perjantai 30. tammikuuta 2009

Tonnikalapihvit thai-voilla ja uunijuureksia


Tonnikalapihvit on ollut semmoinen raaka-aine mitä on pitänyt kokeilla jo useita kertoja mutta ei ole oikein uskaltanut. Ne on tuntuneet jotenkin liian eksoottislta ja vaikeilta. Nyt tuli kuitenkin tuokin harhaluulo osoitettua vääräksi. Pihvit paistoin todella kuumalla pannulla, kuten pastanjauhajatkin opasti. Heiltä tuli myös huippuhyvän thai-maustevoin ohje. Ainoa ero ohjeeseen oli että käytin kevätsipulin tilalla salottisipulia. Voita pidin jääkaapissa kolme tuntia ennen käyttöä.

Pihvien paistossa on tosiaan syytä huomioida että pannu on riittävän kuuma. Käytin pakastepihvejä ja sulatin niitä tunnin vaikka paketissa käskettiin vain puoli tuntia. Mielestäni tuo tuntikaan ei riittänyt vaan ensi kerralla sulatan niin kauan että ovat kokonaan sulia. Näin saa pihvin keskustan helpommin jätettyä raaemmaksi kuin jäisessä pihvissä. Seuraavaksi kokeilen myös pihvien marinoimista.

Annokseen tehtiin lisukkeeksi myös uunijuureksia. Eli sipulia ja kaksi porkkanaa. Näihin sulatin kattilassa reilun ruokalusikallisen voita ja lähes saman verran hunajaa. Sekoitin hunaja-voiseoksen juureksiin ja maustoin suolalla ja pippurilla. Uunissa ne olivat 30 min 180 asteessa.

Ruoka oli tosi hyvää ja peittosi monet ravintola-annokset. Laskettiin että viinin kanssa meni rahaa joku 12e ja vastaavasta setistä olisi ravintolassa tullut laskua 70 euroa, joten kyllä kotona voi tehdä luxusta halvalla.

-Pauli-

Peruna-kikhernevuoka


Tein tossa viikolla tämmöisen peruna-kikhernevuuan. Siitä tuli viisi annosta joten sai helposti myös vaimolle toihin eväät. Ruoka oli yllättävän hyvää vaikka olikin näin yksinkertaista ja todella helppoa tehdä.

5 perunaa
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
100 g vuohenjuustoa
3 dl ruokakermaa
1 prk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
1 dl salsaa
suolaa
pippuria
korppujauhoja

Kuori ja siivuta perunat. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi ja paista pannulla lähes kypsäksi. Laita lopuksi sekaan kikherneet, pieneksi pilkottu kesäkurpitsa, salsa ja mausteet. Sekoita ne pannulla ja ota pois lämpimältä levyltä. Laita puolet perunoista voidellun vuuan pohjalle ja niiden päälle kaikki mitä pannusta löytyy. Seuraavaksi siivutettu vuohenjuusto ja viimeiseksi loput perunat. Kaada päälle ruokakerma ja pinnalle korppujauho. 175 asteisessa uunissa taidettiin pitää niitä 40 min tai kunnes perunat tuntuivat kypsältä. Jos tuntuu että salsalla tulee liian tulista niin laitta salsaa vähän vähemmän ja tilalle vaikka tomaattipyrettä. Näin tulee miedompi ja pehmeämpi maku. Tomaattipyreeseen lisäisin kyllä hiukan sokeria niin pehmenee entisestään.

-Pauli-

torstai 29. tammikuuta 2009

Jugurttinen lohikastike

Tämmöisen kokkailin ja kehittelin tuossa yksi päivä kun piti päästä vanhenevasta turkkilaisesta jugurtista eroon. Harmi vaan että unohtui ottaa kuva. Jostain syystä nämä intialaistyyppiset kastikkeet onnistuu minulla aina hyvin. En tiedä mistä johtuu, sillä en edes ole mikään intialaisen ystävä. Toisin kuin vaimoni. Koko tämän reseptin salaisuus on lohen marinadissa. Ideat marinadiin kokosin netin eri resepteistä ja loppu omasta päästä.

Marinadi:
2 rkl sambal oelek
½ tl korianteria, jauhettu
½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
1 tl inkivääritahnaa
½ tl tandoorimaustetta, jauhettu
3 rkl oliiviöljy
1 rkl teriyaki kastiketta
1½ tl hunajaa
suolaa oman maun mukaan

300g lohisuikaleita, maustamaton
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl turkkilaista jugurttia
pippuria
( jos tuntuu että suolan tarvetta niin sittten sitä)

Tee marinadi ja sekoita lohisuikaleet siihen. Anna marinoitua ainakin 2 tuntia. Kaada marinoituneet lohet pannulle paistumaan ja kaavi kaikki marinadi mukaan. Laita samalla pannulle pilkottu sipuli ja valkosipuli. Lohisuikaleiden kypsyttyä pienennä levyn lämpöä ja laita jugurtti sekaan sekä tomaattipyre. Jugurtti ei saa kiehua. Hauduta kastiketta vielä 10 min ja mausta pippurilla ja suolalla oman maun mukaan. Suolaa ei välttämättä tarvitse.

Keitä kastikkeen kanssa riisiä ja tee vaikka raikkautta tuomaan kylmä jugurttikastike. Minun jugurttikastike oli seuraavanlainen.

1dl turkkilaista jugurttia
5 cm pätkä pieneksi pilkottua kurkkua
valkosipulia
suolaa
sokeria
pippuria
yrttisekoitusta
sitruunamehua
ripaus chilitahnaa


-Pauli-

keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Talvinen couscoussalaatti


Salaattiainekset ovat talvella masentavan huonoja ja kalliita. Tomaatitkin, pahimmillaan melkein kuusi euroa kilolta ja maistuvat puulta. Jonkun tutkimuksen mukaan ulkomaalaiset tomaatit olisivat ekologisempia kuin kotimaiset (kasvihuoneen lämmittäminen on isompi paha kuin kuljettaminen), mutta raakoina poimitut tuontitomaatit ovat kyllä erityisen pahoja. Ja ainakin muutama talvi takaperin espanjalaisten tomaatinviljelijöiden työolot ja torjunta-aineiden käyttö olivat erityisen tapetilla.

Kuitenkin, tässä salaatissa ei ole tuoretta tomaattia. Muutenkin mennään aika pitkään muulla kuin tuoretavaralla. Toimii silti.

Ainekset:

jääsalaattia
kurkkua
keltaista paprikaa
avokadoa
aurinkokuivattua tomaattia
artisokkaa (ellei pihistele, niin kannattaa sijoittaa öljyyn säilöttyyn versioon)
cashew-pähkinöitä
vuohenjuustoa
couscousta

Couscous keitetään ohjeen mukaan. Pähkinät ja vuohenjuusto käytetään pannulla. Muuten aineet vain sekaisin. Kastikkeeksi riittää mun mielestä ihan vaan oliiviöljy ja pari kierrosta mustapippurimyllystä.

.riikkis

maanantai 26. tammikuuta 2009

Sorbetti verde


Meillä tehdään jälkkäriä ihan äärimmäisen harvoin, ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Nyt oli toinen näistä kerroista, kun innostuin testaamaan sorbettia uudesta keittokirjasta. Hyvää siitä tuli ja aloinkin heti suunnitella, mistä kaikesta sorbettia voisi tehdä. Mangosta, tuoreista mansikoista, vihreästä teestä... Valkoisen sokerin voisi ehkä jatkossa korvata tummalla.

Sorbetti verde
(Kiskola&Miettunen: HOT chiliä ja muita mauste-elämyksiä)

2 kypsää banaania
3 kiiviä
100 g pala tuoretta inkivääriä
3 dl sokeria (laitoin 2,5 dl)
3,5 dl vettä
1 sitruunan mehu (korvasin limen mehulla)

Ensin keitellään liemi pilkotusta inkivääristä, vedestä ja sokerista. Liemi on valmista kun sokeri on sulanut siihen. Annetaan jäähtyä hetki ja siivilöidään inkiväärit pois. Jäähdytetään jääkaapissa. Soseutetaan banaanit ja kiivit vaikka sauvasekoittimella ja sekoitetaan mössö jäähtyneeseen liemeen. Lisätään limen mehu.

Tässä vaiheessa tulee lisäpisteet jäätelökoneesta. Massan voi nimittäin laittaa siihen pyörimään ennen pakastamista. Ellei omista kyseistä laitetta (kuka edes omistaa sitten 90-luvun?), niin massa kaadetaan pakastepurkkiin (tavallinen vanha jätskirasia on sopivan kokoinen) ja laitetaan pakastimeen. Seosta on kuulemma hyvä sekoitella puolen tunnin välein kunnes se jäätyy. Minä tietenkin unohdin ja aamulla sorbetti oli kivikovaa. Kyllähän se siitä pehmeni, kun antoi hetken sulaa tiskipöydällä.

Lopputuloksena hyvän hedelmäistä sorbettia. Sokeria olisi ehkä voinut olla vieläkin vähemmän. Mutta siis vaivaan nähden ihan kelpo jälkkäri!

.riikkis

sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Fetajuustotahna


Torstaina jo olin päättänyt että haluan fetajuustotahnaa, mutta ei ollut mitään ideaa mitä söisi sen kanssa. Lopulta tehtiin sitten lohkoperunoita, joiden kanssa tahna oli oikein hyvää. Lisäksi tehtiin täytettyjä kesäkurpitsoja, mutta niiden reseptiä pitää vielä fiksailla ennen kuin julkaistaan. Loppu tahna käytettiin illalla suolakeksien päällä ja niihin se oli erittäin hyvää.

150 g fetaa
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
suolaa
pippuria
yrttejä
muistaakseni erittäin pieni ripaus chiliä.

Murusta feta kulhoon ja lisää loput ainekset. Itse survoin sen haarukalla tahnaksi, mutta varmaan joku konekkin siihen kävisi. Haarukka kuitenkin riitti hyvin ja levitteestä tuli sopivan kokkareista tahnaa. Ajattelin joku päivä kehitellä tätä muilla mausteilla, koska tämä sopi niin hyvin suolakekseille. Juustotarjottimelle oiva levite ja jos vielä olisi montaa eri makua. Hmm...

-Pauli-

Peruspasta kasviksista


Kaikilla on varmaankin sellainen oma peruspasta, mitä tulee tehtyä sen kummempia suunnittelematta. Minun peruspastani on tällainen. Siihen ei tule mitään kastiketta, oliiviöljy, kasvisten liemi ja hieman sulanut fetajuusto riittävät. Syödään Barillan tumman spaghetin kanssa.

Peruspastan ainekset:

muutama shalottisipuli
1-2 valkosipulin kynttä
keltainen paprika
purkki artisokkaa
pussillinen parsakaalin kukintoja (tähän aikaan vuodesta ostin pakastettuja)
aurinkokuivattua tomaattia
paketti fetajuustoa (Patros kestää pientä kuumennusta kenties parhaiten)
mustapippuria, suolaa, yrttejä

Ensin freesataan sipulit ja valkosipulit. Sekaan lisätään paprikat ja parsakaalit ja annetaan hautua rauhassa. Kun alkaa olla kypsää, lisätään artisokat, aurinkokuivatut tomaatit, feta ja mausteet. Annetaan vielä hautua hetki pienellä lämmöllä.

.riikkis

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Linssi-kookoskeitto

(Kuvaa ei ole, mutta kannattaa rullata vaaleanpunaisen kasvissosekeiton kohdalle ja kuvitella se oranssina)

iso bataatti
kolme isoa porkkanaa
reilu desi punaisia linssejä (keittämättöminä)
purkki kookosmaitoa
kasvisliemikuutio
1 rkl mietoa currytahnaa (vaikka Patak´s mild curry paste)
1 tl (tai oman keston mukaan) sambal oelek tai muuta chilitahnaa
suolaa ja mustapippuria

Keitä linssit ohjeen mukaan, eli kymmenisen minuuttia ja valuta niistä vesi pois. Keitä paloitellut porkkanat ja bataatti kasvisliemessä kypsiksi, eli sellaiset 20 min. Kaada keittovedestä noin puolet pois ja soseuta kasvikset kattilaan jääneeseen liemeen sauvasekottimella. Lisää sekaan linssit ja nosta kattila takaisin hellalle. Kippaa mukaan kookosmaito ja mausteet. Jos soppa on liian tönkköä, niin lisää vähän vettä. Anna hautua hyvä tovi.

Pakkaa soppa eväsrasioihin ja tässä onkin sitten viikon eväät valmiina. Bataatin ja porkkanoiden koosta vähän riippuen keittoa tulee aika hyvä satsi. Eilen keittoa tehdessä tuli laskettua sekin, että omat lounaseväät kesälomaan saakka tekee sen verran säästöä, mitä Bangkokin lennot maksavat kun ostaa kesäalennuksesta. Kannatetaan siis.

.riikkis

maanantai 19. tammikuuta 2009

Epäonnistunut maanantaipöperö

Hohhoijaa!!! Tehtiin sitten tänään 2,5 tuntia ruokaa ja aivan kauheessa nälässä. Oli jo kolmelta iltapäivällä nälkä ja ruuan oli tarkoitus olla valmiina klo 17. Lopulta saatiin sapuskaa 18.40. Eikä edes syöty sitä mitä piti.

Resepti:
4 kg epäonnea
2 l huonoa karmaa
400g seitä
990 g perunoita
1 rasvainen keittiö
Kuorrutetaan pienellä vitutuksella ja käytetään tähän aikaa se 2,5h.

Eli oli siis tarkoitus tehdä thai-kalapuikkoja, korianteridippiä ja wasabiperunamuussia. Muussista tuli erittäin hyvää, mutta kaikki muu menikin sitten täysin päin pe....ttä. Tehtiin seistä tosi hyvä kalapuikkotaikina kun turskaa ei meidän lähikaupasta löytynyt ja paneroitiin ne perinteisesti korppujauhoilla. Puikot sitten paistettiin upporasvassa ja niistä tuli ihan mielettömän hienon näköisiä. Hieno näkö ei kuitenkaan taannut kypsyyttä joten päädyimme laittamaan ne uuniin loppukypsennykseksi. Lopulta pidettiin niitä uunissa 45min aina välillä kypsyyttä tarkastaen. Tämänkään ajan jälkeen ne ei ollut kypsiä, mutta panerointi kaipasi jo rautasahaa ja hermot kaatokänniä (mitä en kuitenkaan nyt ota. Säästän viikonloppuun).

No jos kalapuikot epäonnistui niin tuli dipistäkin ihan kamalaa. Dipit on yleensä mun bravuuri, mutta nyt kun tein kirjan ohjeella niin ei sekään onnistunut. Elikkäs kolmesta ruuasta yksi onnistui ja sekin oli muussi. Syötiin sitten hyvää muussia, pahaa dippiä ja friteerattiin puolivalmiita finduksen katkarapuja, jotka ei petä koskaan. Nekin lopulta dippasin sweet chili kastikkeeseen kun se oma dippi oli niin pahaa.

Tämmöinen tarina tänään. Nyt teetä, suklaata ja telkkaa. Ne ei voi epäonnistua.

-Pauli-

torstai 15. tammikuuta 2009

Arkiruokaa: soijamakaronilaatikko


Torstaina tehtii ruokaa hiukan pakkaseen ja pariksi illaksi päivälliseksi. Miten muuten päivällistä voi syödä illalla? Kysyn vaan... Sapuskan tein taas ihan fiiliksen mukaan ja siitä tuli kyllä tosi hyvää sekä erittäin edullista. Tästä setistä tuli kahdeksan annosta joiden yhteishinta oli joku 8€.

5 dl täysjyvämakaronia
200 g salsaa, medium.
2 dl soijarouhetta
1 tlk papuja
5 dl maitoa
2 munaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl korppujauhoja
(100 g juustoraastetta)
½ kasvisliemikuutio
pippuria
suolaa

Homma lähtee liikkeelle makaronien keittämisellä. Samalla voi toisessa kattilassa keittää 4,5dl vettä ja puolikkaan kasvisliemikuution. Kiehuvaan veteen lisätään soijarouhe ja annetaan kiehua 5 min. Sen jälkeen sammutetaan levy ja jätetään hautumaan koko kökkö. Tässä kaiken touhun keskellä on pilkottu sipulit ja pistetty ne pannulle paistumaan puristettujen valkosipulien kanssa. Kun sipulit on melkein kypsiä lisätään valmistunut soijarouhe mukaan. Paistellaan niitä 2 min ja lisätään pavut joista on suurimmat nesteet valutettu pois. Annetaan taas hautua 2 min ja lisätään salsa ja mausteet. Kun sörsseli on valmis kaadetaan ne kypsien makaronien joukkoon ja sekoitetaan koko setti kunnolla. Voitele vuoka ja kaada 1/3 osa setistä pohjalle ja lisää puolet juustoraasteesta, taas 1/3 osa ja loput juustoraasteesta sekä päälle viimeinen 1/3 osa. Tähän päälle kaadetaan munamaito (2 munaa ja 5dl maitoa vatkattuna) ja lopuksi vielä pinnalle korppujauhoja rapean pinnan saavuttamiseksi. Vuoka uuniin 180 asteeseen 45 minuutiksi ja eikun odottelemaan kypsymistä.

Juustoraasteellahan ei ole mitään muuta pointtia kuin hyvä maku joten sitä ei pakosti tarvitse lisätä. Soijarouheen tilalle voi ruskistaa 400g jauhelihaa jos se tuntuu paremmin maistuvan. Soijassa vaan on vähemmän rasvaa ja enemmän proteiinia. Eikä se tuhoa ilmastoakaan ihan niin paljon.

-Pauli-

Vaaleanpunainen kasvissosekeitto


Hellurei ja hyvää perjantai-iltaa! Viikolla piti tehdä yhtenä päivänä hiukan kevyempää sapuskaa ja saada siitä vielä seuravaksi päiväksi eväsannos. Eli tämä ohje riittää kolmelle hengelle.

1 bataatti
1 punajuuri
1 sipuli
3 pientä porkkanaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sambal oelek
suolaa
pippuria
kasvisliemikuutio
ruohosipulia
yrttejä

Kuori ja pilko kaikki ainekset semmoiseen kokoon että kypsyvät samassa ajassa. Eli siis punajuuret ja porkkanat hiukan pienemmiksi ja sipulit sekä bataatit vähän isommiksi. Sitten pistät noin litran vettä kiehumaan kasvisliemikuution kera. Kiehuvaan veteen heitellään kaikki kasvikset samaan aikaan, sekä tietenkin kasvisliemikuutio. Kun kaikki ovat kypsiä kaadetaan noin puolet vedestä pois ja etsitään jostain sauvasekoitin. Soseuta koko setti sauvasakoittimella ja lisää heti alkuvaiheessa kaikki loppukin tavara. Itse käytin yrttinä ruohosipuli-basilika seosta jota tarttui jostain messuilta mukaan. Ruoka on hyvää ja terveellistä, mutta ennen kaikkea hienon väristä. Punaiseen sopii päälle vielä tuore ruohosipulisilppu, jos haluaa oikein hipostella.

-Pauli-

Löytöjä kirja-alesta


Kävin eilen tungeksimassa Suomalaisessa kirja-alen ennakkoillassa ja tarttuihan sieltä matkaan kaksi keittokirjaa. Toinen on Wendy Huttonin Korianteria ja sitruunaruohoa ja toinen Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen HOT chiliä ja muita mauste-elämyksiä. Ensimmäinen maksoi kahdeksan euroa ja toinen viisitoista.

Kirjahyllystä löytyy Marianne Kiskolan aiempi kirja Kasvisruokia Aasiasta, joka on kyllä osoittautunut varsin käyttökelpoiseksi. Hyvältä näyttää tuo Hot:tikin, ainakin vihreää currytahnaa voisi kokeilla, samoin thai-mausteisia kalapuikkoja. Juomistakin löytyi kaikkea kiinnostavaa, kuten basilika-chilimartini. Korianteria ja sitruunaruohoa -kirjasta puolestaan löytyy kiinnostavia keittoja ja wokkeja. Jospa sitä vaikka innostuisi kokkailemaan hyviä keittoja, koska niitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Miehen sanavarastossa sitäpaitsi sanalla "keitto" on aivan toinen merkitys.

.riikkis

maanantai 12. tammikuuta 2009

Friteeratut perunankuoret ja auradippi


Tämmöistä ohjetta tuli testattua glorian ruoka & viini -lehdestä. On vähän semmoinen darraruoka kun on näin rasvainen ja valkosipulinen. Maku oli ihan hyvä johtuen voimakkaan makuisista juustoista ja tekeminenkään ei ollut niin hankalaa kun aluksi saattaa vaikuttaa. Perunoiden ja dipin lisäksi wokattiin vihanneksia ja maustettiin ne sweet chili -kastikkeella.

4 rosamunda perunaa
6 dl uppopaistoöljyä
suolaa
pippuria
paprikamaustetta
1 pss mustaleimaraastetta

Pese perunat ja kypsennä ne joko mikrossa (10 min) tai uunissa (45 min). Jos laitat mikroon niin muista pistellä kuoreen hiukan reikiä. Eikä se uunissakaan haitaksi ole. Halkaise kypsät perunat ja kaavi perunat lähes tyhjiksi niin että kuorista jää semmoiset ehjät "kulhot" joissa on perunaa reunoilla joku 3mm. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja uppopaista kuoret siinä niin että tulevat rapeiksi. Paistamiseen menee n. 5 min. Laita paistetut kuoret talouspaperin päälle valumaan jotta liika rasva valuu pois. Upporasvan sopivan lämpötilan saa tarkastettua helposti niin että painat hammastikun pannun pohjaan. Kun tikun juuresta tulee kuplia on rasva sopivan kuumaa.
Seuraavaksi laitat valmiit kuoret vuokaan ja lisäät pohjalle hiukan pippuria, suolaa ja paprikamaustetta. Lopuksi vielä reilusti juustoraastetta kuoriin ja sitten 200 asteiseen uuniin 7 minuutiksi. Ja näillä sitten darra helpottaa.

Kuorien kanssa tehdään vielä aurajuustodippi kyytipojaksi jolla saadaan tarvittava rasva ja suola krapulaiseen elimistöön. Dippi tulee kun sekoitetaan seuraavat aineet keskenään ja laitetaan maustumaan tunniksi jääkaappiin.

100g auramurua
4 dl ranskankermaa (voi laittaa myös puolet turkkilaista jugurttia)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
mustapippuria

Perunankuorista kaavitusta perunasta saa tehtyä vaikka mitä hyvää. Ne voi käyttää kasvispihveihin, perunapiirakoihin tai vaikka samosapiirakoihin kuten vaimoni käytti. Pääasia ettei hyvää perunaa heitetä roskiin.

-Pauli-

sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Papu-vuohenjuustobotskit


Oletko joskus miettinyt mitä tekisi ikuisen peruna-, riisi-, pasta- lisäkkeen tilalle? No mepä tehtiin tacoja uunissa. Tacot tuli lohen kylkiäisiksi ja ihan hyvin toimi. Näitä tullaan varmasti tekemään uudelleenkin koska olivat helppoja, nopeita ja suht edullisiakin. Tehtiin niitä 6 kpl ja ne riitti hyvin kahdelle. Täytettä olisi voinut laittaa vähemmänkin mutta kun Iittalan Teema-sarjan vatiin ei kuutta kuorta enempää mahtunut niin ladottiin kaikki täyte niihin. Resepti on viikonlopun teeman mukaan santa marian sivuilta.

6 kpl mini taco maissikuoria
1 pkt mustia papuja, go green 380g/230g
2 rkl sweet pineapple glaze kastiketta
suolaa
100 g vuohenjuustoa
tuoretta korianteria

Tyhjennä purkki papuja kippoon ja lisää glaze, sekä suola. Tee pavuista sauvasekoittimella tasainen sose. Heitä taco-veneet pellille tai vuokaan. Vuuassa näyttää kyllä paremmalta kattauksessa. Jaa papusose tacoihin ja murusta päälle vuohenjuusto. Laita veneet uuniin 180 asteeseen 4 minuutiksi. Meillä oli kiertoilmalla ja grillivastus päällä niin tuli oikein rapsakoita kuoria. Laita valmiisiin tacoihin vielä päälle tuoretta korianteria ennen tarjoilua niin näyttää paremmalta ja tuo mukavan lisämaun.

Korianterista pitää vielä sanoa sen verran että itse olen moiset heittänyt monta kertaa lautasen reunalle kun olen luullut niitä lehtipersiljaksi. Persilja on pahaa ja kuuluu vaan huonojen huoltoasemaruokien koristeeksi. Eli siis neuvon kaikkia maistamaan ennakkoluulottomasti korianteria koska se on oikeesti hyvää.

-Pauli-

Marinoidut herkkusienet


Sain joskus ravintolassa mahtavan hyviä marinoituja herkkusieniä. Ajatus niistä jäi kytemään... moneksi vuodeksi. Viime sunnuntaina testailin marinoimista, mutta netistä löytämäni ohje oli huono. Sienet eivät marinoituneet kunnolla ja maistuivat tylsiltä. Uusi yritys ja tällä onnistui:

Marinoidut herkkusienet

200g tuoreita herkkusieniä
puoli puskaa tuoretta ruohosipulia silputtuna
1 rkl hunajaa
0,75 dl oliiviöljyä
0,25 dl balsamiviinietikkaa
valkosipulin kynsi
pari kierrosta suolaa ja mustapippuria myllystä

Aineet sekaisin ja viipaloidut sienet sekaan. Laitetaan kääntelyn kestävään pakastepurkkiin marinoitumaan ainakin kolmeksi-neljäksi tunniksi. Marinadia oli sen verran reilusti, että ehkä sieniä olisi mennyt 300 grammaakin. Toisaalta tykkään kyllä siitä, että setti marinoituu kunnolla, eikä sienet jää keskeltä nahkeiksi.

.riikkis

Uunibataatti ja wasabi-lohi


Tänään siis oli ruuaksi lohta kun eilen ostetusta kalasta oli puolet vielä jäljellä. Lohi on aika tylsää syötävää pelkiltään joten lisukkeeksi tehtiin bataattia. Näin selvisi yhdellä uunin lämmityksellä ja paistoaikakin oli kutakuinkin sama. Lisäksi oli vielä 7 euron dippi ja marinoituja herkkusieniä.

Lohi
500 g lohifilettä
1-2 tl wasabi & sesame maustetta. Löytyy santa marialta.
½ sitruunan mehu

Leikkaa lohi kahdeksi annospalaksi (tai tietysti useammaksi jos syöjiä on enemmän) ja laita ne uunivuualle. Purista sitruunan mehu palojen päälle ja lisää reilusti wasabi & sesame maustetta. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa ja paista uunissa 2o min 180 asteessa.

Bataatit
2 bataattia
marinadi:
½ dl oliivioljyä
pippuria
suolaa
1 rkl ruohosipulia pilkottuna
1 rkl sweet pineapple glaze kastiketta, santa maria
1 tl salsa de chile chipotle kastiketta
1 kpl valkosipulin kynttä puristettuna

Sekoita marinadi kulhossa ja anna maustua tunti. Kuori bataatit ja leikkaa niistä pituussuunnassa n. ½ cm paksuja viipaleita. Voitele bataatin viipaleet marinadilla. Anna maustua 15 min ja laita uuniin 20 minuutiksi 180 asteeseen.

-Pauli-

Taivaallinen 7 euron pähkinädippi


Tänään tein aivan taivaallisen hyvää dippiä. Maku muuttui vielä paremmaksi kun laskin tarvittavien raaka-aineiden hinnat yhteen. Tuli sitten tähän astisen elämäni kallein dippi 6,90€. Resepti löytyi santa marian sivuilta kuten koko viikonlopun muutkin pöperöt.

Dippiä käytettiin wasabi-lohen kanssa ja lisukkeena oli uunibataattia sekä marinoituja herkkusieniä. Niistä ohjetta myöhemmin. Huomenna ajateltiin käyttää loppu dippi riisin ja wokattujen kasvisten kanssa.

150 g paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl hyvälaatuista paksua kookosmaitoa
1 puska korianteria
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1 limen mehu

Paahda pähkinät pannulla ja laita ne sen jälkeen tehosekoittimeen. Lisää sekaan kaikki loput ainekset ja jauha ne tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Helppoo kuin mikä ja aikaakin menee maksimissaan 15 min.

-Pauli-

perjantai 9. tammikuuta 2009

Valkkaria kun ei tykkää valkkarista


Paulihan ei pidä valkkarista. Luulen jollakin teini-iän kokemuksilla on osuutta asiaan, kuten ehkä kaikilla jotka eivät pidä valkkarista? Koska minä taasm tykkään, niin olen sitkeästi maistattanut. Enkä oikeastaan yllättynyt ollenkaan, että hän tykkää tästä. Casal Garcian Vinho Verde on sellainen sopivan kuiva ja raikas. Portugalista lähtöisin siis ja hintaa pullolla on vaivaiset 7 €.

Kannattaa kokeilla, tykkäsi valkkarista tai ei :)

Ja nyt yllätyn, kun huomaan että tämä on ensimmäinen juoma-aiheinen juttu tässä blogissa (ellei teetä lasketa). Koska tottahan ruoka ja juoma kuuluvat yhteen. Ehkä jatkossa enemmän myös juomasuosikkeja.

.riikkis

Ihania teekukkia!



Uuden vuoden vieraat toivat tuliaiseksi pakkauksen erilaisia teekukkia (virallisesti kai teeruusukkeita) ja ne saivat teenjuonnin taas aivan uusiin ulottuvuuksiin. Olin maistanut jossain kahvilassa joskus valkoista teetä tuollaisena teekukkana ja se ei ollut kummoista. Mutta nuo teet on aivan mainioita! Jasmiiniteekin taitaa olla parasta koskaan maistamaani. Paketti on tosiaan Forsmanin valmistama ja nimeltään "Teeruusukelajitelma".

Ja juuri kun menin sanomaan, että teenjuonti tulee tosi halvaksi. Oi voi.

.riikkis

maanantai 5. tammikuuta 2009

Intialainen kasviscurry ja naan-leipä

Loma on kyllä siitä mahtava juttu, että kerrankin tulee tehtyä vähän muutakin kuin sitä nopeaa peruspastaa. Tämä kasviscurry tulee kyllä nopsaan, mutta naan-leipää ei kannata alkaa väsäämään verensokeri kauhean alhaalla. Helppo ja aika nopea tehtävä sekin on, mutta ehkei silloin kun maha kurnii jo valmiiksi.

Kasviscurryn ainekset (noin kolme annosta):

punasipuli
pieni kukkakaali
puoli rasiaa-rasia herkkusieniä
purkki kookosmaitoa
kaksi valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl intialaista mietoa currytahnaa (ensim. Rajah tai Patak´s)
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl jauhettua jeeraa
kuivattua chilipalko
suolaa, mustapippuria

Freesataan sipulit pannulla, puristetaan joukkoon valkosipuli. Lisätään aika pieneksi pilkotut kukkakaalit ja sienet ja paistellaan hetki. Lisätään currytahna, inkivääri ja tomaattipyre. Paistellaan taas hetki ja lisätään kookosmaito plus loput mausteet. Annetaan hautua kannen alla, kunnes kukkakaali on kypsää. Mausteita voi tietenkin lisäillä matkan varrella. Noilla määrillä tulee aika mieto setti. Kaveriksi keitetään basmatiriisiä.

Naan-leipä (ohje sovellettu Kasvisruokia Aasiasta -kirjasta) :

1 dl vettä
25 g hiivaa
2 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl jeeran siemeniä
noin 6 dl vehnäjauhoa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita keitokseen jugurtti, öljy, suola, siirappi ja jeera. Mä olen käyttänyt turkkilaista "partaäijää", eli sellaista paksua maustamatonta jugurttia. Toki sellainen ihan perus bulgarianjugurtti ajaa asiansa. Seokseen lisätään ensin 4 dl vehnäjauhoa ja sitten loput jauhot alustetaan sekaan. Kohotetaan vartin verran. Leivotaan neljäksi sentin paksuiseksi lätyksi ja kohotetaan taas vartti. Voidellaan öljyllä ja paistetaan 250 asteessa mielellään grillivastuksella noin viisi minuuttia.

Naan-leipä on mun mielestä parasta dipattuna raita-kastikkeeseen. Oikaisin vähän dipin teossa ja ostin valmiin Santa Marian Raita-pussin. Siihen sekoitetaan kaksi desiä partaäijää ja desi raastettua kurkkua, niin hyvä tulee.

Ja kas ruoka on valmista! Ja tuo yllä oleva kuva tosi ruma. Parempia kuvauskelejä ja ennen kaikkea enempää valoa odotellessa...

.riikkis

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Porkkanakakku -aika retroa!

Lapsena mutsi teki maailman parasta porkkanakakkua! Silloin leivottiin muutenkin sellaisia helppoja perusjuttuja kuten mokkapaloja, eikä mitään helvetinmoisia säätökakkuja. Porkkanakakku on kyllä ihan superhelppo ja hyvä. Ja sen voi jopa uskotella olevan terveellinen, koska porkkanaraastetta tulee niin paljon! Lapsena päällinen tehtiin aina sulatejuustosta, mutta mun mielestä tuorejuustosta tulee parempi.

Pohja tehdään näin:

4-5 munaa
3 dl sokeria
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
6 dl porkkanaraastetta
1 dl sulatettua margariinia

Ja täytteeseen:

1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Creme Bonjour)
reilu puoli purkkia tomusokeria
noin puoli desiä sulatettua margariinia

Hommahan menee niin yksinkertaisesti, että ensin vatkataan munat ja sokeri ja sitten lisätään vuorotellen loput aineet. Taikina levitetään syvälle pellille leivinpaperin päälle. Meillä paistui 150 asteisessa kiertoilmauunissa jonkun 40 min. Tavallisessa uunissa varmaankin jonkun verran pidempään. Jäähtyneen pohjan päälle levitetään täyte (kaikki ainekset vaan sekaisin). Lopuksi päälle ripotellaan jotain koristetta. Kuvan kakku on tietenkin saanut inspiraationsa uuden vuoden juhlista.

.riikkis