista karkeista ja eläinperäistä juoksetetta juustoista... Jos olisi oikeasti tarkka näissä, niin menisi vähän vaikeaksi. Mutta kaikki kunnia niille, jotka jaksavat!

Kakusta tuli oikein mainio ja limen makuisena se sopi afterskin meksikolaiseen teemaan. Aloin heti miettiä, miten siihen voisi kesällä siivuttaa mansikoita päälle... Ihan loistavaa varmasti! Mutta koko juustokakkuoperaatio yllätti helppoudella ja nopeudella. Aikaa meni saman verran kuin johonkin ihan perusporkkanakakkuunkin.

.riikkis

maanantai 16. maaliskuuta 2009

Indonesiahenkinen nuudeliwokki



Maanantaina tein tuommoisen viiden hengen annoksen wokkia. Wokkia on tullut tehtyä ennenkin mutta nyt jotenkin onnistui todella hyvin. Wokkiin tarttee aika paljon aineksia, mutta tekeminen on helppoa kun vaan jaksaa pilkkoa.

1 vihreä chili
3 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
1 porkkana
5 herkkusientä
3 munaa
1 pieni kiinankaali
3 kerää porkkananuudeleita
1 rkl kalakastiketta
suolaa
mustapippuria
kourallinen cashewpähkinoitä
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
3 rkl maustettua wokkikastiketta tai 2 rkl soijakastiketta
250g katkarapuja

Homma alkaa pähkinöiden paahtamisella ja nuudeleiden keittämisellä. Paahdetut pähkinät sivuun ja sitten wokin tekoon. Pilko chili ja valkosipulit todella pieneksi ja pistä hetkeksi wokkipannuun reiluun öljymäärään paistumaan. Lisää pilkotut sipulit ja porkkanat. Paista hetki ja lisää herkkusienet. Kun kasvikset on lähes kypsiä niin lisää kolme munaa, joiden rakenteen olet rikkonut jo valmiiksi vaikka lasissa. Sekoita ja munat wokin sekaan ja lisää pilkottu kiinankaali ja mausteet. Paista ja sekoittele hetki, kunnes lisäät kypsät nuudelit ja pähkinät. Kun wokki on lähes valmis, lisää vielä sulat katkaravut ja sekoita ne wokkiin.

Pannu pöytään ja syömään. Me ollaan ostettu Indonesiasta makeaa soijakastiketta ja chilikastiketta, joita sielläkin käytettiin pöytämausteena. Lisäillään sitten niitä jos ei ole valmiiksi tarpeeksi tulista. Ensi kerralla koitan tehdä perinteisen thaimaalaisen pad thai -wokin tai sitten soijasuikalewokin. Pad thaihin olisi kyllä semmoinen hyvän oloinen kastike valmiina.

-Pauli-

Superleipä tonnikalasta


On tullut tehtyä tänne lohi-ciabatta joskus aikaisemmin. Tämä on melkein sama leipä, mutta nyt tonnikalapihvistä. Ensin pitäisi sulattaa tonnikalapihvit, ellei ole sattunut kalatiskiltä ostamaan valmiiksi sulatettuja pihvejä. Suomesta kun ei täysin tuoretta pihviä saa. Sulaneeseen tonnikalaan hieroin hiukan pippuria, suolaa ja chipotlekastiketta. Pihvi sai marinoitua jonkin aikaa ennen paistamista. Ainakin sen mitä uuni lämpiää. Pihvistä tulee hyvä kun paistaa sen riittävän kuumalla parilapannulla. Jos vielä onnistuu saamaan kypsäksi vain kerran kääntämällä, niin aina vaan parempi.

Uunissa lämmitetään paistovalmis ciabattaleipä. Meitä kun oli kaksi, niin käytettiin vaan puoliksi jaettu pohja ja jätettiin kannet aamiaiselle. Ensin lämpimälle leivälle levitin garlic-salsaa ja sen päälle salaattia. Salaatin päälle lämmin paistettu muna, juusto ja tonnikalapihvi. Juusto on hyvä laittaa tuohon lämpimien raaka-aineiden väliin, jotta sulaa sopivasti. Me laitoimme vielä tomaattia, punasipulia ja marinoituja valkosipulinkynsiä.

Leipä riitti hyvin pääruuaksi ja voihan siihen tehdä lisäksi vielä ranskalaisia, jos epäilee ruuan riittävyyttä.

-Pauli-

Sunnuntai-iltapäivän bruschettat


Tultiin sunnuntaina ulkoilemasta ja oli pikkaisen nälkä. Ei kuitenkaan viitsitty tehdä vielä päivällistä kun kello oli vasta kaksi iltapäivällä, joten piti saada vähän välipalaa. Kaapissa oli hiukan ei niin tuoretta leipää ja muutamia muita sopivia bruschettatäytteitä, joten lähdin työstämään välipalaa niistä.

Leikkasin Luoman ruisvehnäleivästä muutamia sopivia palasia ja pistin ne 3 minuutiksi uuniin (n. 175 astetta), niin että pinnasta tuli hiukan rapea. Pinnalle levittelin Pirkan Välimeren tahnaa, vihreää chilikastiketta, mustapippuria ja valkosipulirouhetta. Leivät takaisin uuniin n. 3 minuutiksi. Loput täytteet sitten levittelimme oman maun mukaan. Molemmille tomaattia, savujuustoa ja basilikaa. Minulle vielä lisäksi pepperonimakkaraa.

Bruschettojen kyytipojaksi keittelin pannullisen teetä ja näin saatiin nälkää siirrettyä ainakin kaksi tuntia eteenpäin. Oli herkullisen näköistä ja hyvää.

-Pauli-

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Inkiväärimuffinssit


Minä en voi sietää sanaa muffini. Mikä ihmeen muffini? Kuulostaa pelottavasti paitulilta. Se on muffinssi ja sillä hyvä. Kuten on aina ollutkin, ainakin ennen kuin trendikkäitä muffineja alettiin tehdä kaikissa naistenlehdissä.

Tämä ohje on jo useaan kertaan täälläkin lainatusta Kiskola&Miettusen kirjasta HOT chiliä ja muita mauste-elämyksiä. Kirja on kyllä osoittautunut hyväksi ostokseksi.

Ainekset:

4 dl vehnäjauhoja tai riisijauhoja
1 1/2 dl raakaruokosokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
50 g raastettua tummaa suklaata
1/2 dl raastettua tuoretta inkivääriä (korvasin 2 tl inkivääritahnaa)
1 kpl rouhittua tähtianista (ei löytynyt kaapista, laitoin sen sijaan 1 tl kanelia)
1 muna
3 dl maitoa tai riisimaitoa
2 rkl voisulaa

Ensin sekoitetaan kuivat ainekset ja lisätään sekaan raastettu suklaa. Toisessa kulhossa sekoitetaan muna, maito ja voisula. Ohje käskee vatkata hetken, mutta sähkövatkainta tämä ei ainakaan tarvitse. Seokset yhdistetään ja sekoitetaan taikinaksi. Jaetaan muffinssivuokiin ja paistetaan 175 asteessa noin 20 min. Taikinasta tulee noin 8 muffinssia.

Raakaruokosokeri on muuten tosi toimiva tällaisissa leivontajutuissa. Itselle se oli ihan uusi tuttavuus, mutta tuossa HOT -kirjassa sitä käytetään monessa ohjeessa. Tein yhtenä iltana makeannälän iskiessä ihan peruskauralastutkin sillä ja hyvät tuli.

.riikkis

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Papuburritot



Tänään oli vuorossa viikonloppuruokaa, eli papuburritot. Tai no mun kappaleissa oli myös kanaa, mutta sitähän on helppo lisätä mihin vaan. Tämä on semmoinen ruoka millä tulee usein herkuteltua samaan tapaan kuin tortilloilla. Ohjeella tulee 6-8 burittoa täytteen määrästä riippuen ja siitä jatkaako niitä kanalla.

8 kpl tortillalättyjä
1 suippopaprika
1 punasipuli
1 tlk valkopapuja tomaattikastikkeessa
1 tlk cheddarjuustokastiketta
maustamiseen:
suolaa
pippuria
2 rkl salsaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl chippotle kastiketta
valkosipulin kynsi
3/4 vihreä chiliä
ripaus punaistachilitahnaa

Maustamisen voi hoitaa helpoiten laittamalla 1 dl salsaa, suolaa ja pippuria, mutta itse tein nyt tuolla yllä olevalla reseptillä.


Pilko sipuli ja paprika suikaleiksi. Paista ne pannulla puristetun valkosipulin ja chilin kanssa. Lisää loppuvaiheessa pavut joista on tomaattikastike valutettu pois. Mausta lopuilla mausteilla ja anna hautua hetki. Jos teet salsalla niin lisää se heti papujen jälkeen ja unohda muut mausteet. Varsinkaan chiliä ei silloin kaipaa lisää. Jos haluat lisätä niihin kanaa kuten omaan annokseeni lisäsin niin nyt on hyvä hetki paistaa kanasuikaleet. Marinadissa tai ilman. Mistä itse tykkäät.

Laita seosta 4 rkl jokaisen tortillan keskelle riviin ja kääri torillat rullalle. Rullat uuniin 175 asteeseen ensiksi 4 minuutiksi, jonka jälkeen laitetaan juustokastike päälle ja takaisin uuniin 2 minuutiksi. Jos on isompi porukka niin juustokastikkeen voi lämmittä vesihauteessa tai mikrossa ja laittaa kulhossa esille pöytään mistä kukin laittaa sitä haluamansa määrän.

Näin tänään.... janyt jälkkäriksi hyvä olut.

-Pauli-

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Halloumia uuniomeletissä


Tehtiin sunnuntaina uuniomelettia aamupalaksi ja oli kyllä taivaallisen hyvää. Ohje löytyy Ketsuppinen nimisestä ruokablogista. En ollut koskaan aiemmin uuniomelettia tehnyt, mutta varmasti teen joskus uudestaan. Tämä olisi hyvä aamiaisen lisä jos olisi vaikka neljä henkilöä aamupalalla. Kahdelle ehkä hiukan liikaa kun ei viitsi sitten enää paljon muuta syödä. Lupasin että tätä saa sitten brunssilla kun joskus oman ravintolan omistan.

-Pauli-

Pizzapäivä!



Sunnuntai on pizzapäivä! Ainakin silloin se on pizzapäivä jos on ollut ihan huippu keikalla edellisenä yönä. Itse kun olen joskus ollut pizza-ammattilainen niin minulla on tietty kunnioitus hyvää oikein valmistettua pizzaa kohtaan. Semmoista en ole vielä koskaan onnistunut kotona aikaan saamaan, mutta nyt oli jo hyvä yritys. Pizzassahan on kolme perusosaa. Pohja, tomaattikastike ja juusto. Pohja on näistä vaikein ja se mihin on kuitenkin helpoin itse vaikuttaa. Lähdetään siis sen tekemisestä. Oikea taikinahan saa nousta ainakin 15 tuntia, mutta semmoista pohjan reseptiä en vaan ole mistään löytänyt, joten mennään tällä Jamie Oliverin kirjasta löytyneellä jota olen pikkaisen itse muunnellut:

50g hiivaa
2 rkl hunajaa
5 dl lämmintä vettä
5 dl sämpyläjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

1. Liuota hiiva ja hunaja lämpimään veteen.
2. Kaada jauhot ja suola isoon kulhoon ja tee keskelle monttu johon kaadat hiiva-vesiseoksen. Sekoita jauhot seokseen kunnolla, niin että taikina on tasaista.
3. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista ainakin 10 min. Mitä kauemmin vaivaat sitä parempi taikinasta tulee ja sitä enemmän syntyy sitkoa. Sitko on tärkeää kun venyttelet taikinan käsin pöydällä. Hyvä taikina kestää heittelyä ja venyttämistä todella paljon.
4. Kohota taikinaa vähintään 40 min.
5. Irroita taikina jauhoisilla käsillä kulhosta jauhoiselle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois. Vaivaa siis ainakin minuutti. Me teimme tuosta taikinasta kaksi uunipellin kokoista pizzaa ja yhden leivän. (Leivän taikinaa kannattaa kohottaa vielä 20 min. Vaivata sen jälkeen ilmat pois, muotoilla leipä ja antaa sen kohota vielä ainakin 30 min uunipellillä ennen paistoa).
6. Venyttele taikina pöydällä sen kokoiseksi että mahtuu pellille tai paistokiven päälle. Älä käytä missään nimessä kaulinta. Oletko koskaan nähnyt oikeassa pizzeriassa käytettävän kaulinta? Kauliminen tekee pohjasta sitkeän.

Seuraavaksi tulee tomaattikastike. Itse kun olen hiukan laiska tomaattikastikkeen tekijä niin käytän pohjana muttin paseerattua tomaattia. On mielestäni paras tomaattikastike mitä olen kaupasta ostanut. Tämä määrä riittää helposti kahteen pellilliseen pizzaa.

1 prk mutti paseerattua tomaattia
1 valkosipulinkynsi
1,5 rkl kuivattua basilicaa
pippuria
suolaa
2 tl sokeria
1 tl sambal oelekia

Keitä näitä kattilassa miedolla lämmöllä 20 min, saadaksesi maun hiukan pehmenemään. Kun nostat kannen niin tuoksu on aivan mahtava.

Loppu pizza onkin sitten hyvä tehdä omista lempitäytteistä ja niihin en hirveesti halua puuttua. Juusto kannattaa kuitenkin valita hyvin. Itse pidän valion pizzajuustosta, koska se levittyy hyvin ja siinä on sopivasti rasvaa sekä makua. Pitää vaan muistaa että pizzan täytteissä usein pätee sanonta "vähemmän on enemmän". Sopivasti laadukkaita täytteitä jättää tilaa myös hyvän pohjan ja tomaattikastikkeen maulle.

Pizzan rakentamisessa juusto tulee jättää pohjalle tomaattikastikkeen päälle ja vasta sen jälkeen muut täytteet kypsymisjärjestyksessä. Hitaimmin kypsyvät, kuten sipuli ja paprika päälle. Helposti kuivuva tonnikala alle ja niin edespäin.

Meillä kun ei leivinuunia eikä pizzakiveä ole niin paistetaan pizza 250 asteisessa uunissa 12 min valmiiksi kuumennetun pellin päällä.

Niin ja kuvassa olevassa omassa pizzassani täytteinä oli kanaa, herkkusientä, punasipulia, kirsikkatomaattia ja haloumijuustoa. Ainoastaan kana oli paistettu ensin ja muut kypsyi sopivasti uunissa pizzan päällä. Vaimo jätti kasvissyöjänä kanan pois, mutta lisäsi valmiiseen pizzaan tuoretta basilicaa. Rucolaa olisi varmasti laittanut jos olisi kaapissa ollut.

-Pauli-

Sunnuntaipannukakut Leivintuvassa


Meillä on ollut jo pidempään hauska tapa käydä sunnuntairetkellä laamakahvilassa, oikeasti siis Kahvila Leivintuvassa Pekolassa eli Hattulassa. Paikka on aivan täydellinen aurinkoisina kesä- tai syyspäivinä, kun kahvilan pihalle tuodaan pitkät puiset pöydät. Näin talvella kahvittelu tapahtuu itse leivintuvassa, joka mahtaa olla ainakin sata vuotta vanha.

Kahvilasta löytyy aivan mainioita pannukakkuja, pannukahvia, haudutettua teetä ja Laitilan limppareita. Minun vakkari on pannukakku omenahillolla ja kermavaahdolla, Pauli suosii vaniljajätskitäytettä. Laitilan Lemona -limppari on suora paluu lapsuuden lauantai-iltoihin ja saunanjälkeisfiilikseen, kun juotiin pienistä lasipulloista Palmaa. Miksihän muuten Hartwall ei enää valmista tuota mahtavaa limsaa, mikä todellakin hakkaa kaiken maailman pepsimaxit mennen tullen?

Leivintuvassa aika todellakin pysähtyy. Liian kiireellä sinne ei kannata lähteä, sillä palvelu on aika hidasta... Mutta mihin sitä sunnuntai-iltapäivänä nyt voisi kiire ollakaan? Bonuksena samalta tilalta löytyy valikoima alpakoita, joita voi käydä ihmettelemässä aidan takaa. Maissi-mäyräkoira työnsi kerran naamansa aidanraosta ja sai ison nuolaisun ystävälliseltä alpakkapojalta.

Hinnat ovat varsin kohtuulliset, kahden henkilön pannukakut, kahvi ja limppari maksavat 12 €.



.riikkis

lauantai 7. maaliskuuta 2009

Hot Mojito - Believe or hot


Kuulostaa monen mielestä varmaan uskomattomalta että kuuma mojito voisi olla hyvää, mutta se vaan on. Itsellä kun flunssaa pukkaa jo kuudetta päivää niin ei tässä voi enää laakereillaan levätä, vaan on toimittava ja hoidettava itseään kunnon rohdoilla. Kuuma mojito on niin hyvä yrttijuoma ettei mitään rajaa (lasketaanhan rommi yrtiksi?). Tämän juoman olen joskus saanut Voudin Kellarista Hämeenlinnassa yhden tutun baarimikon tekemänä. Olen koittanut myös tilata muualta, mutta kaikki eivät suostu tekemään kun ei kuulemma mojitoa voi kuumana tehdä. Ihmetelkää itse ja kokeilkaa.

4-6 cl vaaleaa rommia, Havana club blanco
puolikas lime kuuteen osaan
7 mintunlehteä
1 tl fariinisokeria
kuumaa vettä

Murskaa lime, sokeri ja minttu kunnolla mukin pohjalle. Lisää rommi ja kuuma vesi. Sekoita lusikalla. Nauti kuumana pillin kautta.

-Pauli-

perjantai 6. maaliskuuta 2009

Sitruunainen katkarapurisotto


Tuli tehtyä tämmöinen risotto kaapissa valmiina olevista aineksista ja hyvää tuli. Usein risottoon olisi hyvä lisätä valkkaria mutta tämä ei sitä kaipaa. Oli myös hyvää vaihtelua, kun oli jo pari päivää syönyt soijamakaroonilaatikkoa.

3 dl risottoriisiä
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
250g katkarapuja
2,5 dl parmesanraastetta
kourallinen basilikaa
puoli kourallista sitruunamelissaa
2 rkl teryakikastiketta
suolaa
pippuria
1 sitruunan raastettu kuori
oliiviöljyä

Risoton tekeminen on hiukan pitkäveteistä ja monimutkaisen kuuloista hommaa, mutta ei kannata välittää siitä. Oikeesti se käy nopeasti ja helposti vaikka ohjeet kuulostaakin pitkiltä.
Suikaloi porkkanat pieniksi ja paista ne pannulla öljyssä kypsiksi, suolalla ja pippurilla maustaen. Valmiit suikaleet siirrät sivuun. Seuraavaksi paistat silputun sipulin pehmeäksi puristetun valkosipulin kanssa runsaassa öljyssä.

Sipulin ollessa kypsää lisää riisit sekaan ja kuullota kiiltäväksi n. 3 min ajan. Lisää teryakikastike ja 1 dl kuumaa vettä (esim vedenkeittimestä). Anna veden imeytyä kokonaan kunnes lisäät taas uudelleen kuumaa vettä ja annat sen imeytyä riisiin. Jatka veden lisäämistä samalla tavalla niin kauan kunnes riisi on kypsää.

Riisin kypsyttyä lisää pannuun valmiit porkkanat, silputut yrtit ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita ainekset sekaisin ja lisää vielä lopuksi parmesanraaste sekä sulatetut katkaravut. Lisää vielä pippuria ja suolaa jos siltä tuntuu. Suolaa tuskin tarvitsee, mutta pippuria tämä yleensä kaipaa. Näin risotto on valmis ja sopii hyvin pääruuaksi tai vaikka vain lisukkeeksi, on muuten hyvää ja raikasta.

-Pauli-

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Itä-Euroopan kierrosta


Tuli tehtyä tuossa viime viikolla pieni Itä-Euroopan tournee; Tallinna-Riika-Banska Bystrika-Wien-Budapest-Bratislava. Reissulta tarttui mukaan taas hiukan mausteita ja muuta sapuskaa. Kaikki ei näköjään tullut edes kuvaan. Ensimmäisenä tuli ostettua Riiasta teetä kun käytiin semnmoisessa hienossa teetalossa joka oli keskustassa joen rannalla. Budapestissä kun on mahtavia kauppahalleja niin tuli haettua niistä pähkinöitä, paria chilimaustetta, kebabmausteseos, barbeque-kastiketta ja jotain mexicolaista kastiketta. Puolasta tuli ostettua pullo tequilaa ja lopuksi vielä Tallinnasta vodkaa, salamia ja savujuustoa. Jos lauantaina tulee saatua aikaan jotain illanistujaista ennen Röyhkä-Rättö-Lehtisalo keikkaa niin ajattelin tehdä ainakin savujuustosta ja salamista tapaksia. Näin tällä kertaa....

-Pauli-

Mozzarellalohi ja uunikasvikset


Kun tuli koko viime viikko syötyä ravintoloissa pihvejä tai roskatuokaa, niin maanantaina tekikin mieli jo jotain kevyempää ruokaa. Tehtiin sitten Iltalehden ohjetta hiukan muunnellen mozzarellalohta, uunikasviksia, villiriisiä ja jugurttidippiä.

Lohi:
600g lohifilettä
150g mozzarellaa
pippuria
suolaa
1 rkl vaaleata balsamietikkaa
2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa loheen 2-3 cm välin viiltoja nahkaan saakka. Sivele lohi oliiviöljy-balsamietikka kastikkeella ja hiero vielä pinnalle pippuria ja suolaa. Anna maustua hetken aikaa ja laita lopuksi loheen leikatuihin viiltoihin mozzarellaviipaleita.

Uunikasvikset:
Suippopaprika
pieni kesäkurpitsa
punasipuli
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 tl sokeria
suolaa pippuria
2 rkl oliiviöljyä

Pilko kasvikset lohen reunoille omiin ryhmiin lajitellen. Kaada kasvisten päälle lopuista aineksista sekoitettu kastike. Kasvikset ja lohi kypsyy samassa ajassa. Eli 200 astetta ja 20 min.

Jugurttidippi:
2 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl sitruunamehua
kourallinen sitruunamelissan lehtiä silputtuna
1 tl sokeria
2 tl dijon-sinappia
suolaa
pippuria
hiukan chiliä
(valkosipulia)

Jugurttidippi saa maustua jääkaapissa ainakin 30 min joten kannattaa aloittaa ruuan tekeminen siitä. Me käytimme dippiä riisin kastikkeena, mutta se sopii hyvin lisukkeeksi lohenkin kanssa.

-Pauli-

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Papu-fetajuustosalaatti

Tämän päivän vieraille piti keksiä gluteenitonta tarjottavaa, eikä se ole ollenkaan niin hankalaa kuin helposti kuvittelee. Suunniteltu kääretorttu jäi kyllä leipomatta ja nappasin pakastealtaasta dajm-kakun, mutta ruokaisaa salaattia sain aikaiseksi tehdä. Ohje on muistaakseni jostakin Yhteishyvän ruokaliitteestä, olisikohan ollut viime kesältä.

Salaatin ainekset:

jääsalaattipuska
rasia kirsikkatomaatteja
purkki fetajuustokuutioita
salottisipuli
purkki valkoisia papuja
noin desi cashew-pähkinöitä

Ensin paahdetaan pähkinät pannulla. Eli pähkinät pannulle ja käännellään kunnes ovat saaneet vähän väriä. Tähän ei siis tarvita mitään öljyä tai muuta. Sillä välin kun pähkinät jäähtyvät huudellaan pavuista tomaattikastike pois, revitään salaatti, pilkotaan tomaatit ja sipuli ja sekoitetaan kaikki ainekset keskenään. Lopuksi päälle kaadetaan kastike ja ripotellaan pähkinät.

Kastike:

kolme lorausta oliiviöljyä
loraus balsamicoa
loraus sitruunamehua
valkosipulinkynsi
mustapippuria

Ainekset sekaisin ja kaadetaan salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

.riikkis